Bezárás
Uncategorized

Ilyen drágán még soha senki nem csinált hülyét magából

A népszavazás érvénytelensége bebizonyította, hogy a Fidesz megverhető. Minden erejét megmozgatta, újabb jogállami határokat lépett át, eltapsolta három stadion árát. S mindebből annyit ért el, hogy körberöhögik Európában.

Minden idők legdrágább közpénzből finanszírozott népszavazási kampánya nem volt hiába. Nem volt hiába kitapétázva az egész ország. Nem hiába játszotta el ismét csaholó pincsikutya szerepét a Nemzeti Választási Bizottság.  Nem voltak hiába a milliárdok Andy Vajna TV-jének. Nem volt hiába a lecsorgó 15% a kampánymegredelésekből a Pasa Parki Rogán szomszédnak. Nem voltak hiába a folyamatosan ismétlődő migráncspercek a köztévén. Nem voltak hiába a közmunkások plakát tépkedései. Nem voltak hiába közszolgák pártállami kampányhívásai. Nem voltak hiába a holdudvar kényszeredett  hűségesküi az M1-en. 

Mindez arra ment ki, hogy nekifutásból álljon bele földbe a Fidesz, mint a gerely.

Nem buktak meg teljesen, csak hát nem is nyertek. Erőt akartak fitogtatni, de csak erőlködés lett a vége. Kevesebb NEM szavazat érkezett, mint amennyien a Fideszre és a Jobbikra szavaztak 2014-ben. Új tömegeket nem nagyon tudtak a migráncsozás  tömegpszichózisába bevonni. Egy belpolitikai dolgot biztosan azért elértek: a parlamenti bejutási küszöb fölé növesztették meg a Kutyapártot.

Az európai porondon viszont csúnyábbnak néz ki a bukta. Orbán nem tud fellépni a dobogóra, hogy a népszavazási eredményt lobogtatva újabb szövetségeseket szerezzen Merkel ellen. Európa egyik vezető hangjává tudott volna előlépni, ha tarsolyban lett volna a népszavazás. De nincs. Ezt “Brüsszelben” is tudják. Féltek is tőle, mint a tűztől, még a legnagyobb lopásokra lehetőséget adó gigaberuházásokra is szemet hunytak volna. De nincs meg az érvényes népszavazás adta erő, így nevetség tárgya lesz az erőlködés.

A Fidesz most bebizonyította, hogy megverhető. Már csak egy alternatíva kell, hogy ne az otthonmaradás, vagy az érvénytelen szavazat legyen a megoldás ha ki akarjuk fejezni a nemtetszésünket. Nem reménytelen 2018.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom