Bezárás
Uncategorized

Ezért van a tanult tehetetlenség az Orbán-rendszerrel szemben

A rendszerrel szemben álló írástudók is a tehetetlenséget tanítják. Így terjed a beletörődés, a változatlanság mítosza. Csak a bátor tettek visznek ki a slamsztikából, az úgyis minden marad a régiben gondolatok soha.

Mért legyek én tisztességes?

Kiterítenek úgyis!

Mért ne legyek tisztességes!

Kiterítenek úgyis.

József Attila

 

Sokakban felmerül a kérdés, akik rosszul érzik magukat ebben az Európától távolodó Orbán-rendszerben: Minek csináljak én bármit? Miért pont én csináljak valamit?

Aztán, ha valaki elkezd bármit csinálni, egyből ömlik a sav a fotelforradalmároktól. Ezt nem így kéne, hanem úgy. Amúgy sem ér el semmit. Nincs alternatíva, nincs remény. Ezt a pszichológia úgy nevezi, hogy tanult tehetetlenség. Ezt a hozzáállást pedig azoktól vették át, akik napi szinten foglalkoznak a közélettel, és véleményüknek hangot is adnak.

Akiknek szeme, esze és jó tolla van, az nagyobb felelősséggel bír. Mégis a 24.hu-n megjelent két olyan írás is, általam nagyra becsült emberektől, amelyekkel messzemenőkig nem tudok egyet érteni. Farkas Attila Márton szerint az orbáni rendszernek nincs alternatívája. Szerinte azért nincs, mert nincs is igény rá. Ezzel azt feltételezi, mintha a magyar nép nem tudna tanulni. Nem tudna küzdeni a szabadságáért, a jólétéért, és a hazájáért. Az apologéta hozzáállásával ő is tanít. A tehetetlenséget tanítja.

Pedig a magyar nép sokszor megmutatta, hogy képes felülemelkedni saját félelmein, berögződött viselkedésmintáin. A ‘48-at megelőző reformkor, és az ‘56-ot megelőző Petőfi körök mind azt mondják nekünk, hogy ha az írástudókban, a közéletileg aktív emberekben benne van változtatás igénye, akkor a nép is tud változtatni.

Jászberényi Sándor szerint minden ellenzéki párt a Fidesz kollaboránsa. Ezzel végső soron azt üzeni, hogy bárkire is szavazol úgyis a Fideszre szavazol. Igen sok esetben lehet látni a tisztességtelen rendszerrel megengedő módon viselkedő ellenzékieket. De ez nem azt jelenti, hogy mindenki Orbán fizetési listáján lenne. Igenis vannak olyan ellenzéki szereplők, akik képesek kompromisszumokra egymással, hogy a rendszert legyűrjék. Ha ezeket a szereplőket emelné ki, és bátorító szavakkal támogatnák őket, nem pedig összemosná a kollaboránsokkal, az máris előrébb vinné a rendszer megdöntésének az ügyét.

“A bátorság, az odaadás, az áldozatkészség pontosan olyan ragályos, mint a gyávaság, a megalázkodás és a pánik.”- Kroptkin: A lázadás szelleme

A tettrekészség ugyanúgy tanulható, mint a tehetetlenség. Ideje volna azoknak is, akik írásaikkal mintát adnak, a tettrekészséget tanítani, nem a tehetetlenséget.

Joggal kérdezhetitek, hogy én miért olyan emberekkel vitatkozom, mint Puzsér, FAM, és Jászberényi, akikkel személyesen is jóban vagyok, és sok mindenben egyet értek. Miért nem a rendszerrel pörlekedek? Egyrészt az Orbán-rendszerből szinte utolsó szálig kivesztek a független gondolkodók, és már csak propagandisták maradtak. Süketnémákra nehéz szavakkal hatni. Másrészt én a vitát nem a konfliktusért csinálom, hanem a közös álláspont kialakításának reményében. Ha sikerül meggyőznöm, FAM-ot és Jászberényit, hogy igenis érdemes változásra és választásra buzdítani, akkor megérte a vita.

Vágó Gábor

Kép: Pawel Kuczynski

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom