Bezárás
Uncategorized

Legálisan lopott pénzből vásárolják fel lassacskán az egész országot

Mészáros Lőrinc áll a Népszabadság felvásárlása mögött. Nem az ellenzéki lapot kiadó vállalat volt az első cég, amit a felcsúti stróman felvásárol, és nem is az lesz az utolsó. Nem kell kormányt támadó sajtóterméknek lenni, hogy bekebelezzen a kisgömböc. Elég, ha jól csinálod a dolgod. Lehet, hogy a te céged lesz a következő?

A második Orbán-kormány alatt az oligarchák emberei foglyul ejtették az államot. Benyomultak minden fontos kormányzati pozícióba, így könnyebben jutottak hozzá az oligarchák cégei a legzsírosabb állami megrendelésekhez. A nagy tendereknél  mindig ott voltak a kihagyhatatlan cégek, és csúcsra járt a köz(gép)pénzszivattyú. Pörögtek is milliárdok rendesen.

Aztán valami eltört a miniszterelnökben. A stratégia megváltozott, s jöttek a nagy oligarcha leszámolások. Már nem elég az EU-s pénzek jelentette rendszeresen potyogó aranytojás, az azt tojó tyúkok is kellenek. S ha már ilyen jól megy, jöjjön az egész baromfiudvar. Elérkezett az új oligarchák kora. Közülük is kiemelkedik a miniszterelnök kicsi énje, a nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc.

Mit is falt fel eddig a felcsúti kisgömböc? Az egész a családi építőipari cég megötszázszorosodásával kezdődött. Csak az építőipatban az elmúlt öt évben a konzorciumi partnereivel együtt 66 milliárd 400 millió forint állami megrendelést zsebeltek be Mészáros cégei. Csak 2015-ben rekord lottónyermény méretű 3,5 milliárdos osztalékot vett ki csak az egyik cégéből a mágnás. Könnyen futotta ebből a pénzből a Népszabadság kiadójára, és sok másra is. Jött az élelmiszeripar: sertéstelep, tésztagyár, vágóhíd, péküzem, ásványvízüzem. Az építőiparban is beindult a terjeszkedés: klímával, és belsőgépészettel foglalkozó cégeket vett meg. Következett a szállodabiznisz, és most a média. A földvásárlásokkal főúri uradalmat épített.

Nem csak Mészáros terjeszkedése volt szembetűnő. Garancsi István az építőiparból, Andy Vajna a kaszinóbizniszből kiindulva hasonlóan nagyívű utat tett meg. Az állami emlőn felhizlalt cégbirodalmak elkezdtek terjeszkedni a piacon. Volt akit nem rettentett el az adóhatósággal való fenyegetés, és nem akarta eladni a céget. Akkor jött egy olyan törvényi változás, ami miatt megszűnt a cég piaca. Majd eladta a céget, és törvényileg ismét megteremtették a piacot. Volt olyan állami akarattal szembe szegülő cégvezető, aki rejtélyes módon elhunyt.

A narancsos kisgömböc minden esetben elérte célját, garmatosították a gazdaságot. Az old school oligarchák pedig mindannyian megkötötték a saját külön alkujukat, az elit pedig alkalmazkodott a járadékvadászathoz. Minden törvényes, ha mégsem, akkor majd születik gyorsan egy új jogszabály.

A céges felvásárlások csupán eszközök a nagy politikai játszmában. A régi vágású oligarchák azért dörgölőztek a politikához, hogy még több pénzt csináljanak. A NER új oligarchái azért terjeszkednek a piacon, hogy politikai előnyökhöz jussanak a megbízóik. Legyen miből megvenni a választásokkor nélkülözhetetlen plakátokat és médiát, és legyen hol teleltetni a lojális embereket.    

Nem a sajtó és a szólásszabadságot kell már félteni, hanem a politikai hatalomtól független gazdasági működést. Mindent és mindenkit megvesznek kilóra, aki keresztbe tenne nekik a politikai vagy a gazdasági téren. Talán a te céged lesz a következő, és neked is meg kell kötnöd a külön alkut a túléléshez. A kisgömböc nőttön nő, amíg ki nem pukkan.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom