Bezárás
Uncategorized

A választói mozgalomnak az ellenzék ajtaját kellene berúgni, nem a kormánytól követelőzni

Végre felmerült egy politikai követelés is az elmúlt hetek fesztivál hangulatú tüntetésein. Mozgalom indult egy arányos választási rendszerért. Jól megfogható cél, csakhogy messzebb visz a Fidesz-uralom megdöntésétől, mint a jelenlegi választási rendszer.

Orbán Viktor nem egyszerűen kormányoz, hanem rendszert irányít. Ezért a kormányzása alapjául szolgáló választási rendszer arányosítása csak a pótcselekvő ellenzéki pártok parlamenti melegedős helyeit szaporítaná, érdemi változást nem tudna okozni. A rendszer kétharmados szabályokon nyugszik. Az alaptörvény, az alkotmánybírák és a legfőbb ügyész kinevezése, a sarkalatos törvények mind-mind kétharmados törvénybe van betonozva. Ezért parlamenti kétharmad kell a rendszer leváltásához is. Egy többségi választási rendszerben könnyebb a kétharmadot megszerezni, mint egy arányos rendszerben. Ha lenne is kormányváltás, egy új  sima feles többség csak gúzsba kötve tudna kormányozni a NER szabályai, alkotmánybírói és ügyészei mellett.

Az arányos választás, ahol minden szereplő a választásokon szerzett szavazatok arányában részesül a parlamenti mandátumokból. A kormányozhatósághoz az együttműködési készség nélkülözhetetlen egy arányos rendszerben. Egy színes koalíció minden tagjának a saját érdekeit háttérbe kellene szorítania az ország érdekeiért. Nah ez az, aminek halovány jeleit sem látom az ellenzéki pártoknál. Mindenki azt hiszi, hogy egyedül fog rendszert váltani, és a hozzá legközelebb állót mocskolja a leghangosabban. Nem öröm ez, de itt tartunk.

Az arányos választás célkitűzésnek jó, mert fontos dologra irányítja rá a figyelmet: A Fidesz magára szabta az egész közjogi rendszert. De az ügyre nehéz mozgalmat építeni, mert nem lehet megnyerni a küzdelmet. A jelenlegi fideszes többségű Parlamenttől azt követelni, hogy változtasson a választási törvényen olyan, mintha az ördögtől követelnénk, hogy fagyassza be a poklot -20 fokra. A rezsim nem hallgat az utca szavára. Nem lehet rájuk választási bojkott fenyegetéssel sem hatni. Vagy választáson kergetjük el őket ezekkel a szabályokkal, vagy itt basáskodnak még a nyakunkon évtizedekig.

Ebben a választási rendszerben kell kétharmadot szerezni, hogy utána egy arányos rendszerben lehessen együttműködésre kényszeríteni a pártokat. A jelenlegi szabályok között pedig csak egy módszer van a győzelemre, ha előre letisztázott rendszerváltó programmal indulnak képviselők a választásokon. Majd a kétharmad birtokában egy jogállami forradalommal mentesítik a fideszes aknáktól a közjogi rendszert, és mihamarabb új választásokat írnak ki az új szabályok alapján. Hívhatjuk kettős választásnak, vagy 500 napos programnak. A fontos az, hogy az új rendszerben már lenne lehetőség az európai kormányzásra, a mostaniban ez esélytelen.

A rendszerváltáshoz viszont olyan mértékű nyomást kellene gyakorolni az utcáról az ellenzéki pártok felé, ami a fesztivál-tüntetéseken túlmutat. Rá kell bírni őket, hogy kicsinyes önző érdekeiket vágják a sutba, mert a haza érdeke előrébb való. Rá kell kérdezni minden pártnál, hogy csak jól fizetett biodíszlet akarnak lenni, vagy tényleg a rendszerváltás a céljuk? Orbántól nem kell követelni semmit. Úgyse hallgat semmire és senkire Putyinon kívül. Az ellenzéknél kell kopogtatni az utca népének, ha változást akar. Sőt, nem is elég kopogtatni. Rájuk kell rúgni az ajtót: ha nem akarnak rendszert váltani, akkor majd őket váltjuk le először.

Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom