Bezárás
Uncategorized

Ezért délibáb csak a magyar euró

Attól még, hogy euró lenne a magyar fizetőeszköz, nem lennének európaiak a bérek. Nem az eurótól fogunk közeledni Európához. Sőt a pénzügyi függetlenség elvesztése többet vinne, mint hozna.


Ismét felröppent a gondolat, hogy be kellene vezetni az eurót Magyarországon. Mintha ez volna az ország legnagyobb baja. Nem a szegények milliói, nem a mélyen igazságtalan adóterhelés, nem a haldokló egészségügy, nem a silányuló oktatás, nem a hitvány szintű termelékenység, nem az úrhatnám kormány. Hanem a forint.

A Pukli-féle nanopárt népszavazást indít a kérdésről. (Tegyük hozzá, hogy nem akarja elárulni honnan van a pénze kampányra. Egy induló párt esetében nem egy szép antré, de lépjünk túl ezen.) A Momentum az öt mandátumért Mozgalomnak nincs még programja, de a kizárásokról hírhedt Nyitás fesztiválján lévő kerekasztal beszélgetés minden résztvevője az euró bevezetését pártolta. Egy másik valóban fajsúlyos szereplő, Ujhelyi István az MSZP Európai Parlamenti képviselője online petíciót indított el az euró bevezetése érdekében.

Attól még, hogy euróval fizetünk Budapesten, nem tudunk majd cukrászdát nyitni Bécsben. A lehetőségünk meg van rá, csak a képességünk nincsen. Ugyanazt az illúziót kergeti a feltörekvő politikai elit, melyet a leszerepelt banda nyomatott az EU csatlakozás előtt az évezredfordulón. Ha bent vagyunk, az már Nyugat. Onnantól tej és méz folyik a csapból. A feltupírozott vágyak csak csalódást szülnek, ami inkább gyengíti a magyar társadalom Európa barátságát.

Az euró bevezetése nem egy csettintésre meg, meg kell felelni az ún. Maastrichti kritériumoknak, például a GDP arányos államadóssági rátát kellene 60% alá tornászni. Ez nem nagyon megy fideszes trükkök százaival sem. De a peremfeltételek teljesítésénél van egy fontosabb kérdés is:

Kell-e nekünk egyáltalán az euró?

A válaszom az, hogy most így nem. A jelenlegi euró zóna Németország érdekeit szolgálja ki. Könnyű belátni közgazdasági Nobel-díj nélkül is, hogy ugyanaz a Frankfurtban megállapított kamatszint, nem lehet jó egyszerre Németországnak és a Portugáliának, két különböző gazdasági struktúrával, munkaerőpiaccal, termelékenységgel rendelkező országnak. Tipikus centrum- periféria érdek ellentét, amiből a centrum jön ki jól.  

Az euró előnyét jelentő stabilitásért szerintem nem éri meg feláldozni azt a mozgásteret, amit a forint kamatszintjének a meghatározása jelent. Ha csatlakoznánk az euróklubhoz, akkor egy nagyobb pénzügyi sokk esetén nem volna saját eszközünk a védekezésre, hanem igazodhatnánk ahhoz, ami a németeknek jó.

Európa nem az euróban rejlik. Hanem a tiszta versenyben, a tisztességes munkából megérdemelt tisztességes bérben, a magas színvonalú tudásban, és a mindenki számára hozzáférhető kultúrában. Én is félek, hogy Orbán Keletre húzza hazánkat, de erre nem az a válasz, hogy elkezdjük az euró délibábja felé rángatni.      

Vágó Gábor

Kép: porfolio

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom