Bezárás
Uncategorized

Így lehet megoldani a foglyul ejtett ország dilemmáját

A fideszes boszorkánykonyhában kifőzött centrális erőtér nem csak az ellenzéket ejtette foglyul, hanem az országot is. Mindenki csak kényszerpályán tud mozogni, amíg nincs politikai megoldás. Hogyan lehet áttörni az együttműködés gátjait?


Hiába akarja a magyarok relatív többsége a kormányváltást, mivel az ellenzéki pártok szavazóin túl van még egymillió bizonytalan, aki elküldené a Fideszt a búsba. Mégis a Fidesznek áll a zászló, és jönnek a győzelmi jelentések a propagandamédiából folyamatosan. Még ha a kétharmad túl magas léc is, de a feles többséget valószínűleg hozná a Fidesz. Miként tudja az ellenzék átvágni a centrális erőtér gordiuszi csomóját?

A játékelmélet ismeri azt a dilemmát, amiben az ellenzék, és ezáltal egész Magyarország vergődik. Úgy nevezi, hogy fogolydilemma.

A klasszikus fogolydilemma a következő:
Egy súlyos bűntény kapcsán két gyanúsítottat letartóztat a rendőrség. Mivel nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a vádemeléshez, ezért elkülönítik őket egymástól, és mindkettejüknek ugyanazt az ajánlatot teszik. Amennyiben az első fogoly vall, és társa hallgat, akkor az előbbi büntetés nélkül elmehet, míg a másik, aki nem vallott, 10 év börtönt kap. Ha az első tagadja meg a vallomást, és a második vall, akkor a másodikat fogják elengedni, és az első kap 10 évet. Ha egyikük sem vall, akkor egy kisebb bűntényért 6 hónapot kapnak mindketten. Ha mindketten vallanak, mindegyikük 6 évet kap.

Tegyük fel, hogy mindkét fogoly abszolút önző és egyetlen céljuk saját büntetésük minimalizálása. Egy fogolynak két lehetősége van: hallgatni, azaz kooperálni, vagy egy vallomással elárulni a társát. Mindkét választás eredménye függeni fog attól, mit tesz a másik személy, de egyikük sem tudja, hogyan fog dönteni a másik. Még ha lehetőségük is lenne az összebeszélésre, akkor sem biztosan bízhatnának meg abban, hogy a másik megtartja az ígéretét. Ha az egyik fogoly arra számít, hogy a másik majd kooperál és hallgat, akkor az optimális stratégia a vallomástétel, hiszen ezzel elérhető az azonnali szabadulás, miközben a másik 10 évet tölt majd a rács mögött. Amennyiben azt feltételezi, hogy a másik vallani fog, akkor is az lesz a legjobb választás, ha ő is vallomást tesz, hiszen így megúszhatja a teljes 10 éves ítéletet, és csak 6 évet kell leülnie, ahogy a másiknak is. Amennyiben persze mindketten kooperálnak és hallgatnak, akkor mindketten kiszabadulhatnának 6 hónap után.

Mindenképpen a vallomás lesz a meghatározó stratégia mindkét résztvevő számára. Mindegy, hogyan dönt a másik játékos, a vallomással elkerülhető a rosszabb lehetőség. A foglyok számára sajnálatos módon pont ez fog elvezetni ahhoz a szerencsétlen végkimenetelhez, mikor mindkettő vall és mindkettő súlyos büntetést kap.

Mind a régi baloldalt, mind az új erőket foglyul ejtette a Fidesz csapdája. Az egykor volt nagy MSZP utódszervezetei sem fognak együttműködni szorosan, mert a DK kifarolt a közös listából is. Az új pártok pedig méginkább viszolyognak az együttműködéstől. A fogolydilemma a mai ellenzéki felállásban úgy értelmezhető, hogy amennyiben az egyik párt elkezdene együttműködni a másikkal a rezsim elkergetése miatt, egyúttal a másik pedig ebből az együttműködésből kihátrál, akkor a szavazói azt büntetik, aki kooperált volna feladva eredeti céljait.

A játékelmélet szabályai szerint ebben a helyzetben, ha mindenki a saját érdekét nézi, akkor senki sem kooperál. Sajnos ezt látjuk ma az ellenzéki térfélen is. Ám ha egy kicsit felülemelkednének a szereplők a saját érdekükön, és többi foglyul ejtett szereplőre is figyelnének, átérezve a felelősségüket, akkor rájönnének, hogy csak a kooperáció lehet a megoldás.

Számos jel mutat arra, hogy van közös alap. Az egészségügyi szakpolitika, a választási rendszer tekintetében már sikerült megállapodni. Így kell tovább menni a többi szakterület mentén. Jöhet az oktatás, a bérpolitika, a környezetvédelem, az energiapolitika. Nem kormányprogramot kell írni, hanem egy minimumprogramot. Azután pedig a kampányra meg lehet teremteni a közös történetet, amibe nem csupán a politikusok, de a szavazók is bele tudják élni magukat. Utána jöhet csak a matekozás a körzetekkel. Eddig az összefogósdi a gombhoz varrta a kabátot. Először a hogyanról tárgyaltak, és csak utána a miről. Pedig a tartalom tudja csak voksolásra ösztökélni az egymillió bizonytalan szavazót, és nem a régi káderek alkudozása.

Az orbántakarodjozáson túl mi az az ajánlat, amit Magyarországnak adnak ezek a szereplők? Miként lehet kitisztítani az eltömődött mobilitási csatornákat azért, hogy ne kelljen Nyugatra menni? Hogyan lehet átvezetni hazánkat a 21. századba? Mik azok az erkölcsi alapok, amiken egy európai kiszámítható életet lehet élni a mi 93.030 négyzetkilométerünkön belül?

 
Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom