Bezárás
Uncategorized

Csak az idióták tétlenek

Túl sokáig hagytuk, hogy a pártok, politikusok alakítsák kizárólag a közéletet, ezért elkanászodtak. Vissza kell venni az állampolgároknak az irányítást, hogy a képviselők képviseljenek, a miniszterek pedig azok legyenek, amit a szó jelent: szolgák.Az idióta szót az ókori görög demokráciában azokra használták, akik nem vesznek részt a közügyek intézésében. Egy európai kutatás szerint a magyarok kétharmada elszenvedi csak az eseményeket, és csupán egytizedünk az aki valós alakítója is a közügyeknek. Ezzel az európai ranglista végén kullogunk.

A Fidesz ezt az apátiát és tehetetlenséget használja ki, hogy az uralmukat kiterjesszék egyre több területre. Lerohasztják az egészségügyet, de őket ez nem érdekli, mert magánkórházakban járnak. Lezüllesztik az oktatást, de ez őket nem érdekli, mert külföldi magániskolába járatják a gyerekeiket. Az sem érdekli őket, hogy nem lehet megélni egy átlagos fizetésből, mert ők csak milliárdokban számolnak, nem ezresekben.

Tisztelet a kivételnek, de politikusok java része nagy ívben tojik ránk.

Ennek az a következménye, hogy egy friss kutatás alapján az egy főre jutó fogyasztás tekintetében a régiónk tizenegy országa közül az elmúlt évtizedben a dobogós harmadik helyről, az sereghajtó helyre csúszott vissza hazánk. Szintén friss felmérés, hogy 1,2 millió magyar tervezi, hogy külföldön vállal munkát. Kétharmaduk gazdasági okokra, egyharmaduk politikai okokra hivatkozik.

A legtöbben pedig beletörődnek, hogy ez a világ rendje. Elmenekülnek külföldre, vagy maximum négyévente vagy szavaznak, vagy nem.

Ez nem volt mindig így, és nem is kell, hogy így legyen. A ‘48-as forradalmat megelőző reformkori közélet, és az ‘56-os forradalmat megelőző Petőfi körök példát mutatnak nekünk, hogy a kevés aktív civil ember közéleti szerepvállalása is hatalmas erőket tud megmozgatni.

A közélet vissza kell vennünk 2018-ig!

Mit tehetünk állampolgárként a közélet jobbá tétele érdekében? Beléphetünk egy szimpatikus  pártba, de ezzel a rendszerszintű problémát nem oldjuk meg, csak a hatalmi osztozkodás részeseivé válunk. Beléphetünk egy közéletben is aktív civil szervezetbe. Ez már közelebb visz a megoldáshoz, de még mindig a régi keretek között maradtunk, ahol a politikus csak legyint a civilre.

A megoldás a véleményem szerint a konkrét akciók köré való szerveződés. Konkrét célokért együttműködve el tudunk érni eredményeket. Ha valamiért, és nem valami ellen küzdünk, akkor sokkal hatékonyabb a munka. Ha célok köré, és nem ideológiák köré szerveződünk, akkor sokkal több embert be tudunk vonni a folyamatokba. Ha nem a pozíciók motiválnak minket, hanem az eredmények, akkor nem vész el az energiánk a kisstílű intrikák között.

A tisztességes közélet előfeltétele a tiszta választás. A választások tisztaságát a velejéig rothadt rezsimre bízni olyan, mintha Putyinra bíznánk rá, aki 110 százalékkal is tudott nyerniegyes körzetekben. Az ellenzéki pártok a legutóbbi népszavazáson a szavazatszámláló biztosok csupán 15%-át tudták biztosítani. Nekünk civil állmpolgároknak kell garantálni a választások tisztaságát.

Nem egy választás lesz 2018-ban, hanem 107. 106 a választókörzetekben, és egy pártlistás. Utóbbival mi ne is foglalkozunk, mert mindenki amúgy is az össze-vissza nem fogáson csámcsog. Inkább arra figyeljünk, hogy miként tudunk esélyes civil jelölteket támogatni az egyéni választókörzetekben. Olyan helyben jól ismert és hatékonyan dolgozó emberek mögött alakítsunk ki  profi stábot, aki esélyes lehet a pártállami jelölttel szemben. Egyszer ez már sikerült Veszprémben, miért ne sikerülne több tucat másik helyen?

A legnagyobb ellenfelünk, nem a pártállam, hanem a tanult tehetetlenség, a rezignáltság és az apátia, ami most uralkodik az elmékben.  Ezért kell eljutnunk minden emberhez, aki most még azt hiszi, hogy nem ő irányítja a sorsát. Embertől emberig, lélektől lélekig kell haladnunk, hogy 2018 áprilisában olyan emberek milliói is elmenjenek választani, akik most még legyintenek az egészre.

Ennek az első lépése a korrupció elleni népszavazás aláírásgyűjtési kampánya. Ha van konkrét cél, jelesül, hogy ne évülhessenek el a korrupciós bűnök olyan hamar, akkor a pártpolitikai csatározásoktól megcsömörlött ismerőseinket is aktivizálni tudjuk.  Ez után a kampány után a választási részvétel növelésére kell koncentrálnunk. Mert hiába elégedetlenek most sokan, de nem mennének el szavazni. Vissza kell adnunk a hitüket a változás lehetőségében!

A Tettek Ideje kezdeményezés erre vállalkozott! Ha te is tenni akarsz, és nem csak elszenvedőjének lenni az eseményeknek, akkor csatlakozz már elindult akciócsoportjainkhoz!

Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom