Népszavazási duplacsavar a köztisztviselői bérekért

Fotó: Kocsis Zoltán
Fotó: Kocsis Zoltán

A népszavazással nemcsak a Matolcsyék szemérmetlenül magas fizetéseit lehet korlátozni, de egy ügyes trükkel elérhető a köztisztviselői béremelés is, ami miatt sztrájk is volt a héten.


 

 


Hétfőn kezdődik a népszavazási kampány az állami vezetők pofátlanul magas fizetéseinek a korlátozásáért. Tizenegy kérdést adtam be a rendszerszintű korrupció megakadályozására, ebből ez az egy jogerős most. Három másik Kúria döntésre vár, köztük a korrupciós bűnök elévülési idejének emeléséről szóló is, amely az NVB-n már átment.

 

A kérdés így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

 

Nem véletlenül fogalmaztam meg a kérdést kissé bonyolultabban, mint Kész Zoltán tette az ő kétmilliós bérplafonnal kapcsolatos népszavazásánál. Ugyanis a bérplafont a pénzéhes állami cégvezetők számos alkalommal kicselezték, mindenféle bérpótlékot, prémiumot, és egyéb juttatást adtak maguknak. A kérdés ezeket a kiskapukat bezárja.

 

A másik ok, hogy a köztársasági elnök éves tiszteletdíjához kötném az állami vállalatok vezetőinek a bérét, az egy jogi furfang, ahogy Orbán mondta: magyaros gógyi.  Ugyanis a köztársasági elnök tiszteletdíjáról kétharmados törvény rendelkezik:

 

A köztársasági elnök havi tiszteletdíja a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese.

 

A Fidesznek pedig nincs kétharmada, hogy csak úgy felemelje az illetményalap szorzóját. Tehát ahhoz, hogy Matolcsy fizetése kevésbé csökkenjen, Áder tiszteletdíját is emelni kell. Viszont Áder fizetését csak akkor tudják növelni, ha a köztisztviselők illetményalapját is emelik. Tehát ha az önkormányzati dolgozók, az államot működését eddig éhbérért biztosító emberek fizetését is növelik, akkor kevésbé csökken Matolcsy fizetése is.

 

Nem véletlenül volt sztrájk a héten az önkormányzati dolgozók körében. Az önkormányzatok működőképességük határán táncolnak. Az alacsony köztisztviselői illetményalap miatt megalázóan alacsonyak a bérek, tömegesen mondanak fel a dolgozók. Az illetményalap 2008 óta nem változott, azaz már kilencedik éve 38.650 forint. Ez azt jelenti, amíg a garantált bérminimum az elmúlt kilenc évben a duplájára nőtt, az önkormányzati dolgozók bérének alapja, így a köztársági elnök tiszteletdíja is, stagnált. Számos helyen nem kapják meg a garantált bérminimumot sem a dolgozók.   

 

Népszavazást arról nem lehet kiírni, hogy az állam becsülje meg a dolgozóit, és adjon nekik a megélhetéshez szükséges bért. Egy furfangos kérdéssel azonban, az elit pénztárcáján keresztül rákényszeríthetjük a Fideszt, hogy az államot működtető egyszerű emberek is tisztességes bért kapjanak.

Vágó Gábor

 

tetszett_a_cikk3

 

 • huntomas

  Konkrétan két ELTE-s diplomával és nyelvvizsgával bíró pályakezdő kevesebbet kap, mint egy érettségi nélküli kezdő közkatona.
  Pályakezdő diplomás önkormányzatnál: 184 bruttó
  Pályakezdő érettségi nélküli közkatona: 186 bruttó
  Érettségizett pályakezdő közkatona: 226 bruttó.

 • Péter BÖreg

  Én elhiszek mindent, amit itt írnak, de hagyják abba ezt az állandó népszavazási kényszert. Ki a fenét érdekelnek ezek a piti témák? 5%-ot? Minden ellenzéki fazon ezzel jön: népszavazással. Egész nagy horderejű ügyek nem érték el a küszöböt. Ez csak a feltűnni akaró politikusok szereplési vágyának kielégítésére jó. Árpi bácsi jövedelme tabu volt,mostani elnökét lehet ekézni.

  • Béla Toller

   Ha lenne egyszerűbb és kulturáltabb út, biztosan azon mennének ! De nincs ! A parlamentben napirendre sem tűzik az ellenzék kérdéseit. Annak, hogy nincs meg a 2/3-a a fidesznek, ma ez a kézenfekvő kiaknázási útja,érted ? Persze, sajnos !

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   *Allando* nepszavazasi *kenyszer* van? Mikor volt utoljara nepszavazas Magyarorszagon? Es olyan, amit nem az Orban kormany (vagy barmilyen kormany) kezdemenyezett? Hogy a kenyszer reszet mar ne is feszegessuk.

  • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

   Az a baj, hogy így lehet megszólítani a népeket, és ráadásul kb. így lehet jelenleg a kormányt i kordában tartani, mivel a pálya még mindig feléjük lejt.

  • ibn yahudia

   Igazad van, senkit nem érdekel a népszavazás mert egyfelől tesz arra, hogy mit csinál az állam amíg nem nem vezeti az országot a falnak, másfelől pedig senki nem hisz abban, hogy érdemben lehet változtatni bármin. Ez van sajnos.
   Árpi bácsi jövedelme meg annyi volt amennyi, azzal hogy visszamutogatunk nem legitimálódik ennek a gengszternek a jövedelme sem, meg nem lesz kevesebb az előző köztársasági elnököké sem. Azt akkor kellett volna csökkenteni.

 • Tibor Gulyás

  hajrá!..

 • Dagiiron

  Az a baj Vágó, hogy egy senki vagy, aki a primitív irigységre támaszkodik. Azért mert az életedben nem értél el semmit, azért még nem kell abból kiindulnod, hogy mások is csak a politikának köszönhetik a jövedelmüket. Bőven vannak olyan állami cégek, ahol a munkavállalókért a versenyszektorral kell küzdeni, és ott bizony simán előfordulnak 1,5MFt-os bérek, mert ennyi a piaci árazás.. Most te azt akarod, hogy pl. az állami cégek által alkalmazott programozók ne keressenek piaci béreket? Vagy mondjuk a jelenleg állami tulajdonban lévő bankokba pl. a treasury területre csak c kategóriás embereket vegyenek fel, ezzel rontva a bank eredményét, mert csak.. Annyira buta vagy, hogy a neked nem tetsző, 10-20 ember bére miatt, ki akar baszni az állami cégekkel..

  • Nyikhaj istenke

   Amiket elkövetnek, mint pld az EU pályázatok ERP-je, a FAIR rendszer, azért a kenyér és víz duóból is csak az egyiket adnám nekik, nemhogy fizetést.

  • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

   A legtöbb állami cucc kivitelezése borzalmas, tehát nem érdemelnek 1,5M-t.
   Amúgy az állami cégekkel leginkább az állam bacik ki.

   Illetve minek kell piaccal versenyeznie? A Postának? LOL? Volánnak?

   • Dagiiron

    Képzeld a Volán is a piacról szerzi be a sofőrjeit, a programozókat, rendszergazdákat.. A munkerőpiacról..

    • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

     Az azért megvan, hogy a piac jelen esetben konkurrenciát jelent?

     • Dagiiron

      Nem.. A piac ez esetben a munkaerő piacot jelenti.. A munkaerőpiac is piac és a munkaerőért az állami cégeknek versenyeznie kell a munkaerő piacon megjelenő más munkáltatókkal, ráadásul jelenleg már nem csak a kis hazánkban lévőkkel, hanem az EU-ban tevékenykedő munkaadókkal.

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Neked lehet, de rajtad kívül senki más nem beszél a munkaerőpiacról. Hessinnen.

     • Dagiiron

      Vágó úr az állami vállalatok munkavállalóinak a jövedelmét akarja korlátozni.. Az állami munkavállalók és munkáltatók is a munkaerő piac résztvevői.. Azaz Vágó úr a munkaerő piacon hátrányba akarja hozni az állami tulajdoni cégeket.. Erről szól a javaslata.. Aki ebbe a témába belekeveri az állami vállalatok tevékenységét, az nem értette meg a népszavazásra feltett kérdést..

     • http://kilatasgaleria.blog.hu ColT

      Hát, pont nem, de nem baj, ha sokat mondod, legalább te elhiszed – én nem.
      Amúgy az állami cégeknél a jó szakemberek most is rosszul keresnek, csak a fejesek kapnak rengeteget (akik viszont dilettánsok általában). A javaslat adott esetben béremeléssel járhat az állami cégeknél.

     • Dagiiron

      Szerintem olvasd el még egyszer a kérdést ..

      “köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme” A foglalkoztatási jogviszonyban álló embereket hívják munkavállalóknak.. Csak szólok..

  • ibn yahudia

   Melyik állami cég esetében van piaci verseny?

   • Dagiiron

    Mindegyik esetében, ugyanis a szakemberekért a piaci cégekkel versenyeznek..

    • philosoraptor

     hello, MÁV!

     • Dagiiron

      Szerinted miért hiányzik 400 ember a MÁV-ál? Csak nem azért, mert a MÁV által kínált fizetésnél többet kapnak máshol?

    • ibn yahudia

     Még valami? Mert ez a piaci versenyhez nagyon kevés

     • Dagiiron

      Tehát az állami cégeknek nem kell a munkaerő piacon versenyezniük a munkavállalókért? Esetleg katonai behívóval töltik be az üres állásokat? Mert akkor tényleg nem kell a munkaerő piaci helyzettel foglalkozniuk…

     • ibn yahudia

      Nem válasz

     • Dagiiron

      De pont ez a válasz..

     • ibn yahudia

      Lehet, csak nem a kérdésemre. A piaci versenyben a vállalatok nem csak a munkavállalókért versenyeznek, hanem a fogyasztókért is más vállalatokkal. Pont ez a rész hiányzik ami egyébként a szolgáltatás minőségét javítaná.

 • Maki Hakapeszi

  11 hónapos magzat?Az egy 2 hónapos gyerek.Vagy a libsik ebben is különbbek?

  • agador

   Tudja jóember a megszületett gyermek is nevezhető magzatnak, de túlhordás is előfordul. Ha nem ért hozzá, ne fufnyogjon.

   • Maki Hakapeszi

    Téged valószínűleg 2 hónappal túlhordtak.De többel kellett volna.☺

    • Karl Han

     Javaslom, forgasd kicsit a valamelyik helyesírási tanácsadó szótárt! A “különbbek” -be elég 1 (egy) darad “b” betű.
     Egy troll is írhat helyesen!

     • Jozsef Janos Hoffmann

      Te sem a Lőrince Lajos bácsinál tanultál, a bé- betűnél te is megakadtál !!! A “darad” egy d-vel jó megoldás????

  • http://chienenchaine.wordpress.com Telepi Miki

   11 hetes. Nyilván elírás, de vicces.

 • agador

  Elszabadult, magasra csapó elmebaj kormányzati szintre emelve.

 • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

  S miért gond külföldi magánemberek jelenléte?

  • trollolo3

   A Magyar Időktől megkérdezted?

 • csaba

  2000 ráérő embernél nem mindegy hogy külföldi vagy magyar?Beégtek mint rosseb.Nincs ezen mit szépíteni.

 • Mészáros Jenő

  Azért nagy különbség ám az, ha egy diáktüntetésre elmegy a több ezer Magyarországon tanuló külföldi diák és külföldi oktató közül néhány tíz; és a között, amikor szervezetten, közpénzen utaztatják a fideszes szófosásra az útközben leitatott lengyel és litván szélsőségeseket, futballhuligánokat.

 • gmihaly

  A média által sugallt kép alapján én sima mezei diákturistáknak látom őket. Ha a cseresuli hívta meg őket, akkor belekeveredhettek a pénteki tüntibe is, a kormánypárti média kiszúrta őket, és megpróbált revansot venni. De én itt, a neten tájékozódom, míg honfitársaim jó része nem ennyire tudatos, vagy szerencsés. Ők esetleg olyan tálalásban kapják az infót, hogy ez nem jön le nekik, mondjuk azért is, mert nem olyan suliba jár a gyerekük, amelyiknek külföldi cseresulija van, vagy már megnőttek a gyerekei, vagy valami egyéb.

 • Ági33

  Talán az sem utolsó szempont, miért is tüntetnek a diákok.
  A Fidesz kommunikációja nem más, mint terelés:

  https://www.youtube.com/watch?v=u7wwxUKokyY