Bezárás
Uncategorized

Elég a harcból! Kiegyezést az EU-val!

Felejtsük már el az állandó háborúskodást! Csak a béke idején tud gyarapodni az ország. A kuruc hagyományok helyett ideje volna mindenkinek fellapozni Deák Ferencet.Az igazi csata csak most kezdődik, harsogja a propaganda. Ismét az EU-val hadakozik a Fidesz. Ebben a pszeudo-háborúban, és háborús hangulatban viszont elveszíthetünk mindent, ami miatt prosperáló európai ország lehete Magyarország. A kuruc mentalitás ad némi önérzetet páraknak, Orbán politikai táborát is összetartja, de az ország mozgástere végletesen beszűkül.

Azok a nemzetek sikeresek, ahol a különböző elitek kiegyeztek egymással, és a néppel. Vannak olyan közös alapok, amikre lehet építkezni. A külkapcsolataikat nem a hepciáskodások, hanem stabil szövetségi rendszerben rejlő gyümölcsöző kapcsolatok jellemzik. A politikusok a konszenzust és az együttműködést keresik. Nem csak egy szűk elit fejlődik, hanem minden réteg érzi a gyarapodást.

A magyar politikai elit állandó háborúskodásra rendezkedett be. A kormány csatázik Brüsszellel, Sorossal, az IMF-fel, a menekültekkel, a civilekkel, az újságírókkal. Mindenkivel. Az ellenzék mikropártjai meg magukkal küzdenek szüntelen, az együttműködést csak hírből ismerve. Az állandó harc helyett a kiegyezés útja volna jobb a hazánknak.

2017 az elfelejtett emlékév.

Százötven éve kötöttük meg az országunk aranykorát megalapozó kiegyezést az osztrák császársággal. A bölcs politikusok a haza üdvét előrébb valónak tartották, mint a saját önérzetüket. Hazánk olyan gyarapodásnak indult, amit sem előtte sem utána nem láttunk. Gyárak, iskolák kórházak nőttek ki a földből. Budapest világvárossá avanzsált.

Deák ezt írta a a kiegyezést megalapozó húsvéti cikkében, amit Áder János is ajánl olvasásra:

“Egyik czél tehát a birodalom szilárd fennállása, melyet nem kívánunk semmi más tekinteteknek alárendelni. Másik czél pedig fentartása Magyarország alkotmányos fennállásának, jogainak, törvényeinek, melyeket a sanctio pragmatica is ünnepélyesen biztosít, s melyekből többet elvenni, mint a mit a birodalom szilárd fennállhatásának biztosítása múlhatatlanul megkíván, sem jogos nem volna, sem czélszerű.”

Nem véletlen nem volt állami emlékév a 150 éves évfordulóra. Orbántól minden távol áll, ami ami a megbékélést, együttműködést és kooperációt üzen. Állami milliárdok mennek el emlékévekre, de az ország aranykorára emlékezni nem állami feladat. Európából lassan kihátrálunk, ahogy a házelnök mondta. Állandó viaskodással a kiegyezés helyett.

A Fidesz hatalmához harc kell, a hazának pedig béke. Az EU-val való kiegyezés lehetősége talán örökre elveszhet 2018-ban, ha nem vigyázunk. Most volna igazán szüksége Magyarországnak egy új Deák Ferencre.

Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom