Civil szervezésű internetes előválasztás az Orbán-rendszer leváltásának a kulcsa

Internetes előválasztást!

Az ellenzéki előválasztásnak csak akkor van értelme, ha rendszert akar váltani. Ha pártirodákban szervezik közös listára, az az Orbán-rendszer házi-ellenzéke címért folytatott házibajnokság. Ha civil alapon interneten rendezik az előválasztást, akkor képes lehet új szavazók bevonására, és parlamenti kétharmad megszerzésére.

Nem elég a kormányváltás, rendszerváltás kell!

Hiába szerzi meg valami csoda folytán a jelenlegi ellenzék a kormányzáshoz szükséges száz mandátumot, ha utána marad a Nemzeti Együttműködés Rendszere.  A Parlamentben csak albérlők lehetnek, mert a politikai rendszerében a főbérlő továbbra is Orbán. Az ő haverjai vannak a legfontosabb helyeken a közjogi pozíciókban és a gazdaságban.

Továbbra is Polt Péter ügyel majd arra, hogy ne derüljön ki a korrupció. A narancs színű talláros testület marad az alkotmányosság őre. Matolcsy György kezeli a jegybanki, és házipénztáraként az alapítványi ezermilliárdokat. A média nagy többsége fideszes kézben, a működésüket Habony Árpád irányítja a boszorkánykonyhájából. Elszámoltatás nélkül nőhet tovább a felcsúti Orbán Mészáros-birodalom. Ekkora közjogi és politikai ellenszélben a jelenlegi balos pártok csak egy új Vona-Orbán kormánynak ágyaznának meg.

Az Orbány-rendszer aknáinak a hatástalanításához új alkotmányra van szükség. Egy tiszta lapra. Az alkotmányozó többséghez pedig parlamenti kétharmadra. A szavazóurnákban történő rendszerváltás választási matekja elméletben egyszerű. A fideszessel szemben legalább 79 körzetben esélyes álljon ki. A mostani balos pártok előválasztásos összefogása ennek sajnos a felére sem elegendő.

Örömteli, hogy a szocialisták ismét nyitottak a megújulásra. Ám az általuk ajánlott előválasztási módszer arra elég csupán, hogy a balos pártoknak nem borítják a tárgyalóasztalt egymásra már a választások előtt, mint 2014-ben. A résztvevő pártok jelenlegi támogatottsága összesen kisebb, mint az akkori fiaskónál volt. Az alkotmányozó többséghez be kell vonni még legalább egymillió választót, mert az MSZP-Gyurcsány nosztalgia buliba nem megy el a rendszerváltáshoz elegendő ember. Hiába van Youtube-diszkó, ha a régi nóta szólhat csak.

Az új választókhoz eléréséhez új hangra, új politikai tényezőkre is szükség van. Ha ezek a formációk rajtra készen is állnak, az MSZP feltételeivel nem tudnak, és nem is akarnak majd a pártiroda-leltár jellegű előválasztásba beszállni.

Civil alapon szerveződő, nyílt és független internetes választás képes megalapozni a most még csak nyomokban megjelenő hitelességet. Egy hosszú kampányshow tudja csak politikával ritkán találkozó figyelmét elkapni, és  mozgásba lendíteni a fotelból mormogókat is. Az internetes előválasztás nemcsak a sok helyütt hibádzó infrastruktúrára megoldás, hanem választási rendszer problémájára is. Ha amerikai mintára “a győztes mindent visz” elven alapszik az előválasztás, akkor az szoci-déká belmeccs lesz. Ha a neten preferenciális módon szavazhatnak az előválasztáson, akár több jelöltre és listára is, akkor az kerülne ki győztesen, aki a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni a fideszest 2018-ban.

Sokan gondoljuk azt, hogy az előválasztási folyamat hitelességéhez civil szervezők, a nyílt és demokratikus versenyhez internetes felület, az emberek fantáziájának a megmozgatásához új pártok és mozgalmak kellenek. A netes platform készül, az új szervezetek a partvonalnál melegítenek. A kérdés már csak,az, hogy a jelenlegi pártok nyitottak-e a rendszerváltozásra, vagy továbbra is elevickélnek az Orbán-rendszer langyos belvizein.

Önt mi mozgatná meg, ha le akarja választani a rendszert? Ha pártok szervezik az előválasztást, vagy civilek? Ha csak élőben lehet szavazni, vagy ha az interneten is?

 

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • Zoltán Karácsony

  2%-os okoskodás:)

 • obsitos

  Nagyszerű, a jól kiszámolt 79 körzetben 79 féle program-akarat-cél merülne fel, nem tartana egy órát sem az új “vezetés”; 79 képviselő 82 jelöltet állítana “prime minister”-nek !!!

  • Gergely Kóródy

   azoknak már van pártja, akik erős vezért és egy tábort akarnak

 • nonemart

  Nem kell törődni a “jszándékú”, ám halálos ellenfelekkel. A lényeg, hogy élőben menjen a szavazás, az inernet senkit semmire sem kötelez és a korrektség sem a magyar közélet erénye ! A párt alapú lehetne a nyerő. ám nincs domináns párt, amelyik ezt el tudná végezni. Maradnak a civilek. A civilek és a pártok, együtt ! Gyerünk !

  • Gergely Kóródy

   lassan el kéne fogadni, hogy a XXI. században élünk. Ha pénzt lehet utalni neten, akkor talán egy szavazatot is le lehet adni

 • Ági33

  Nem a demokratikus oldal közös választási pártjára szavaznának, amelynek egyetlen mandátuma a jogállam helyreállítása, majd új választások kiírása?
  A Blahán okt. 20-án mintha erre szövetkeztek volna (2:51, 7:01):

  https://www.youtube.com/watch?v=vtLjrexv5eo

 • András József Fazekas

  A négyévenkénti választáson alapuló parlamentáris demokráciát ugyan milyen “rendszerre” akarja váltani ez a féleszű, díszes társaság?

  Marhák !

 • Ildikó Virág

  Szép dolog ez a civilek jelszó de…akik még egy pártot sem tudnak sem összegründolni (növekedésre állítani, egyben tartani, megvalósítható programot és ehhez támogatót szerezni, szavazókat nyerni) azokra mégis ki a fészkes fene bízná rá jó szívvel az ország vezetését?

 • Domoka1

  Hűbe jóvót a videjó!

 • three of nine

  Egy előválasztási rendszernek van szabályrendszere. Az vagy jó, vagy ennek vagy annak kedvez. De olyan nincs, hogy civil és párt alapon szerveződő. Demagógnak sikerült lenni. Azt
  hiszem ez most épp egy olyan csúnya megosztás féleség, amivel lehet
  darabolni az előválasztás táborát. Olyan pártos izé csak civil
  köntösben.

  Irjátok le az elképelések közötti különbséget és ne arról szavaztassátok a népet, hogy utálják-e ma reggel a pártokat!!!!

 • csaba

  Már a baloldal nem lát tisztán a kínjától,rúg-kapál mint egy agonizáló kutya.
  Nevetséges.
  Jobban tennék ha az összes párt feloszlana,az összes kivénhedt,és új pártkatona elmenne kapálni a földekre,és új pártok új arcokkal indulnának a választásokon.
  De véleményem szerint,ha valami jól megy azt nem kell piszkálni.
  Az autómat sem b@szogatom ha jól húz.Márpedig bárki bármit mond ez a szekér most jól megy.
  De a választó polgárok ha ezt akarják újra,egy kis emlékeztető:https://www.youtube.com/watch?v=CwI9mt6LFvc

 • wereko

  CIVIL= CIonista VILághódító ? Olyan mint a maszek ?

 • Tekvando Felsőházy

  Na most tényleg…….a “civil alapon szerveződők”…..valóban civilek? És ha igen, akkor miért nem?

 • manci

  http://www.valasztasirendszer.hu/?p=1943270 és az egész vitát ajánlom.

 • Venyigeszu

  Röhej – vagy inkább szánalom – ez a “cikk”. :-(

 • Ms Sarcasm

  Lehet, hogy megcsinálhatja az apa vagy a nagymama vagy egy vadidegen bébiszitter is ezeket a dolgokat, de a gyereknek az a jó és egészséges, ha leginkább az anyukája teszi ezeket a dolgokat. lefordítva, az anya legyen a gyerekével, amennyit csak lehet. Amíg pucolod az ablakot, addig tudsz a gyerekeddel beszélgetni, amíg a munkahelyeden szorgoskodsz csak egy idegen tud beszélni vele. Miért kell az anyák szerepét a gyerek életében megcsonkítani? A legfontosabb a törödés a kisgyermek életében, ennek ellenkezőjéről meggyőzni az anyákat és a gyerekeket hiba. Miért kell meggyőzni az anyákat arról, hogy nem ők a legfontosabb és a legjobb gondozóik a gyereknek?

  • Ariana

   Az apák miért vannak jelenleg meggyőzve ugyanerről?

 • Lazits

  BOTos, BOTond, BOTka, ez mind hülye.

 • Lazits

  “Orbanek lopjak el a szemed elott az orszag vagyonat, a kozvagyont es az EU-s tamogatasokat”
  “Ominózus” példa a felcsúti kisvasút. Ellopták? Hogy-hogy? Sínpályával együtt? A múlt héten még megvolt. Vagy “valaki” hasznára lett létrehozva? De hisz’ vesztességes! Vagy nem?
  Seuso kincsek, Munkácsy festmények, E-on gázszolgáltató, gáztározók. Ellopták? Azt hittem, visszavették. Ostoba.