Bezárás
Uncategorized

Egy virtuális 18 éves lány bőrébe bújtam, és megriadtam a zaklatásoktól

Egy társadalmi kísérlet erejéig létrehoztam egy kamu Facebook-profilt. Anna, a virtuális avatárom semmilyen kihívó képet vagy szöveget nem tett ki, mégis pár nap alatt rengeteg ismerőse lett, és zaklató üzeneteket kap.


Értem és felfogom, hogy milyen szintű társadalmi elnyomás alatt élnek a nők Magyarországon, de hogy át is érezzem, egy társadalmi kísérletbe fogtam. Létrehoztam egy Facebook-felhasználót, nevezzük Annának. Anna 18 éves, budapesti végzős gimnazista. Főként magyar fiúzenekarokat kedvel. A fesztiválok közül a Balaton Soundot kedveli, és érdeklődik az EFOTT eseménye után is. Pár mémes oldalt is követ szórakozásképpen. Annát érdekli a politika, ezért tagnak jelentkezett pár politikai jellegű Facebook csoportba is.

Nem sok mindent osztott meg magáról, profilképén tótágast áll a tengerparton úgy, hogy csak a sziluettje látszódik. Egy jógás kép és egy Tibi Atyától szokatlanul visszafogott mém van még az adatlapján. Se egy dekoltázs, se egy combvillantós szelfi nem mutat arra, hogy Anna szeretne ismerkedni. Anna csak és kizárólag a kedvenc zenekarának tagjait jelölte be ismerősnek. Mégis, két nap alatt kétszáz ismerőse lett, mert mindenkit visszajelölt, aki őt ismerősnek jelölte. Száz százalékuk férfi.

Rengetegen írtak rá csetben, ő senkinek sem válaszolt. Legtöbben a köszönésig jutottak el, vagy megkérdezték, hogy van-e barátja. Az Ismerős Arcok nemzeti-rock zenekar táborába is invitálták.

Ketten le is ribancozták, mivel nem válaszolt az üzenetükre egy órán belül.

Többen kulturáltabban próbáltak udvarolni, ezzel semmi baj nincsen önmagában. Egy perc alatt ennyien küldtek üzenetet Annának.

Egy perce leforgása alatt ennyien írtak Annának

Egy perce leforgása alatt ennyien írtak Annának

A legdurvább ismerőse egy cuki matrica elküldése után rögtön az álló hímtagjáról készült fotóval lepte meg Annát.

annahimtag

Nem véletlenül menekülnek a Facebookról a húsz év alattiak a Snapchat biztonságosabb világába, ha ilyen nyomásnak vannak kitéve folyamatosan ismeretlenek részéről. A netes zaklatásl súlyos probléma, az életüket a virtuális térben élő embereknél súlyos lelki károsodást okozhat. Vannak, akik az öngyilkosságot választják, ami legrosszabb megoldás.

A büntető törvénykönyv is kezeli már a kiberzaklatás problémáját, de ez nem terjed ki a szexuális zaklatásra (pl. hímtagról küldött kép).  A szexuális zaklatás létező, azonban nem büntetőjogi kategória. A Btk. szerint a zaklatás célzatos bűncselekmény, úgy fogalmaz a törvény: “Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, v. más magánéletébe, ill. mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen/tartósan háborgatja, ha súlyosabb bcs. nem valósul meg, vétség: 1 év”

Tehát a tartós háborgatás az büntetőjogi kategória. Az egyszeri leribancozás, hímtag fotó elküldése miért nem az?

És persze fontos, hogy nem kell fűt-fát visszajelölni ismerősnek! Egy EU-s kampány is indult ezért.

Srácok! A netes zaklatás kurvára nem menő! Le lehet állni a péniszfotó küldözgetéssel és a ribancozással. A hiba bennetek van, ha ezekre az üzenetekre nem válaszol senki! 

Ha te ilyen vagy más típusú internetes zaklatás áldozatává válnál, hívd ezt a kék vonalat.

Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom