Bezárás
Uncategorized

A képviselőnek azért nincs keze, mert akkor nemcsak hazudni fog, hanem lopni is… Oh, várjunk csak!

Elcsípett a média egy parlamenti beszélgetést. Ebben nem az a legérdekesebb, hogy a kormánypárti képviselők azon sajnálkoznak, hiába volt Fidesz csicska Áder János köztársasági elnökként, Orbán mégsem enged neki még egy ciklust. A felvételre adott válaszreakció mutat be mindent, amit a kormány arroganciájáról tudni kell.

Két kormánypárti képviselő Rubovszky György és Vas Imre beszélget politikai ügyekről egy bizottsági ülés szünetében. Mi van ebben furcsa? Semmi. Arról disputálnak, hogy hiába kedvezett Áder János a még a vétóival is a Fidesznek a „Viktor nem engedi”, hogy újraválasszák. Ez sem újdonság a politikát figyelők számárára. Rubovszky az igazságügyi bizottság elnökeként azt is ecseteli, hogy az egyik ellenzéki javaslatot, akár a házszabály ellenében is elkaszálja. Ezt testközelből tapasztaltam: mindegy mit ír a házszabály, az a házszabályszerű, amit a többség annak gondol. Ott volt a teremben a Hírtv kamerája, de Rubovszky akkor nem félt tőlük, mert szerinte „nem képes ilyen mennyiségű hangot rögzíteni”. Semmi meglepő. Pontosan tudtuk, hogy annyi értenek meg a huszonegyedik századi technikákból, mint egy neander-völgyi az atomfizikából.

Ami leginkább bicskanyitogató volt ebben a felvételben, az a kádéenpés mameluk reakciója a Hírtv-nek, amikor szembesítették az általa mondottakkal:

Nem tévedtek, hanem aljasok voltak, mint mindig. Azért nincs a Hírtv-nek keze, mert akkor nemcsak hazudna, hanem lopna is.

Mondja ezt az a Rubovszky György, aki a mentelmi bizottság elnökeként mindent rendben talált Rogán önmagától növő lakását is tartalmazó vagyonnyilatkozata körül. Miközben havi háromszázezer fixet kapott a Rogán vezette önkormányzattól évekig ingatlanokkal kapcsolatos szakértői munkáért. Az ingatlanpanamák fellegvárából jött a zsírós mellék-cash, és persze a nyilvánosságban sohasem jelezte, hogy ár alatt mennének el a belvárosi luxusingatlanok. Rubovszkynak, a Hírtv-vel ellentétben, igenis van keze. Most ez az ember vezeti a magyar Országgyűlés Igazságügyi bizottságát. Nyugodtan elhagyhatnák a bizottság nevének elejéből azt az i betűt.

Ha fellebben a fátyol a politika mocskos üzelmeiről, akkor nem elbujdokolnak szégyenükben, hanem visszatámadnak. A Hírtv (amelyről tudjuk, hogy nem mindig volt ellenzékben) nem azzal vádolta a régi motoros KDNP-st, hogy lopott volna. Azt sem állította a média, hogy hazudott. Csupán leadott egy felvételt, ahol országgyűlési képviselők egy bizottsági ülésen politikai kérdésekről beszélgetnek. Erre mi a válasz? Az, hogy ez egy magánbeszélgetés volt, és jön a nettó mocskolódás.

Más az erkölcsi zsinórmérték a mai Parlamentben, mint amit a legtöbben magunktól elvárunk. Hibázni senki sem hibázik. Senki sem lop, hiszen az már nem is közpénz, ami az oligarcháknál van. A Parlament elvesztette a közerkölcsös jellegét. Az a félelmem, hogy ha nem lesz egyenes gerincű alternatívája ennek a mocsokdobálásra épülő rendszernek, akkor a társadalom erkölcsi mércéje is szépen lassan lesüllyed a politikai elit szintjére. Onnan pedig még nehezebb lesz a felemelkedés.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom