Egymással utálkozva nem lehet rendszert váltani

divide

A Fidesz rendszere arra épül, hogy megosztja a társadalmat. Különböző csoportokat egymás ellen uszít, és addig amíg azok egymást tépik, nyugodtan nő tovább az egész országot felfaló kisgömböc. Ha az ez ellen indult tiltakozási hullám a régi sérelmek miatti utálkozásba fullad, akkor Habony hátradől és kér egy koktélt Ibizán.

 

 

1xckok

 

Morális pánik indult, mert Puzsér Róbert is felszólal, a havazás miatt elnapolt, Állítsuk meg Moszkvát! tüntetésen. A legtöbben a nőket alázó beszédmódját vetették fel kifogásként. Nem kell ahhoz femináci bélyeg viselése, hogy Puzsér stílusa kiverje a biztosítékot valakinél. Páros lábbal száll ő bele mindenkibe, aki egy kicsit is irritálja. Agent provocateur, hivatásos provokáló a médiában, ez a szerepe, ebből él, és ezt vagy élvezi vagy nem.

 

Nyugodtan lehet bárdolatlan nyers tahó stílusa, és a bántóan tipizáló hangneme miatt is kritizálni. Egy valamit nem érdemes: nem vállalni közösséget vele egy számunkra is fontos politikai ügyben. Akkor is kimennék meghallgatni a putyinizáció elleni tüntetésen a beszédét, mégha olyan szarcunamit is zúdított volna rám, mint Hajdú Péterre. Ennek stratégiai oka van, szerintem fontosabb a rendszer elleni együttműködés, mint a saját sértettségem.

 

A gondolkodás luxus manapság. Elég a felülről sulykolt világképbe beleerőltetni az alternatív tényeket, és máris kész az instant a propaganda ízű vélemény. Az önálló gondolkodásra adó emberek között kialakulnak véleménycsoportok, akik sokszor törzsi logika mentén, számukra fontos kérdésben is csak a részletekben vitatkoznak. A Facebook algoritmusának köszönhetően ezek a véleménybuborékok általában nem is veszik észre, hogy a számukra égető kérdések másoknak fel sem merülnek. Ugyanez a kód intézi a közösségi médiában azt is, hogy állandó pozitív visszajelzése legyen a legszélsőségesebb véleményeknek is.
 

Amikor a széttöredezett társadalom mozaikjából kell kirakni a rendszer alternatíváját, akkor túl drága a régi kultúrharcos és ízlésbeli frontvonalak fenntartása. Ha le akarjuk gyűrni a rendszert, mindig lesz ott éppen valaki a barikádon, aki valaha valamiért vérig sértett téged. A  népharagra csak akkor lehet széles társadalmi koalíciót építeni, ha kölcsönös belátás után elszívják a békepipát a kultúrharcos törzsek indiánjai.

 

 

Vágó Gábor

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Rákosi Judit

  Így igaz.

 • Chaim Ofanaim

  Ez nem a sértettségről szól, hanem arról, hogy káros. Hogy hosszú távon nem hasznos olyan embert előre tolni, aki megbélyegez komplett embercsoportokat és kőkeményen támadja az igencsak fontos szerveződéseiket. Lenne ki beszéljen helyette, azért ilyen jellegű hiány nincsen, hozzá pedig nem tesz a diskurzushoz.

  Szerintem nagy hiba ezt sértettségre bagatellizálni, ami egyben a felelősség egy részét rátolja a “megsértődőre” is. Hát miért nem képes kicsit felülemelkedni azon, hogy egy eleve nőgyűlölő társadalomban alapjogokért harcoló szervezetek ellen hangolja a nyilvánosságot*. Hát most fontos ügy van.

  Nagy hiba továbbá azzal mentegetni, hogy “de hát ő ilyen”. De hát Orbán meg akkor olyan. Rogán már csak ilyen, ragad neki a keze, nézzük el neki. A Századvég kamu anyagokat ad ki, de hát ez nem baj, “hiszen erre való”.

  Az egységet nem a feministák bontják azzal, hogy teszik a dolgukat és felszólalnak a nőgyűlölet ellen, hanem a szervezők, amikor a közös minimumba bele nem férő megélhetési hordószónoknak adnak ingyenreklámot.

  Ugyanez lenne a reakciótok, ha egy cigányozó vagy zsidózó közszereplő esetében kéne “most egy kicsit félretenni” a “sértettséget”? Ha nem, akkor a nők miért érdemlik mégis ezt?

  (* Simán azért, mert nőgyűlölettel ma nálunk könnyű népszerűséget szerezni, és hát ő abból él, hogy népszerű. Ezt ízlelgessük már egy kicsit.)

  • Magyal polgál

   Puzsért nőgyűlölettel vádolni teljes meg-nem-értése annak, amit ő mond és képvisel. Nettó ostobaság.

 • M. Gábor

  Ennyi erővel miért nem Puzséron kérjük számon azt, hogy nem áll le a mások ellen folytatott hadjárataival, ha már fontos az összefogás?

  • Macskafogó

   Nincs neki semmilyen hadjárata, a műsorában (Sznobjektív) viszont nagyon jó dolgokat is mond.

 • huntomas

  “A punci az élet szárnyas oltára”.by Puzsér.
  Hát aki ilyet mond, az nehezen lehet nőgyűlölő.
  Viszont amilyen hisztit levert ott pár nő, az meglehetősen megerősíti az álláspontját a kisiklott modern feminizmus néhány halálba frusztrált képviselője kapcsán.

 • erőspista

  Minden szavával egyetértek. Engem halálra idegesített a feminista picsa felszólalása a szombati Szabadság téri tüntetésen, de végighallgattam és végighallgatnám újra egy következő megmozduláson, mert most mindenkinek össze kell fognia a közös cél érdekében.

 • Nini Ági Kovács

  Puzsér – egy “celeb”, így is vált ismertté. A megnyilvánulásai (és azok módja-témája-stílusa) gyakran kételyeket ébresztenek az elmeállapotával kapcsolatban. Számos egyéb lehetősége van a megnyilvánulásra, ha már (ki tudja, miért…?) muszáj neki…! “Ez az alkalom”, éppen nem az, amikor neki fel kellene szólalnia. Egyébként ha ép esze lenne, akkor ezt ő maga is tudná!

 • Elbődül, nincsenek meg

  Valaki küldjön már valami fogódzkodót, konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy Puzsér nőgyűlölő lenne. Ezt tényleg most hallom először. Köszi.