A magyar demokrácia sérülékenyebb, mint a BKK e-jegy platformja

etikus hacker

Olyan felemelő demokratikus élményben volt részem tegnap, amit mindenkinek ki kellene próbálnia. Ismeretlen emberek komoly politikai vitában konszenzusra tudtak jutni rövid idő alatt. A NER is meghekkelhető ilyen emberekkel!

 

 

 

Maga a hacker srác mellett kiálló tüntetés, számos technikai gyermekbetegséggel bírt, és a végén általános Orbán-rendszer kritikába fulladt, mint oly sok másik demonstráció. Ámde a szervezők a tüntetés után munkacsoportok létrehozására biztatattak mindenkit, és engem a közös nyilatkozatot megfogalmazó fórum moderálására kértek fel.

 

Közel húsz eltérő korú, társadalmi és szakmai hátterű gyűlt össze a fórumon. A közös alany megtalálása gyerekjáték volt. Az érdemi vita akörül bontakozott ki, hogy az általános rendszerkritikára, vagy az esetre fókuszáló, és a T-Systemet megszólító legyen a közlemény. A vita kulturált mederben folyt, érvekre ellenérvek jöttek, és a párhuzam, mint megoldás sem váratott sokáig magára. Amikor részletkérdésekbe és jogértelmezésekbe fulladt volna a vita, mindig volt valaki,a ki visszaterelje a főmederbe a munkát. Aki az online lexikon szerepét vállalta magára egyből jelezte, hogy azokban a percekben adta ki a T-System anyacége az elhatolódó közleményét, így arra is tudtunk reagálni, meglepően frappánsan.

 

Íme a közlemény:

 

Mi, a BKK botrány- Mátrix tüntetés résztvevői döbbenettel értesültünk a 18 éves etikus hacker srác letartóztatásáról. Etikus hackerként közérdekből, jobbító szándékkal hívta fela  figyelmet a rendszer sérülékenységére, mégis eljárás alá vonták. Ilyen jelenetek csak sötét diktatúrákban és hollywoodi filemkben játszódnak le. Egy szabad és demokratikus országban ez megengedehetetlen.

 

Ahogyan a magyar politikai rendszerből, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, hiányoznak a fékek és ellensúlyok, ugyanúgy hiányzott a BKK e-jegy értékesítési rendszeréből a tesztelés és a sérülékenység vizsgálat. Ahogyan a nyugati demokratikus országok elhatárolódnak az Orbán-kormány demokrácia romboló intézkedéseitől, ugyanúgy határolódott el az anyacége a magyar T-Systems erkölcstelen lépésétől. Nem csak a T-Systems termékeinek a minőségbiztosítását kell megteremteni, hanem létre kell hozni a magyar politikai rendszer minőségbiztosítását is. Mert a magyar demokrácia sérülékenyebb, mint a BKK e-jegy platformja.

 

Ezért követeljük, hogy a T-Systems álljon el a feljelentésétől. A hirdetett eleveinek megfelelően, dolgozzon ki egy protokollt az etikus hackerekkel való együttműködésére, és vezessen be számukra egy átlátható jutalmazási rendszerrt. Legfőképpen ismerje el, hogy súlyos szakmai hibát vétett akkor, amikor nem végezte el megfelelően a tesztelést, és a sérülékenység vizsgálatokat. Vállalják személyi felelősséget, és ne az etikus hackerre hárítsák át!

Egy jól működő pártban sem születik meg ilyen könnyen egy közlemény úgy, hogy átérzik a hangsúlyokat, érdemi vitát folytatnak, és az időközben felmerülő új információkra is reflektálnak. Ez a folyamat reményt ad arra, hogy a demokrácia etikus hackerei képesek legyenek a NER-ben lévő rendszerhibák kijavítására egy új politikai operációs rendszer telepítésével.

Vágó Gábor

Kép: 24.hu

 

tetszett_a_cikk3

 

 • macca8

  keki!!! :)

 • Pál Vona

  Keki Mester, de szép szakállad lett : ))))

 • EmPloYe69

  és… igeen!

 • http://indavideo.hu/profile/zsalabsik Zsalab Doktor
 • Juhász Éva

  Melyik országban van e világon IGAZI demokrácia?……..Nos?………….Köszi……

 • Péter István

  Persze, most már majd az etikus
  gyilkosság és az etikus rablás is polgárjogot nyer. Különben, a
  közlekedés is azon szolgáltatások közé tartozik, amelynek a mocskos és
  alattomos támadása révén, a hazaáruló diverzánsok és a politikai
  kalandorok lázítani és uszítani akarják a népet.
  A demokrácia alapképlete pedig a következő.
  A demokráciában a hatalom kizárólagos birtokosa és tulajdonosa maga a nép, aki az általa közvetlenül választott és időszakonként újra minősített képviselői útján gyakorolja a hatalmát. Mindebből következik, hogy a valódi demokráciában külön hatalmi ágak nem léteznek és az úgynevezett fékek és ellensúlyok sem léteznek. Ezeket, csak azok találták ki, akik csorbítani akarják a népakaratot és manipulálni szeretnék a demokrácia működését.

  • törzsmókus

   Nem az a baj, hogy kurvára nem értesz hozzá (szakmailag), hogy mi történt – különben nem hoznád párhuzamba gyilkosságal meg rablással.
   Hanem az a baj, hogy ennek ellenére osztod itt az észt a magas lóról.

   • gmihaly

    Mi történt, ifjú titán? Nem veszed észre az iróniát?

    • törzsmókus

     Hát, az iróniaméterem nem jelzett ki. Vagy elromlott, vagy…

     • gmihaly

      Elromlott.

 • Cherry

  Ritka értelmes és szokatlanul sok fiatalt magába foglaló tömeg vett részt a tegnapi tüntetésen. Ez a rögtönzött beszédek színvonalából is látszott (és itt nem a sajátomra célzok :-) ) Ilyenből kell még sok, és egyre nagyobbak, és akkor a rendszernek előbb-utóbb vége. A szervezőknek is, a közlemény megfogalmazóinak is, és minden résztvevőnek köszönet az élményért!