Bezárás
Uncategorized

Civil szervezésű internetes előválasztás az Orbán-rendszer leváltásának a kulcsa

Az ellenzéki előválasztásnak csak akkor van értelme, ha rendszert akar váltani. Ha pártirodákban szervezik közös listára, az az Orbán-rendszer házi-ellenzéke címért folytatott házibajnokság. Ha civil alapon interneten rendezik az előválasztást, akkor képes lehet új szavazók bevonására, és parlamenti kétharmad megszerzésére.

Nem elég a kormányváltás, rendszerváltás kell!

Hiába szerzi meg valami csoda folytán a jelenlegi ellenzék a kormányzáshoz szükséges száz mandátumot, ha utána marad a Nemzeti Együttműködés Rendszere.  A Parlamentben csak albérlők lehetnek, mert a politikai rendszerében a főbérlő továbbra is Orbán. Az ő haverjai vannak a legfontosabb helyeken a közjogi pozíciókban és a gazdaságban.

Továbbra is Polt Péter ügyel majd arra, hogy ne derüljön ki a korrupció. A narancs színű talláros testület marad az alkotmányosság őre. Matolcsy György kezeli a jegybanki, és házipénztáraként az alapítványi ezermilliárdokat. A média nagy többsége fideszes kézben, a működésüket Habony Árpád irányítja a boszorkánykonyhájából. Elszámoltatás nélkül nőhet tovább a felcsúti Orbán Mészáros-birodalom. Ekkora közjogi és politikai ellenszélben a jelenlegi balos pártok csak egy új Vona-Orbán kormánynak ágyaznának meg.

Az Orbány-rendszer aknáinak a hatástalanításához új alkotmányra van szükség. Egy tiszta lapra. Az alkotmányozó többséghez pedig parlamenti kétharmadra. A szavazóurnákban történő rendszerváltás választási matekja elméletben egyszerű. A fideszessel szemben legalább 79 körzetben esélyes álljon ki. A mostani balos pártok előválasztásos összefogása ennek sajnos a felére sem elegendő.

Örömteli, hogy a szocialisták ismét nyitottak a megújulásra. Ám az általuk ajánlott előválasztási módszer arra elég csupán, hogy a balos pártoknak nem borítják a tárgyalóasztalt egymásra már a választások előtt, mint 2014-ben. A résztvevő pártok jelenlegi támogatottsága összesen kisebb, mint az akkori fiaskónál volt. Az alkotmányozó többséghez be kell vonni még legalább egymillió választót, mert az MSZP-Gyurcsány nosztalgia buliba nem megy el a rendszerváltáshoz elegendő ember. Hiába van Youtube-diszkó, ha a régi nóta szólhat csak.

Az új választókhoz eléréséhez új hangra, új politikai tényezőkre is szükség van. Ha ezek a formációk rajtra készen is állnak, az MSZP feltételeivel nem tudnak, és nem is akarnak majd a pártiroda-leltár jellegű előválasztásba beszállni.

Civil alapon szerveződő, nyílt és független internetes választás képes megalapozni a most még csak nyomokban megjelenő hitelességet. Egy hosszú kampányshow tudja csak politikával ritkán találkozó figyelmét elkapni, és  mozgásba lendíteni a fotelból mormogókat is. Az internetes előválasztás nemcsak a sok helyütt hibádzó infrastruktúrára megoldás, hanem választási rendszer problémájára is. Ha amerikai mintára “a győztes mindent visz” elven alapszik az előválasztás, akkor az szoci-déká belmeccs lesz. Ha a neten preferenciális módon szavazhatnak az előválasztáson, akár több jelöltre és listára is, akkor az kerülne ki győztesen, aki a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni a fideszest 2018-ban.

Sokan gondoljuk azt, hogy az előválasztási folyamat hitelességéhez civil szervezők, a nyílt és demokratikus versenyhez internetes felület, az emberek fantáziájának a megmozgatásához új pártok és mozgalmak kellenek. A netes platform készül, az új szervezetek a partvonalnál melegítenek. A kérdés már csak,az, hogy a jelenlegi pártok nyitottak-e a rendszerváltozásra, vagy továbbra is elevickélnek az Orbán-rendszer langyos belvizein.

Önt mi mozgatná meg, ha le akarja választani a rendszert? Ha pártok szervezik az előválasztást, vagy civilek? Ha csak élőben lehet szavazni, vagy ha az interneten is?

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom