Bezárás
Uncategorized

Érvénytelen szavazat az értelmetlen népszavazásra

Nagy a dilemma az ellenzéki szereplők között, hogy miként viszonyuljanak a kormány októberi népszavazásához a menekültkvótákról. Mivel a népszavazásnak semmilyen jogi ereje nincsen, csupán a kormány menekültellenes propaganda hadjáratát szolgálja, ezért az értelmetlen népszavazásra csak az érvénytelen szavazat lehet megoldás.

tamogatoi_800_450

Amíg a nép félelemben él, addig sok mindent megtehet vele a kormánya. Jól tudják ezt a Fidesznél is, ezért próbálják folyamatosan magasan tartani a rettegési szintet. A rettegtetés tárgya tavaly óta a menekültek, és velük kapcsolatban az Európai Unió. Miközben akkora a munkaerőhiány a cégeknél, hogy a magyar gazdaságnak kétszázötvenezer vendégmunkásra van szüksége a növekedési ütem fenntartásához, aközben a kormány 1294 menekült befogadása ellen ágál, és 4,5 milliárdot költ el a népszavazási kampányra.

Az 1294 menekült miatt kiírt népszavazási kampány csak azt a célt szolgálja, hogy a kormány a politikai napirenden tudja tartani a menekültkérdést, ezzel kezében tartja a tematizációt. Addig sem arról beszélünk, hogy hány milliárdot loptak ki a zsebünkből a szemünk előtt, vagy hogy miként tiporják el a békés tüntetőket, és egrecíroztatják a rendőröket a verőemberek a Ligetnél. 2016 harmadik negyedévének ez lesz a fő politikai témája, ezért kulcsfontosságú, hogy a miként reagálnak az ellenzéki szereplők a kvóta-népszavazásra.

A népszavazás szavazólapján szereplő kérdés:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A Jobbik, akárcsak a Fidesz, “nem” mellett kampányol. A Gyurcsány-párt, az Együtt és a PM határozottan bojkottra hívja a szavazóit, az MSZP is a távolmaradásra biztat. A Fodor-féle Liberálisok az “igen” mellett kardoskodnak. Mind az “igen” szavazat, mind a bojkott Orbán akaratát erősítheti. Az “igen” szavazatokkal könnyen elérheti az 50%-os érvényességi küszöböt a a népszavazás, ezzel legitimiálva a kormányzati akaratot. A bojkottal szembeni érveket Ceglédi Zoltán elemző gyűjtötte össze a legfrappánsabban:

Értelmetlen kérdésre nehéz értelmesen válaszolni. Véleményem szerint az értelmetlen népszavazásra csakis az érvénytelen szavazat lehet a megfelelő válasz. Ezzel nem járulunk hozzá a szavazás érvényességéhez, így nem legitimáljuk a kormányt. Illetve nem bújunk el otthon puffogni a fotelben, a kormányra bízva a döntést. Ha számottevően sokan szavazunk érvénytelenül, annak politikai ereje lesz. Ideje volna bemutatni a kormánynak, hogy nem lehet mindent megetetni velünk. Ezzel együtt megmutatni az ellenzéknek, hogy a sunnyogás az nem egy vonzó politikai magatartás. Nem lennék meglepve, ha a “Szavazz fasszal tavasszal” mozgalom mintájára “Szavazz ősszel pöccsel” mozgalom indulna be a kampányban.

Vágó Gábor

Kép: Szavazz fasszal tavasszal

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom