Bezárás
Uncategorized

Nem hagyhatjuk, hogy az egész ország olyan legyen, mint Felcsút!

A Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk! demonstráción, a Kossuth téren elmondott beszédem. 

Szervusz Kossuth tér! Szervusz Magyarország!

Érzitek a változás szelét?

Tegnap Felcsúton jártam több száz barátommal. Megnéztük azt kicsiben milyen lesz az ország jövője. Egy olyan faluban jártunk ahol van kisvasút, van stadion, van milliárdokból összevásárolt focicsapat. Épül a falu, de valahogy nem járdákat, kórházakat, iskolákat, szociális ellátó intézményeket építenek. Nem a falu lakossága, hanem egy kis kiváltságos kör gazdagodik. Ez az ország jövője is, ha nem teszünk ellene semmit.

Felcsúton ha elmész fagyizni, ha a restiben veszel egy sört, akkor az van a számlára írva Mészáros Gasztro KFT. Felcsúton minden Mészároséké, és semmi a népé. Azért vagyok ma itt, hogy figyelmeztesselek titeket, nem hagyhatjuk, hogy az egész ország olyan legyen, mint Felcsút. Nem hagyhatjuk, hogy stadionokat fizessenek ki a mi pénzünkből, és ne kórházakat vagy iskolákat.

Nem hagyhatjuk a jövőnket!

A Parlamentben lévő politikai elit lenyúlta az országot, mi pedig hagytuk ezt az utóbbi 27 évben. De csak eddig tűrtük, hogy fát hasogassanak a hátunkon. Először az állami vállalatokat vitték el maguknak, aztán az állam működtetői is pártkatonák lettek szakemberek helyett. Utána ezek a pártkatonák úgy irányították az államot, hogy a pártok mögötti pénzemberek járjanak jól az állampolgárok helyett. Mindez az utóbbi hét évben olyan szinten felgyorsult, hogy már csak kapkodjuk a fejünket.

Először csak minden hónapban, aztán minden héten, most már minden áldott nap van egy olyan hír, amitől egy tisztességes országban miniszterek, kormányok buknának meg. Az adóforintjainkból kitömték az oligarcháikat, akik ebből a pénzből komplett gazdasági szektorokat vásárolnak fel. A termőföldet és az agráriumot, az építőipart, a turisztikai ágazatot, a bankszektort, a média nagy részét megkaparintották. Ez rablás.

A lopás, akkor is lopás, még ha törvényt is írnak róla.

A legfőbb bűnük, hogy ellopták a jövőnket. A társadalmi mobilitási csatornák eltömődtek a politika mocskával. Egész Európában a magyarok bízhatnak a legkevésbé abban, hogy feljebb lépnek a társadalmi ranglétra grádicsain, vagy hogy a gyerekük jobban fog élni náluk. Harminc évvel ezelőtt még gondolhatta azt egy falusi melós fia, hogy belőle egyszer még miniszterelnök is lehet. Ma egy falusi melós gyerekéből maximum közmunkás lehet, jó esetben targoncás egy müncheni raktárban, vagy szendvicsárus egy londoni gyorsétteremben.

Ők az igazi álomgyilkosok, mert ellopták a felemelkedés álmát!

Mindeközben a politikai elit gyerekei királykisasszonyként saját lábon forgó kastélyokat vásárolnak az egész országban. Abból a pénzből, amit egy nappal előtte még mi fizettünk be adó formájában. Azért kell visszavenni az államot, hogy a még meg nem született gyerekeinknek és unokáinknak  jobb hely Magyarország! Hogy a melós lányából mérnök lehessen, a mentős fiából orvos, a kisvállalkozó gyereke ne csak nyűgöt lássa a családi cégben, hanem örökséget, amit tovább lehet gyarapítani.

Mit fogsz mondani húsz év múlva, amikor a gyereked megkérdezi: Te mit csináltál az Orbán-rendszer alatt? Azt, hogy semmit, azt, hogy elbasztam a jövődet?

Ha most nem cselekszünk, ki tudja, hogy húsz év múlva a gyerekeinek lesz-e még tere politikai cselekvésre? Vagy egyáltalán lesz-e még tisztességes iskolája, kórháza, nyugdíja, szociális ellátása, munkahelye?

A Putyin-franchise egyre több elemét veszi át az Orbán rendszer. Ma még nem mindegyik gazdasági szereplő eszik az uralkodó tenyeréből. Csak az oligarcháik tették rá a mocskos mancsukat pár szektorra. Most még hál’Istennek nincsenek szétvert és betiltott békés tüntetések. Csak elferdített beszámolók a propaganda-médiában.  Nem gyilkolnak meg újságírókat, csak kicsavarják a kezéből a mikrofont, max megviszik a kiadót szőröstől-bőröstül. Nem lőnek le ellenzéki politikusokat fényes nappal a főváros kellős-közepén, csak rágalom hadjáratot indítanak ellenünk. Nem tiltanak be civil szervezeteket, csak megbélyegzik őket.

Addig legyél aktív, amíg lehet! Adj hírt, vegyél részt, szervezz!

Számos eszköz van még a mi kezünkben, amivel visszaszerezhetjük a közéletünket, az országunkat a gyarló politikai elittől. Lehet, hogy sok mindent elvettek, de ihletet azt adtak! Megbélyegezték a civil szervezeteket?! Támogass egy civil szervezetet, ha csak az 1%-oddal vagy kevés pénzzel, vagy kis munkaidővel, de akkor is sokat számítasz nekik!  Elfoglalták a médiát?! Ne magadban puffogj! A lájkolás nem elég! Fizess elő egy közösségi médiára, írj nekik cikkeket önkéntesen!

Kezdeményezz politikai akciókat, vagy csatlakozz egy már elindult kezdeményezéshez!

Én is indítottam egy népszavazást, hogy ne évülhessenek el a korrupciós bűnök olyan hamar. Legyél ebben a társam! Mások a választási rendszer megváltoztatásáért küzdenek. Segíts nekik! Megint mások európai polgári kezdeményezést indítottak az európai bérekért, a határon túli nemzettársaink pedig a kisebbségi nyelvhasználatért. Gyűjts nekik aláírást!

Az állam nem a politikai elité! Az állam az állampolgároké! Csak tettekkel tudjuk visszavenni Magyarország jövőjét.

Az állam visszafoglalását nem a politikai pártokkal kell kezdeni. Embertől emberig, lélektől lélekig kell haladni. Tudatosítsd a barátaid és a családod körében, hogy az egyéni ember szavainak és tetteinek is van súlya.

A változás bennünk kezdődik!

Ha másképp gondolkozóval találkozol, ne a harag vagy az elzárkózás vezessen. Ne gyűlöld a Habony-Finkelstein propaganda fogyasztót, hanem győzd meg! Ne ócsárold a propaganda újságírót, hanem támogasd a közösségi médiát, hogy tudjon a propagandista máshol is pénzt keresni, ha fel akarna állni a hazugság-gyárból. Találd meg azt, ami összeköt a másik magyarral, és ne azt keresd, ami elválaszt!

A mosoly a legrövidebb út két ember között, ne félj használni! Ingyen van!

Nagyon fontos, hogy hiába a düh, vagy a kétségbe esés az, ami téged tettekre sarkall, de ne ezek irányítsák a tetteidet! Ha belépsz a Habony diktálta gyűlölet-spirálba, akkor ők nyertek.Ha az ellenállás a jókedvre, humorra és a szeretetre épül, akkor és csak akkor van esélye a savanyú pofájú gyűlölködőkkel szemben. Ha olyan fancsaliképű cinikusokká válunk, mint ők, akkor nem csak az országunkat, hanem a lelkünket is ellopják!

Az Orbán rendszer az oszd meg és uralkodj ősi elvére épül. Ha egységet mutatunk legyőzhetetlenek leszünk! Ezért civilekkel, érdekvédőkkel, aktivistákkal arra kérünk, hogy segíts te is megteremteni azt a jókedvű, cselekvő társadalmi egységet, ami útját tudja a állni a gyűlölettel fűtött országrablásnak.

Ennek az első lépése egy rendezvény. Ez az esemény nem egy tüntetés a sok közül. Szintet lép, és megteremti a tömeges, folyamatos részvétel lehetőségét a társadalmi ellenállásban. Az esemény választ kíván adni arra a kihívásra, hogy egy antidemokratikus hatalom ellen a hagyományos demokratikus szakszervezeti, civil, újságírói, utcai ellenállási formák hatástalanok. Ezért léptékváltásra van szükség: nem egy újabb olyan tüntetésre, ahonnan mindenki egyénileg hazamegy a maga kis szférájába, hanem olyanra, ahol a különböző helyekről jövő emberek közös akciókra vállalkoznak a politikai önkénnyel szemben.

Közös mozgalmi hálózatba szervezzük a résztvevőket, legyenek érdekvédők vagy ’civilek’ vagy polgárok, és konkrét feladatokba vonjuk be őket, mely akciókat olyanok vezetnek, akikben megbíznak, és akik az eredményességet szavatolják. Találkozunk június 18-án a Pikniken a Társadalmi Egységért!

Vágó Gábor

Kép:444

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom