Bezárás
Uncategorized

A parlamenti székek közül a pad alá eshetnek a minipártok

Minden áldott nap bejelentkezik egy újabb pártocska, hogy indulna a választáson. Könnyen lehet, hogy kioltják egymást a középen álló minipártok 2018-ban. A jó szándékú változást akaróknak pedig nem lesz parlamenti képviselete.


Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

Jó üzlet négyévente kampányolni az országgyűlési választásokon. Pár tucat haver elindul jelöltként, és dőlnek az állami százmilliók. Ha ki is derül, hogy a jelöltséghez szükséges ajánlások a Fidesztől jöttek, majd az ügyészség széttárja a karját. Az elszámolás is lehet egy vicc, max majd egy új pártot kell bejegyezni négy év múlva. A Fidesz a kampányfinanszírozási törvénnyel mikropártok garmadáját zúdította az országra. Az sem tántorít el egyeseket, hogy a fél magyar internet prüszkölve röhög a szereplésein. Jelen állás szerint, ha mindenki állít listát, akkor minimum egy méter hosszúságú lesz a szavazólap. Lehet majd válogatni.

Ilyen szabályok mellett csak a hülyék és a tisztességesek nem csinálnak pártot.

.

Biztosan vannak tisztességes szereplők is. Akik politikai célokat tűztek ki, nemcsak a kampánypénzért indulnának. Hogyan választ majd a régi pártokat elutasító, egységsugarú választó közülük? Arra adja a voksát, amelyiknek esélye van bejutni. Jah, hogy mindegyik 5% alatt van?! Akkor találomra, plakát alapján rábök majd az egyikre. Komoly veszély, hogy a végén szépen elszóródnak a szavazatok, és mindenki a Parlamenten kívül találja magát.

Most is van jó pár politikai csoport a politikai centrumben, amelyek messziről nézve csak apróságokban különböznek egymástól. Mind elutasítják az ügynökügy bűnében fogant rendszerváltást, a korrupt NER-t kormánypártostul és álellenzékestül, és egy 21. századi államot szeretnének. Az alapok megvannak. Azt is megmutatták már, hogy képesek jól összehangoltan, vállt vállnak vetve küzdeni egy közös ügyért. Mégis egymást oltják majd ki 2018 tavaszán.

A politikában az 1+1 az nulla. Ha egymással össze nem illőket párosítanak, abból csak az MDF-SzDSz 2010-es vergődése lesz. De a 0.7+1.3+2.2+2.5+3.7+4.6 az sokkal több is lehet, mint 15 %! Ha minden új politikai csapat képes lenne együttműködésre a választásokon, az erőt tudna mutatni. A változás erejét. Sosem mondtam azt, hogy álljon össze a tűz és a víz. Ám ha a fontos dolgokban minden szereplő ugyanazt akarja, akkor dőreség volna egymás ellen játszani. 

Gőzerővel mindenki építse a saját politikai közösségét! Aztán pár hónap és eljön egy döntési szituáció. Játékelméletben ezt a helyzetet úgy írják le, hogy nem zéró összegű játszma. Az a helyzet, mikor a két fél nemcsak egymástól, hanem egymással együttműködve valamilyen külső forrásból is nyerhet.  A döntési pont egyértelmű: lehet egymással küzdeni a pár parlamenti székért vagy lehet a Fidesz és az álellenzéke ellen a politikai változásért. 

Ha mindenki nagyon ragaszkodik a saját parlamenti székéhez, könnyen előfordulhat, hogy a pad alá esnek mindannyian.

Vágó Gábor

Kép: 444

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom