Egymással utálkozva nem lehet rendszert váltani

divide

A Fidesz rendszere arra épül, hogy megosztja a társadalmat. Különböző csoportokat egymás ellen uszít, és addig amíg azok egymást tépik, nyugodtan nő tovább az egész országot felfaló kisgömböc. Ha az ez ellen indult tiltakozási hullám a régi sérelmek miatti utálkozásba fullad, akkor Habony hátradől és kér egy koktélt Ibizán.

 

 

 

Morális pánik indult, mert Puzsér Róbert is felszólal, a havazás miatt elnapolt, Állítsuk meg Moszkvát! tüntetésen. A legtöbben a nőket alázó beszédmódját vetették fel kifogásként. Nem kell ahhoz femináci bélyeg viselése, hogy Puzsér stílusa kiverje a biztosítékot valakinél. Páros lábbal száll ő bele mindenkibe, aki egy kicsit is irritálja. Agent provocateur, hivatásos provokáló a médiában, ez a szerepe, ebből él, és ezt vagy élvezi vagy nem.

 

Nyugodtan lehet bárdolatlan nyers tahó stílusa, és a bántóan tipizáló hangneme miatt is kritizálni. Egy valamit nem érdemes: nem vállalni közösséget vele egy számunkra is fontos politikai ügyben. Akkor is kimennék meghallgatni a putyinizáció elleni tüntetésen a beszédét, mégha olyan szarcunamit is zúdított volna rám, mint Hajdú Péterre. Ennek stratégiai oka van, szerintem fontosabb a rendszer elleni együttműködés, mint a saját sértettségem.

 

A gondolkodás luxus manapság. Elég a felülről sulykolt világképbe beleerőltetni az alternatív tényeket, és máris kész az instant a propaganda ízű vélemény. Az önálló gondolkodásra adó emberek között kialakulnak véleménycsoportok, akik sokszor törzsi logika mentén, számukra fontos kérdésben is csak a részletekben vitatkoznak. A Facebook algoritmusának köszönhetően ezek a véleménybuborékok általában nem is veszik észre, hogy a számukra égető kérdések másoknak fel sem merülnek. Ugyanez a kód intézi a közösségi médiában azt is, hogy állandó pozitív visszajelzése legyen a legszélsőségesebb véleményeknek is.
 

Amikor a széttöredezett társadalom mozaikjából kell kirakni a rendszer alternatíváját, akkor túl drága a régi kultúrharcos és ízlésbeli frontvonalak fenntartása. Ha le akarjuk gyűrni a rendszert, mindig lesz ott éppen valaki a barikádon, aki valaha valamiért vérig sértett téged. A  népharagra csak akkor lehet széles társadalmi koalíciót építeni, ha kölcsönös belátás után elszívják a békepipát a kultúrharcos törzsek indiánjai.

 

 

Vágó Gábor

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Rákosi Judit

  Így igaz.

 • Chaim Ofanaim

  Ez nem a sértettségről szól, hanem arról, hogy káros. Hogy hosszú távon nem hasznos olyan embert előre tolni, aki megbélyegez komplett embercsoportokat és kőkeményen támadja az igencsak fontos szerveződéseiket. Lenne ki beszéljen helyette, azért ilyen jellegű hiány nincsen, hozzá pedig nem tesz a diskurzushoz.

  Szerintem nagy hiba ezt sértettségre bagatellizálni, ami egyben a felelősség egy részét rátolja a “megsértődőre” is. Hát miért nem képes kicsit felülemelkedni azon, hogy egy eleve nőgyűlölő társadalomban alapjogokért harcoló szervezetek ellen hangolja a nyilvánosságot*. Hát most fontos ügy van.

  Nagy hiba továbbá azzal mentegetni, hogy “de hát ő ilyen”. De hát Orbán meg akkor olyan. Rogán már csak ilyen, ragad neki a keze, nézzük el neki. A Századvég kamu anyagokat ad ki, de hát ez nem baj, “hiszen erre való”.

  Az egységet nem a feministák bontják azzal, hogy teszik a dolgukat és felszólalnak a nőgyűlölet ellen, hanem a szervezők, amikor a közös minimumba bele nem férő megélhetési hordószónoknak adnak ingyenreklámot.

  Ugyanez lenne a reakciótok, ha egy cigányozó vagy zsidózó közszereplő esetében kéne “most egy kicsit félretenni” a “sértettséget”? Ha nem, akkor a nők miért érdemlik mégis ezt?

  (* Simán azért, mert nőgyűlölettel ma nálunk könnyű népszerűséget szerezni, és hát ő abból él, hogy népszerű. Ezt ízlelgessük már egy kicsit.)

  • Magyal polgál

   Puzsért nőgyűlölettel vádolni teljes meg-nem-értése annak, amit ő mond és képvisel. Nettó ostobaság.

 • M. Gábor

  Ennyi erővel miért nem Puzséron kérjük számon azt, hogy nem áll le a mások ellen folytatott hadjárataival, ha már fontos az összefogás?

  • Macskafogó

   Nincs neki semmilyen hadjárata, a műsorában (Sznobjektív) viszont nagyon jó dolgokat is mond.

