Bezárás
Uncategorized

A népszavazás érvényességén múlik a 2018-as választás

Mikor érvényes a népszavazás? Miért az érvényesség a politikai tétje a szavazásnak? Hogyan tudunk a saját politikai akaratunknak érvényt szerezni?

2016 harmadik negyedévének fő politikai témája a kormány által kezdeményezett népszavazás az uniós menekült betelepítési kvótákról. Az, hogy a népszavazáson a nem szavazatok lesznek többségben, szinte már biztos. Azért, hogy mozgósítani tudjon, a Fidesz is a népszavazás érvényességét tűzte ki célul. Az ellenzék is az érvényesség megakadályozását szabta meg saját mércéjének a bojkottal és az érvénytelen szavazattal. Egyesek már menesztenék is a miniszterelnököt, ha nincs elég érvényes szavazat.


KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független
tényfeltáró újságírást
havi 1000 forinttal!

A rendszerváltozás óta ez lesz az hetedik népszavazás, 2010 óta az első. Ezek közül négy érvényes volt, kettő pedig az alacsony részvétel miatt érvénytelen. Az utóbbi időben számos fontos kérdésről nem lehetett népszavazás (alkotmány, paksi beruházás, olimpiai pályázat), más esetekben az ellenzéki szereplők nem tudták összeszedni a népszavazás kiírásához szükséges kétszázezer érvényes aláírást.

A népszavazás szavazólapján szereplő kérdés így hangzik:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Mikor érvényes a népszavazás?

Számos tévhit terjeng azzal kapcsolatban, hogy mi is az érvényességi feltétele a népszavazásnak. Tájékozódjunk tiszta forrásból, nézzük meg mit ír az alaptörvénynek hívott alkotmány:

Alaptörvény 8. cikk 4. bekezdés: (4) Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

ervenyesseg1

Jelen esetben, (a Nemzeti Választási Iroda augusztusi adatai alapján) 4.131.602 magyar választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a szavazás érvényes legyen. Az mindegy, hogy az IGEN-t, vagy a NEM-et ikszeli be, az a lényeg, hogy a szavazata érvényes legyen. Az érvénytelen szavazatok nem járulnak hozzá az érvényességhez, de a részvételi adatokban megjelennek ezek a voksok is.

nepsz2

Tehát a valódi választóvonal nem az IGEN és a NEM szavazatok között húzódik, hanem az érvényes szavazatok és az érvénytelen szavazatok között. Mivel borítékolható a végeredmény, és csak az érvényesség a kérdéses, ezért aki részt vesz a szavazáson, akár IGEN-nel, akár NEM-mel szavaz, az végső soron a kormányt segíti hozzá a célja eléréséhez. Aki érvényesen szavaz, az megerősíti a Habony-műveket abban, hogy folytassák a gyűlöletkampányt, mert azzal lehet a híveiket mozgósítani, és a politikai közbeszédet tematizálni.

Technikailag ugyanazt a hatást érik el azok, akik otthon maradnak és nem vesznek részt a szavazáson, és azok, akik elmennek és érvénytelen szavazatot adnának le. Csakhogy a nem-szavazók elfedik a motivációjukat. Nem tudni, hogy aktív bojkott miatt nem járultak az urnák elé, vagy azért mert tojnak az egész politikára. Az érvénytelenül szavazók jelzik, hogy őket érdeklik a közös ügyeink, de erre a kérdésre nem lehet jól válaszolni.

Szavazz érvénytelenül! from atlatszo.hu on Vimeo.

Ha szeretnénk továbbra is felfokozott gyűlöletkampány közepette élni, menjünk el szavazni, és tegyünk X-et az egyik rubrikába. Ha azt szeretnék, hogy a kormány végre más dolgokkal is foglalkozzon a menekülteken kívül, akkor mindkét rubrikába tegyünk X-et, vagy ne menjünk el szavazni.

Ez a népszavazás nem a menekültkérdésről szól, hanem egy egyszerű belpolitikai játszma. Nem véletlenül a kopaszos választási balhé másnapján jelentette be a miniszterelnök a referendumot. A népszavazás a 2018-as választások főpróbája. Ha sikerrel jár a kormány, és lesz elegendő érvényes voks, akkor nagy lendületet vesznek. Ugyanezzel a gyűlöletszításra építő stratégiával simán behúzhatják ismét kétharmaddal a következő választásokat is. Ha mégsem jön össze a több, mint négymillió érvényes szavazat, akkor megbicsaklik a kormány, és már csak az ellenzéken múlik, hogy képes lesz-e egy választható alternatívát felállítani 2018 tavaszáig.

Vágó Gábor


Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom