Bezárás
Uncategorized

A magyar demokrácia sérülékenyebb, mint a BKK e-jegy platformja

Olyan felemelő demokratikus élményben volt részem tegnap, amit mindenkinek ki kellene próbálnia. Ismeretlen emberek komoly politikai vitában konszenzusra tudtak jutni rövid idő alatt. A NER is meghekkelhető ilyen emberekkel!

Maga a hacker srác mellett kiálló tüntetés, számos technikai gyermekbetegséggel bírt, és a végén általános Orbán-rendszer kritikába fulladt, mint oly sok másik demonstráció. Ámde a szervezők a tüntetés után munkacsoportok létrehozására biztatattak mindenkit, és engem a közös nyilatkozatot megfogalmazó fórum moderálására kértek fel.

Közel húsz eltérő korú, társadalmi és szakmai hátterű gyűlt össze a fórumon. A közös alany megtalálása gyerekjáték volt. Az érdemi vita akörül bontakozott ki, hogy az általános rendszerkritikára, vagy az esetre fókuszáló, és a T-Systemet megszólító legyen a közlemény. A vita kulturált mederben folyt, érvekre ellenérvek jöttek, és a párhuzam, mint megoldás sem váratott sokáig magára. Amikor részletkérdésekbe és jogértelmezésekbe fulladt volna a vita, mindig volt valaki,a ki visszaterelje a főmederbe a munkát. Aki az online lexikon szerepét vállalta magára egyből jelezte, hogy azokban a percekben adta ki a T-System anyacége az elhatolódó közleményét, így arra is tudtunk reagálni, meglepően frappánsan.

Íme a közlemény:

Mi, a BKK botrány- Mátrix tüntetés résztvevői döbbenettel értesültünk a 18 éves etikus hacker srác letartóztatásáról. Etikus hackerként közérdekből, jobbító szándékkal hívta fela  figyelmet a rendszer sérülékenységére, mégis eljárás alá vonták. Ilyen jelenetek csak sötét diktatúrákban és hollywoodi filemkben játszódnak le. Egy szabad és demokratikus országban ez megengedehetetlen.

Ahogyan a magyar politikai rendszerből, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, hiányoznak a fékek és ellensúlyok, ugyanúgy hiányzott a BKK e-jegy értékesítési rendszeréből a tesztelés és a sérülékenység vizsgálat. Ahogyan a nyugati demokratikus országok elhatárolódnak az Orbán-kormány demokrácia romboló intézkedéseitől, ugyanúgy határolódott el az anyacége a magyar T-Systems erkölcstelen lépésétől. Nem csak a T-Systems termékeinek a minőségbiztosítását kell megteremteni, hanem létre kell hozni a magyar politikai rendszer minőségbiztosítását is. Mert a magyar demokrácia sérülékenyebb, mint a BKK e-jegy platformja.

Ezért követeljük, hogy a T-Systems álljon el a feljelentésétől. A hirdetett eleveinek megfelelően, dolgozzon ki egy protokollt az etikus hackerekkel való együttműködésére, és vezessen be számukra egy átlátható jutalmazási rendszerrt. Legfőképpen ismerje el, hogy súlyos szakmai hibát vétett akkor, amikor nem végezte el megfelelően a tesztelést, és a sérülékenység vizsgálatokat. Vállalják személyi felelősséget, és ne az etikus hackerre hárítsák át!

Egy jól működő pártban sem születik meg ilyen könnyen egy közlemény úgy, hogy átérzik a hangsúlyokat, érdemi vitát folytatnak, és az időközben felmerülő új információkra is reflektálnak. Ez a folyamat reményt ad arra, hogy a demokrácia etikus hackerei képesek legyenek a NER-ben lévő rendszerhibák kijavítására egy új politikai operációs rendszer telepítésével.

Vágó Gábor

Kép: 24.hu

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom