Egy virtuális 18 éves lány bőrébe bújtam, és megriadtam a zaklatásoktól

Phone-in-the-hands-of-a-bully

Egy társadalmi kísérlet erejéig létrehoztam egy kamu Facebook-profilt. Anna, a virtuális avatárom semmilyen kihívó képet vagy szöveget nem tett ki, mégis pár nap alatt rengeteg ismerőse lett, és zaklató üzeneteket kap.


 

 

Értem és felfogom, hogy milyen szintű társadalmi elnyomás alatt élnek a nők Magyarországon, de hogy át is érezzem, egy társadalmi kísérletbe fogtam. Létrehoztam egy Facebook-felhasználót, nevezzük Annának. Anna 18 éves, budapesti végzős gimnazista. Főként magyar fiúzenekarokat kedvel. A fesztiválok közül a Balaton Soundot kedveli, és érdeklődik az EFOTT eseménye után is. Pár mémes oldalt is követ szórakozásképpen. Annát érdekli a politika, ezért tagnak jelentkezett pár politikai jellegű Facebook csoportba is.

Nem sok mindent osztott meg magáról, profilképén tótágast áll a tengerparton úgy, hogy csak a sziluettje látszódik. Egy jógás kép és egy Tibi Atyától szokatlanul visszafogott mém van még az adatlapján. Se egy dekoltázs, se egy combvillantós szelfi nem mutat arra, hogy Anna szeretne ismerkedni. Anna csak és kizárólag a kedvenc zenekarának tagjait jelölte be ismerősnek. Mégis, két nap alatt kétszáz ismerőse lett, mert mindenkit visszajelölt, aki őt ismerősnek jelölte. Száz százalékuk férfi.

Rengetegen írtak rá csetben, ő senkinek sem válaszolt. Legtöbben a köszönésig jutottak el, vagy megkérdezték, hogy van-e barátja. Az Ismerős Arcok nemzeti-rock zenekar táborába is invitálták.

Ketten le is ribancozták, mivel nem válaszolt az üzenetükre egy órán belül.

Többen kulturáltabban próbáltak udvarolni, ezzel semmi baj nincsen önmagában. Egy perc alatt ennyien küldtek üzenetet Annának.

Egy perce leforgása alatt ennyien írtak Annának

Egy perce leforgása alatt ennyien írtak Annának

 

A legdurvább ismerőse egy cuki matrica elküldése után rögtön az álló hímtagjáról készült fotóval lepte meg Annát.

annahimtag

 

Nem véletlenül menekülnek a Facebookról a húsz év alattiak a Snapchat biztonságosabb világába, ha ilyen nyomásnak vannak kitéve folyamatosan ismeretlenek részéről. A netes zaklatásl súlyos probléma, az életüket a virtuális térben élő embereknél súlyos lelki károsodást okozhat. Vannak, akik az öngyilkosságot választják, ami legrosszabb megoldás.

A büntető törvénykönyv is kezeli már a kiberzaklatás problémáját, de ez nem terjed ki a szexuális zaklatásra (pl. hímtagról küldött kép).  A szexuális zaklatás létező, azonban nem büntetőjogi kategória. A Btk. szerint a zaklatás célzatos bűncselekmény, úgy fogalmaz a törvény: “Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, v. más magánéletébe, ill. mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen/tartósan háborgatja, ha súlyosabb bcs. nem valósul meg, vétség: 1 év”

Tehát a tartós háborgatás az büntetőjogi kategória. Az egyszeri leribancozás, hímtag fotó elküldése miért nem az?

És persze fontos, hogy nem kell fűt-fát visszajelölni ismerősnek! Egy EU-s kampány is indult ezért.

 

Srácok! A netes zaklatás kurvára nem menő! Le lehet állni a péniszfotó küldözgetéssel és a ribancozással. A hiba bennetek van, ha ezekre az üzenetekre nem válaszol senki! 

 

Ha te ilyen vagy más típusú internetes zaklatás áldozatává válnál, hívd ezt a kék vonalat.

 

Vágó Gábor

 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Nemhívő

  ..harcolnotok kellett volna,..ha már egyszer katonának áltatok…Remélem,..most bosszút akarsz állni,..és nem otthon szuszogni a gyerekekkel…mert akkor előbb vagy utóbb azokra is sor kerül. Mindig nem fog az USA a valagatok alá nyúlni…

 • David Magyar

  Szomorú

  • HakapesziMaki00

   de nagyon, 2 kicsi lanyom van, de nem engedem oket netre ameddig lehet. csak mesek net…en

   • David Magyar

    Nekem is két lányom van. Azt gondolom, hogy ha nem engedem őket a netre, akkor ezzel nem védem meg őket, mert csak gyakorlatlanabbak és így még inkább védtelenek lesznek a zaklatással szemben. Szerintem ha majd olyan korúak lesznek, akkor szépen lassan felkészítem őket, hogy mennyi vadállat hemzseg odakint…

    • HakapesziMaki00

     én is erre gondoltam, hogy lassan ahogy nőnek, majd elbeszélgetek velük sok mindenről. tényleg riasztó, hogy az emberek mennyire nem tisztelik egymást.

     • Peter Varga

      ha nem jelölik vissza azt, akit nem ismernek, azzal a fenti cikk negatívumait 100%ban kiküszöbölhetik. ez pl egy jó tanács lehet számukra.
      (a facebook falukra meg be kell állítani, hogy csak maguk írhassanak.)

     • HakapesziMaki00

      addigra a facebook mar a lecsoban lesz :) a fiatalok mar nem is szeretik, mert a szulok is font vannak :)

     • Peter Varga

      természetesen a szülőt sem kell visszajelölni XD

     • törzsmókus

      Vagy (elvben) elég betenni a Távoli ismerősök (Acquaintances) csoportba, és azzal nem megosztani semmit, ami nem rájuk tartozik. Sajnos tízezer felhasználóból talán ha egy ilyen tudatosan használja a Facebookot (v bármit)

     • Trollhättan

      “ha nem jelölik vissza azt, akit nem ismernek, azzal a fenti cikk negatívumait 100%ban kiküszöbölhetik.”
      Akkor is kaphatnak farokfotókat, ha nem jelölik őket vissza.
      Elég hozzá annyi, hogy csinosak és fiatalok.

     • Peter Varga

      hát a facebook legalább külön fülbe rejti az olyanoktól jött üzeneteket, akik nem a barátaid, értesítést se kapsz róluk, nagyon könnyű ezekre rá se bagózni.

 • Betman

  Azért illene készíteni egy fiúprofilt is, és összehasonlítani, mert ez így ugyan ijesztő és elgondolkodtató, de korrektebb, ha mindkét oldal megjelenik, és a fiúkra is sok veszély leselkedik: drogok, szerencsejáték, stb.

  • HakapesziMaki00

   sajnos itt tartunk

  • vágó

   Megcsinálom

  • David Magyar

   Nyilván a fiúkat is megtalálják a szélhámosok, szexragadozók, de azért valami azt súgja, hogy a lányok sokkal jobban ki vannak téve a zaklatás veszélyeinek…

   • Zsolt Szabó

    Bezzeg engem nem zaklat senki kábítószerrel! És a csajok se dobálják csak úgy rám a nunijukról a fotókat. Bennem van a hiba? 😮 😀

    • Trollhättan

     Próbáld ki tinifiúprofillal. Úgy sejtem, akkor se nuni-, hanem faszfotókat fogsz kapni…

  • tri repetae

   “Drogok, szerencsejáték”? Ezt hogy érted?

 • Elhar

  Könyörgöm, ne vizionáljuk már a világvégét, ennek a szintnek a kivédéséhez elég a gyereket az elemi óvatosságra megtanítani:
  “két nap alatt kétszáz ismerőse lett, mert mindenkit visszajelölt, aki őt ismerősnek jelölte” – Akkor min tetszik csodálkozni?

  Az internet nélküli ántivilágban ha az egyébként csinos Juliska minden utánafüttyentő segédmunkáshoz odament volna, hogy szia, legyünk barátok, pont ugyanennyi taplóságot kapott volna.

  nem a nettől kell eltiltani a gyereket (ahogy lejjebb páran írják), hanem megtanítani elemi szabályokra.

  • tri repetae

   Tehát elemi szabály, hogy ne bízz senkiben, és aki közelít, attól menekülni kell? Jól értem? Szerintem pont ettől a paranoiás hozzáállástól feszül a fél világ, ez valami, amiből a problémák nagy része eredeztethető, ezt kéne elfelejteni.

   Nem abban van a hiba, aki jóhiszeműen jár el, aki mer bízni, hanem abban, aki visszaél vele. Tehát nem a gyerekeket kell megtanítani félni, hanem a többieket emberként viselkedni.

   Egyébként lesújtó az ország mentális és morális állapota, olyan szinten elállatiasodott a társadalom nagy része, hogy már én sem hiszek benne, hogy ez megfordítható. Ugyanakkor a történelemben még egyszer sem bizonyult jó stratégiának, ha egy közösség a hangosabb többség mentén szerveződött.

   • Elhar

    Ki beszél félelemről? Ismeretlen idegennel, ha semmit nem tudok róla, nem kezdek el személyes dolgokat megosztani. Nem adom oda lakáskulcsomat sem az utcán, sem a bankkártyámat, sem a telefonomat. Ennyi.

    Ha úgy érzem, hogy valamiért érdekes lehet a számomra (NEM csak érdekből, egyszerűen érdeklődésből), akkor megpróbálok tájékozódni, pl. alapból a jelen esetben megnézem, miket posztolt/lájkolt eddig. Ha állatbarát vegán vagyok, akkor egy kutyaviadalos, disznóvágásos képeket posztoló valaki jó eséllyel akkor sem az én köröm, ha egyébként bülbül szavú rózsák csorognak az üzeneteiből.

 • Szegedi László

  Vágó “cuckold” Gabi értelmesebb dolgokkal is foglalkozhatna, mint hogy 18 éves lánynak adja ki magát. (A Snapchat biztonságosabb? Haha, ott mennek csak az igazán fincsi dolgok, főleg mert időlimites képek/videók küldése és közzététele megy.) Ez olyan volt, mint amikor Tvrtko próbált meg elmerülni az “internet” világában, csak mindkettejüknek jó 20 év lemaradása van. A leribancozás már ugyanaz Gabinak, mint a “rendszeres/tartós háborgatás” és megfélemlítéssel egyenértékű? Esetleg Gabi írhatott volna arról is, milyen egyszerűen, kettő kattintással tiltható egy személy, véglegesen. Vagy jelenthető Facebooknak. Vagy még sok lehetőség van. De ez kimaradt. Persze, a 18 éves Anna majd a kék számot fogja zokogva hívni, mert farokképet kapott.

 • an4rchos

  A valóságtól kissé távol eső kísérleti jelleg ellenére is szánalmas az eredmény. Bezzeg ha keresztény polgári kezekben volna a hatalom! …oh wait!

 • Ampelfrau

  Jó reggelt. Mindig meglep az az édes, ártatlan rácsodálkozás, amivel férfitársaitok agresszivitását felfedezitek. Mintha nem hallottatok volna még erről sohasem.

  • 💀💢

   Ja, meg a figyelem és bókhiányos tinilány jelenség nem létezik.

 • Takács Bálint

  Mégis, hogy talál meg valaki, egy teljesen idegen új fb profilt?

  A “kísérleti” mintával az a nagy gond, hogy még véletlenül sem véletlenszerű. Emberünk valószínűleg feliratkozott bizonyos csoportokba, melyek eleve szűrik a mintát. Ha pl. belépett a “f@szlóbáló tajtparasztok” csoportba, akkor ne csodálkozzunk az eredményen. Aztán ha az elsők között visszajelölt ismerősként az elképzelt csoportnévvel lélekben azonosuló jóembereket, akkor azok ismerősei valószínűleg szintén hasonló mentalitást képviselnek és hasonlóan is viselkednek és azonnal egy nagyon torz képet kapunk.

  De ami a lényeg, nem láttam a cikkben, hogy a szerző jelentette volna a facebooknak ezeket a zaklatásokat. Miért?

  • Trollhättan

   “Ha pl. belépett a “f@szlóbáló tajtparasztok” csoportba, akkor ne csodálkozzunk az eredményen.”
   Aha. Csak ez lehet.

   • Takács Bálint

    A valószínűleg és a csak ez lehet között van egy csepp különbség.
    A kérdés továbbra is adott. Regisztrálok egy fb profilt és lapítok, mint nyúl a fűben. Honnan lesznek hirtelen ismerőseim?

    • Trollhättan

     Ha lapítasz, mint nyúl a fűben, minek egyáltalán regisztrálni közösségi oldalon?
     Abban tökéletesen igazad van, hogy ha visszajelölsz ismeretleneket, az bevonzza a hülyéket. De átlagos, nem kihívó profillal és akkor is megtalálnak, ha csak hozzászólsz pl. nagyobb hírportálok bejegyzéseihez akármilyen témában (irodalom, politika etc.). Mivel sok a lájkoló, a nagy számok törvénye szerint mindig akad egy adagnyi perverz/idióta köztük.
     Engem is megtalálnak, pedig nulla villantós kép van rólam, és nem vagyok már tini.
     A tinikre meg egyenesen vadásznak szvsz (a perverzek tudniillik).

     • sanyibácsi lánya

      Und? Ott kezdodik, hogy idegent nem jelolok vissza. Akkor meg akar fel is kotheti magat.
      Van kamu fb profilom. Atlag 1200 ismerossel. Valojaban senkit sem ismerek. Az ismeroseim minimum 90%-a lathatoan szinten kamu. Ha egy ilyen korbe belecseppen valaki, akkor jelolni es visszajrlolni fogjak darab-darab alapon. + Eleg sokan tudjak hasznalni a google kepkeresojet.
      Ja es nem nő a kamuprofilom. 40-es ferfi kozepszer arcberendezessel :)

    • sanyibácsi lánya

     Sehonnan. Ennyire egyszeru.

 • Ravasz Figyelmeztetés

  Hahahahahahahaha Hogy a faszba lenne a virtuális zaklatás valóság
  Hahahaha néger csak menj el a képernyő elől néger csak csukd be a szemed Haha

  • Llámássy Gergely

   a janóim megzörrentek vala

 • Mozes

  Ez egy tragya cikk volt. Nyilvan az ismeroseid az ismeroseid, ok pedig nem zaklatnak. Ha pedig ongyi akarsz lenni a fszbuk miatt akkor valami nagyon nincs rendben a fejedben.

 • Llámássy Gergely

  Nahát nahát, a figyelemkurvulás hatására random faszik kezdenek írogatni? Még ilyet! Ezek szerint, a cika 2 millió magyar tinilány felhasználóból mindenki naponta kap 4 ilyen üzenetet 😀 Rejtély kérem!
  Ez a cikk majdnem olyan döbbenetes konklúziót szart ki magából, mintha az lett volna a kísérlet hogy pénzt ragasztgatsz magadra és besétálsz a Hős utcába…

 • some Röfi

  egyébként meglepő, hogy amikor szüleink-nagyszüleink kezdenek facebookozni ugyanez történik… 55 éves, házas édesanyám csinált magának fbot, de elég elbaszottan használja, teljesen mindegy neki kit ismer és kit nem, mindenkit be- és visszajelöl (“nem azért van a facebook hogy barátkozzunk?”)… ezek általában hozzá hasonló korú felhasználók, kb fele-fele arányban magyarok és külföldiek. na, hát azért ő is kapja napi szinten több nyelven is a 20-30 új beérkező üzenetet, mindegyik udvarlós, szexuális tartalmú. plusz ebből meglepően sok az amerikai nyugdíjas veterán profil, náluk pár bók+házassági ajánlat 😀 anyámat ez nem zavarja, meg se nyitja ezeket és továbbra is gyűjti a sok ismerőst…

 • Éva Gál

  Magyar kampányfilmek is készültek az ” Életre kelt chatek ” címmel, figyelmeztetve a fiatalokat a veszélyekre. https://www.youtube.com/watch?v=_sbo4W9ze3s&t=18s https://www.youtube.com/watch?v=tXvTNR0w3M8&t=29s

 • Masquel

  Ha valaki a farkáról tol egy képet, csak annyit kell visszaírni neki “jujjdecsúnya, orvos látta már?” és többet nem fog küldeni.

 • Ági33

  Közös Ország Mozgalom üzenete:

  https://www.youtube.com/watch?v=NthwFGoo8ik

 • Ferenc Krausz

  “Ma már szenvedélyes és őszinte ateistának tartom magam”
  Remélem megéred a muzulmán Europát ott majd helyre raknak agyilag és testileg.
  És még van aki azt mondja hogy nincs sajtó szabadság?

 • Sándorné Kiss

  Senki,de senki ne felejtse el,hogy:JÉZUS SZÜLETÉSE ÉS MENEKÜLÉSE PRÓFÉCIÁKAT TELJESÍT(ETT) BE!Hogy te ateista vagy az egy dolog.De miből és honnan,kinek a tanácsára váltál azzá?
  “Voltál vallásos”,de miben hittél?Hogyan tudtad összeegyeztetni,hasonlítani a ref,us és kat,us vallást?
  Biztos,hogy úgy tanítottak,ahogy Jézus?
  Sajnos jézus életének a legfontosabb tanítását csak az igaz keresztények értik.Sokan próbálják értelmezni,értékelni,tanítani,de nincs pontos ismeretük,mert csak a maguk hagyományai és elképzeléseik szerint értelmezik a fontos tényeket.

  • Sára Nagy

   A bajok mindig ott kezdődnek, mikor valakik nagyban kezdik el felosztani a többieket igazi és nem igazi keresztényre, muzulmánra, zsidóra, európaira … stb …

 • Mihály Kovács

  Ne vedd a szádra Istent, sem a kereszténységnek egyetlen szavát sem: semmi nem ragadt rád legfeljebb a kosz, és a kétszínűség!

 • XY

  Hát nem a szeretett ünnepe az mán szent.Eltorzult világunk eltorzult ünnepe.A fa körül mindenki szeret mindenkit.Kilépve a fa árnyékából már csak a gyűlölködés.

 • http://bircahang.org maxval bircaman mélyelemző

  A ballibaizmus nagy ünnepe az Ateista Karácsony.

  • trollolo2

   Sokkal szimpatikusabb, mint Orbán képmutató pogány barbársága!

 • Katalin Andó

  A karácsony a szeretet ünnepe! Kissé kommercializálódott, mint napjainkban sok minden, de azért örülök, hogy a családommal lehetek, ès ők is örömmel vannak velem.

  • XY

   “Kissé kommercializálódott,,,Magyarul egy néptömeg meg gazdagodása a egy álszent ünnepen.Én minden nap a családom mellet vagyok ehhez nem kell karácsonyig várni.

 • http://haereticus.hu haereticusdothu

  Bőtös Botond Maga egy idióta.