 • huntomas

  “A punci az élet szárnyas oltára”.by Puzsér.
  Hát aki ilyet mond, az nehezen lehet nőgyűlölő.
  Viszont amilyen hisztit levert ott pár nő, az meglehetősen megerősíti az álláspontját a kisiklott modern feminizmus néhány halálba frusztrált képviselője kapcsán.

 • erőspista

  Minden szavával egyetértek. Engem halálra idegesített a feminista picsa felszólalása a szombati Szabadság téri tüntetésen, de végighallgattam és végighallgatnám újra egy következő megmozduláson, mert most mindenkinek össze kell fognia a közös cél érdekében.

 • Nini Ági Kovács

  Puzsér – egy “celeb”, így is vált ismertté. A megnyilvánulásai (és azok módja-témája-stílusa) gyakran kételyeket ébresztenek az elmeállapotával kapcsolatban. Számos egyéb lehetősége van a megnyilvánulásra, ha már (ki tudja, miért…?) muszáj neki…! “Ez az alkalom”, éppen nem az, amikor neki fel kellene szólalnia. Egyébként ha ép esze lenne, akkor ezt ő maga is tudná!

 • Elbődül, nincsenek meg

  Valaki küldjön már valami fogódzkodót, konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy Puzsér nőgyűlölő lenne. Ezt tényleg most hallom először. Köszi.

 • 10öreg21

  gáz szerelésből nehezebb megélni,mint “baráti” támogatásból.

 • roland-t-flakfizer

  Az olasz partner kicsoda? Itinera? Vagy ki?

 • Ipso

  Amúgy… az ajánlattevő szlovák cég nem tudná elmondani, mi volt az a válasz, amivel elbuktak?

 • csaba

  Keverjük a szart,hagy legyen büdös.Gyökerek.

 • burung

  Van még, ki nem ismeri ezt a csehszlovékot, ezt az internet mocsarában dagonyázó gilisztát?

 • trollolo

  A cikkbe nem az osszegezes, hanem az eredmenytajekoztato van beagyazva, amely nem tartalmazza az ervenytelenseg indokolasat. Az osszegezes – az ervenytelenseg reszletes indokaival, pl. a szakmai ajanalt meg nem felelosege – itt talalhato:
  http://kba.kozbeszerzes.hu/apex/f?p=103:54:4134579217252407:search:NO:RP::

 • trollolo2

  Fontos korulmeny, hogy a vesztes palyazatban levo Vahostav szlovak ceg, Fico miniszterelnokhoz all kozel, igy van arra esely, hogy direkt adtak be “hibas” palyazatot, a hatterben pedig szetosztjak az igy ellopott penzeket egymas kozott. Ez egy Fico-Orban kozos mutyi lesz.

 • Vidéki

  Bőtös Botond nem emlékszik a tendernyertes Getronicsra. amelyik megnyervén az 50 milliárdos e-útdíj tendert, utána visszalépéssel zsarolhatta büntetlenül az államot. Az e-útdíj így sokkal később valósulhatott több tízmilliárdos kárt okozva a késlekedéssel az államkincstárnak.

  NEM MIND ARANY, AMI FÉNYLIK! NEM MINDIG A LEGOLCSÓBB AJÁNLAT A LEGJOBB!

  „Botrány felé robog a cél helyett az e-útdíj tender
  2013. január 03., csütörtök, 15:45
  Szerző: Szabó M. István HVG
  “Noha az utolsó pillanatig úgy tűnt, az elektronikus útdíj-rendszer kiépítésére kiírt tender nagyobb problémák nélkül megúszható, most az egész borulhat.

  Visszalőhetik a rajtvonalra az egész e-útdíj tendert, ha az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) nem fogadja el a decemberben a közbeszerzési eljárás győztesének kihirdetett Getronics Magyarország Kft. szerdai, szerződéskötés-halasztást kérő levelét.”

  “A szerződéstől való elállás tűnik a leginkább logikus lépésnek a jelenlegi helyzetben az útdíj-tenderen győztes Getronics részéről.

  Az államnak tízmilliárdokba kerülhet a csúszás.

  Rámutat arra, hogy ha a szerződéstől való elállás semmibe sem kerül a Getronicsnak, viszont az államnak tízmilliárdokba kerülhet a csúszás, akkor a Getronics zsarolási helyzetben van:

  Ha a Getronics a szájából segget csinál

  akkor kikényszeríthet egy kedvezőbb szerződést,
  avagy üthet egy nagyot a magyar államon,
  ami sokaknak jól esne

  A Getronics visszalépett, noha megnyerte az 50 milliárdos tendert, utólag arra hivatkozva, hogy alvállalkozói mégsem képesek a megadott áron elvégezni a munkát.

  A Getronicsnak arcizma sem rándult, haja szála sem görbült!

 • Antal

  “FRISSÍTÉS: Egy kommentelő figyelmeztetett, hogy a cikkben az eredménytájékoztatót ágyaztam be az összegzés helyett. Az összegzésből tehát kiderült, hogy az olasz-szlovák konzorcium pályázatát azért utasította el a NIF, mert a pályázó a híd megépítése utáni terhelés-próbát nem a költségvetésben előírt és a kiegészítő tájékoztatásban megerősített műszaki tartalmat kívánta megvalósítani. ”

  Tehát az egész cikk tömény hazugság !!!

  • trollolo

   A cikkben emiatt csúsztatás van, az összegezésben le van írva az összes érvénytelenségi ok, míg a cikkben ilyenek vannak: “Kíváncsi lettem volna, miért zárták ki a
   tenderből a szlovák konzorciumot, noha válaszoltak a kérdéseikre, de
   nem kaptam választ.” … Nem túl alaposan járt utána ennek az ügynek a szerző (vagy nem írta le rendesen). Ha valaki tud keresni a KBA-ban, és érti a különbséget az “eredménytájékoztató” és az “összegezés” között, akkor nem kellene csodálkozni, hogy vajon mi lehetett a kizárás
   oka: az érvénytelenségi okok fel vannak sorolva az összegezésben. Érdekes, hogy hogyan fordulhat elő egy ekkora tendernél, hogy rosszul árazza be a költségvetést, pont, aki a legjobb árat adta. Erősen olyan, mintha nem akartak volna komolyan versenyezni. Egy szóval nem mondtam, hogy az egész cikk hazugság, vagy hogy biztos mindenki tisztességesen járt el, csak azt, hogy csúsztatás van benne.

 • Antal

  Tisztelt Kommentelő Urak és Hölgyek !
  Tisztelettel kérek mindenkit , hogy vegye már észre végre , kicsoda az Átlátszó Erdély , kinek a szekerét tolja és ki pénzeli. Ugye ők az Átlátszó.hu testvérblogja és ugyanaz a mocskos nemzetellenes , magyarellenes düh motiválja mindkettőjüket. Gyűlölnek , leszólnak mindent ami magyar. Ezért kapják a fizetésüket. Idegen érdekek szolgálatába álltak és magasról tesznek a magyar érdekre. Mit gondoltok miért nem foglalkoznak a román kormány és politika nap mint nap tettenérhető magyarellenes kirohanásaival, miért nem cikkeznek a Székely Mikó kollégiumról, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium kálváriájáról, a székely jelképek ügyéről, a fejbe lőtt szászrégeni fatolvajról akit mellesleg Leventének hívtak (vajon akkor is lelövik ha Vasile-nak hívják ?) , az üzletekben és hivatalokban ha magyarul beszélsz nem szolgálnak ki de mindez nem érdekli az Átlátszó Erdélyt. Ők azt a magyar kormányt akarják gyalázni aki emberemlékezet óta , a legtöbbet teszi az erdélyi magyarokért. Ébredjetek ! Ez az újságírói csürhe , közönséges nemzetáruló , csak megvetést és utálatot érdemelnek ! Ráadásul minden szavuk hazugság !

 • János Mészáros

  Te gyökér, mert 16 millió euróval kevesebbért csinálták volna. S ez a 16 millió euró most a mocsok Lőrinc meg a csúti haverja zsebébe vándorol. Ezért te agymosott!

 • Brian Hunter

  Barom. Azért mert vastagon túl van árazva a projekt. Ergo az a pénz megy vhová. Nem az adófizetők zsebébe. Ha buta vagy, nem az a megoldás hogy személyeskedsz tahó…

 • Vidéki

  Botondka egy propagandista, aki azzal keresi meg a betevő falatot, hogy üti a kormányt ahol éri.
  “ha van rajta sapka, akkor azért, ha
  nincs, akkor meg azért.”

  BOTONDKA SEM A MENNYORSZÁGI ANGYALOK KARÁBÓL SZÁLLOTT LE HOZZÁNK A FÖLDRE.

  A „fake news” ”(kacsa, koholt hír, álhír) korántsem új jelenség az emberiség kultúrtörténetében; mindig is létezett. Legfeljebb másként hívták: dezinformációnak, félrevezető propagandának. Használták bel- és külföldön egyaránt.

  Botondka azzal kohol, hogy elfeledkezik az összegezésről – az érvénytelenség részletes indokairól, pl. a szakmai ajánlat meg nem felelőségéről -ami itt talalható:
  http://kba.kozbeszerzes.hu/

  Még a világ legerősebb, legdemokratikusabb államában az Egyesült Államokban is vannak hazug ujságírók.

 • János Mészáros

  Az ilyen agymosott barom ezt nem fogja el, csak mantrázza a csúti szemét baromságait!

 • Sándor János

  És ez még nem a végső ár ,
  mert nem szokott az lenni !

 • Alamuszi Nyuszi

  Ki az a barom aki inkább külföldinek adja a munkát! A négyes metrót is külföldiek építették kurva drágán.

 • Antal

  Mészáros Úr ! Úgy látszik valamit nem ért vagy nem akar érteni . A szlovák-olasz árajánlat nem tartalmazta terheléspróbát és rosszabb műszaki tartalmat takart. Érti ? Orbánfóbiáját pedig igyekezzen otthon, szűkebb közösségében kiélni. Az erdélyi magyarok nem vevők a magyar-magyar ellentét szítására !