Bezárás
Uncategorized

Csak a gyenge és kishitű hirdeti magáról, hogy erős és büszke

Az erő magától értetődik, és nem hivalkodik. A büszke az eredményeit hirdeti, és nem kevélykedik. Egy európai a szolidaritásáról, a szabadságvágyáról és a kulturáltságáról ismerszik meg, nem a földrajzi pozíciójáról.

Ismét közpénzégetésbe kezdett a kormány. Megint a plakátmagányban ázó éjjelek hónapja köszöntött ránk. Az utak mentén, és a megállókban hirdetik: Magyarország erős és büszke európai ország. A minden felületet ellepő reklámok két célt szolgálnak.

A mögöttes cél az adóforintok haveri cégekhez csorgatása, de ez nem újkeletű jelenség. Mindent le akarnak fedni ezen a piacon is. Nem akarták eladni Simicskának a lámpaoszlopokon lévő hirdetési helyeket birtokló céget? Betiltották a lámpaoszlopokon hirdetést! A piactorzítás után áron alul majd megvette Garancsi (Orbán-cimbora) a céget, és ismét lehet lámpaoszlopokon hirdetni. A nem haveri cégeknél lévő óriásplakátokat rendeleti úton kivonják a forgalomból. A többiekhez meg ömlenek a milliárdok.  

Talán fontontosabb is a közpénzszivattyúnál az a kérdés, hogy miért váltottak az eddigi gyűlöletpropagandáról egópumpálásra? A Habony-Finkelstein eddig mindig egy ellenséget keresett, akire rá lehetett vetíteni az emberek frusztrációit, legyen annak a célpontja a menekületek, Brüsszel, vagy  Soros. Most semmi mást nem üzen a plakáterdő, minthogy fel kell fújni a gyenge önérzetet. Mint amikor a kispéniszű nagy sportautót vesz, hogy nagy embernek tűnjön.

A falu bikája nem ordibál a kocsmában, hogy “Én vagyok itt a legerősebb!”. Azért nem, mert tudja, hogy mindenki tudja róla, hogy ő a legerősebb. Az ordibálja csak ezt részegen, aki gyenge, de ő is csak akkor, ha nincs éppen bent a kocsmában a falu bikája. A büszke ember nem veri a mellét, hogy “Én mennyire büszke vagyok!”. Hanem csak annyit mond: Gyertek nézzétek meg munkám gyümölcseit, mennyi mindent elértem kitartó munkával! Egy európai ember nem csak a kék csillagos zászlót lengeti, hanem segít az elesetten, szóvá teszi, ha elnyomást tapasztal és áldoz a kultúrára.

A mindent ellepő plakátokon lévő önérzetes szavakból csak a kishitűség és a frusztáció süt. Ahhoz, hogy büszkék legyünk, eredmények kellenek, például az oktatásban. Ahhoz, hogy erősnek tűnjünk, önálló és innovatív vállalkozói réteg kell, nem oligarcha és multi kiszolgáló személyzet. Az európaiságunkat a közös Európa megteremtésén és nem az együttműködés akadályozásán keresztül mutathatjuk meg.

Legyünk erős és büszke európai ország! Ne pedig egy gyenge és kishitű félázsiai!      

Vágó Gábor

Kép:index.hu

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom