Bezárás
Uncategorized

Egymással utálkozva nem lehet rendszert váltani

A Fidesz rendszere arra épül, hogy megosztja a társadalmat. Különböző csoportokat egymás ellen uszít, és addig amíg azok egymást tépik, nyugodtan nő tovább az egész országot felfaló kisgömböc. Ha az ez ellen indult tiltakozási hullám a régi sérelmek miatti utálkozásba fullad, akkor Habony hátradől és kér egy koktélt Ibizán.

Morális pánik indult, mert Puzsér Róbert is felszólal, a havazás miatt elnapolt, Állítsuk meg Moszkvát! tüntetésen. A legtöbben a nőket alázó beszédmódját vetették fel kifogásként. Nem kell ahhoz femináci bélyeg viselése, hogy Puzsér stílusa kiverje a biztosítékot valakinél. Páros lábbal száll ő bele mindenkibe, aki egy kicsit is irritálja. Agent provocateur, hivatásos provokáló a médiában, ez a szerepe, ebből él, és ezt vagy élvezi vagy nem.

Nyugodtan lehet bárdolatlan nyers tahó stílusa, és a bántóan tipizáló hangneme miatt is kritizálni. Egy valamit nem érdemes: nem vállalni közösséget vele egy számunkra is fontos politikai ügyben. Akkor is kimennék meghallgatni a putyinizáció elleni tüntetésen a beszédét, mégha olyan szarcunamit is zúdított volna rám, mint Hajdú Péterre. Ennek stratégiai oka van, szerintem fontosabb a rendszer elleni együttműködés, mint a saját sértettségem.

A gondolkodás luxus manapság. Elég a felülről sulykolt világképbe beleerőltetni az alternatív tényeket, és máris kész az instant a propaganda ízű vélemény. Az önálló gondolkodásra adó emberek között kialakulnak véleménycsoportok, akik sokszor törzsi logika mentén, számukra fontos kérdésben is csak a részletekben vitatkoznak. A Facebook algoritmusának köszönhetően ezek a véleménybuborékok általában nem is veszik észre, hogy a számukra égető kérdések másoknak fel sem merülnek. Ugyanez a kód intézi a közösségi médiában azt is, hogy állandó pozitív visszajelzése legyen a legszélsőségesebb véleményeknek is.
 

Amikor a széttöredezett társadalom mozaikjából kell kirakni a rendszer alternatíváját, akkor túl drága a régi kultúrharcos és ízlésbeli frontvonalak fenntartása. Ha le akarjuk gyűrni a rendszert, mindig lesz ott éppen valaki a barikádon, aki valaha valamiért vérig sértett téged. A  népharagra csak akkor lehet széles társadalmi koalíciót építeni, ha kölcsönös belátás után elszívják a békepipát a kultúrharcos törzsek indiánjai.

Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom