Bezárás
Uncategorized

Miért csak a végén csattan az offshore, amikor mindenki benne van?

Magyarországon eddig csak lúzereket hozta felszínre a panamai offshore-botrány. A nagyhalak megúszták. Pedig a legtöbb nagy gazdasági szereplő és az összes politikai párt érintett az offshorozásban.

tamogatoi_rontgen_jav2

Az offshore a társadalmi potyautasság leginkább bicskanyitogató formája. Azok másznak át a kiskapukon nagy pénzeszsákokkal, akiknek igazán volna miből adózni. Egy 2012-es kutatás szerint a világ teljes pénzügyi vagyonának egyötöde offshore számlákon parkol, és ez az arány évről évre csak nő. Ebből a pénzből nem nagyon adózott senki, nem épületek belőle se kórházak, se focistadionok. Becslések szerint elmúlt huszonhat évben Magyarország legalább 242 milliárd dollárnyi adóbevételtől esett el. Ebből az összegből két és félszer ki lehetett volna fizetni az államadósságot. Az offshore vagyonkimentés miatt kieső állami bevételeket meg lehet pótolni a 27%-os ÁFÁ-ból.

Az offshore vállalat egy olyan cég, amely a bejegyzés szerinti székhelyén nem végez valódi tevékenységet, így ott csak pénzforgalmi vagy egyéb kisebb adók terhelik. Két nagy csoport üzemelteti az offshore ipart: a multinacionális vállalatok és a multimilliárdosok. A multik a világ minden táján gyűjtött nyereségeik optimalizálására, a mágnások pedig a vagyonuk elrejtésére is használják. Egy méreten felül a legtöbb gazdasági szereplő azt érzi, hogy élnie kell az offshore adta lehetőségekkel, ha versenyképes akar maradni, hiszen mindenki más is ezt csinálja a piacon. Az offshore számlákon pihenő milliárdok nem feltétlen tisztességtelenül szerzett pénzek, de a legtöbb korrupciós üzletben szerepel offshore szál.

A nagy halak megússzák, mindenki más fizet. Ez mindenhol a világon így megy. A magyar elitben az átlagnál is aktívabb az offshore- lovagrend. A kimentett vagyon méretét nézve benne vagyunk az első húsz országban, miközben a megtermelt GDP tekintetében csak a első hatvanas listára férünk fel. Számos szivárogtatás és tényfeltáró riport jött már ki arról, miként rejtegetik  oligarchák a vagyonukat adóparadicsomokban. Az Európai Bizottság elnökét sem feltette kétvállra a LuxLeaks-botrány, miközben Juncker volt a luxemburgi miniszterelnök az adóelkerülésre szakosodott országban.

slo_offshore_cash

A felső 1% úri huncutsága, amiben mindenki benne van

A legnagyobb mágánások nem itthon adóznak, ez köztudott. Csányi Sándor Szingapúrban, Simicska és Nyerges Svájcban, Simor András Cipruson fialtatta a vagyonát. Panamai botrány magyar érintettjei politikailag már megbukott emberek voltak, amikor kipattant a botrány. Mi van az aktív játékosokkal? Az offshore lovagrend tagjai minden pártban befészkelték magukat. Mert mindenkinek van mit titkolnia. Kinek ezt, kinek azt.

A Fidesz körül egyre csak növő gazdasági pókhálóban számos offshore szál van. A Rogán-Habony féle letelepedési kötvények, Andy Vajna cégbirodalma a legaktuálisabb példák. De volt az Orbán-kormányban is offshorozók, Fellegi Tamás és Seszták Miklós fejlesztési miniszterek személyében. A Matolcsy vezette jegybank is offshore cégekkel megy bele kétes üzletekbe. A kormányzati ellenőrzést folytató hivatal  offshore cégtől bérelt magának irodát. A Questor-botrány mögött is offshore hátterű cég van. Az évi 50 milliárd forintos profitit termelő offshore gázüzlet a legékesebb pédája annak, hogy egy szint fölött nem számít a pártkötődés, csak az offshore lovagok bajtársiassága.

A második Orbán-kormány előbb hangosan ócsárolta az offshore lovagokat, és még hangosabban elzárta az offshore cégeket a közpénzektől. Már amelyiket.  Majd szép csendben eltörölte az eddigi leghatékonyobb offshore-ellenes szabályozást, amit még Oszkó Péter pénzügyminiszterként felállított. A kormánynak sajátos értelmezése van az offshore jelenségről, mert csak azokat a cégeket tekintik offshore vállalatnak, amelyeknek nem tiszta a tulajdonosi háttere, nem pedig az adóelkerülőket.

A szocialista párt körül sem most indult el az offshore üzletág. Simon Gábor afrikai útlevéllel létrehozott bécsi számlái inkább egyszerű pénzmosásnak, mint klasszikus offshore-nak tűnnek. Mégsem érte utol a kemény elszámoltatás. A BKV-botrányban is feltűntek az offshore-lovagok csapatai.. A Magyar Villamos Művek MSZP kormányok alatti vezére, Kocsis István feleségén keresztül az offshore lovagrend középkerszetjével büszkélkedhet. A kormányzás után is megmaradt az offshore vonzalom. Az örök szocialista vezetésű Angyalföld 2014-ben egy offshore hátterű cégnek adta el a bezárt óvodaépületét.

Az ellenzéki pártok mindegyike ki akarja használni a panamai botrány miatt felkorbácsolt elitellenes hangulatot, ám a saját érintettségükről elfelejtkeznek. Gyurcsány Ferenc. a DK elnöknek az Altus nevű cégbirodalmában is volt egy luxemburgi offshore láb. Az Együtt alapítójának, Bajnai Gordon neve is felmerült offshore céggel megspékelt Dataplex-botrányban. Az LMP társelnöke Schiffer András ügyvédként egyengette egy belvárosi ingatlanpanamákban és offshorozásban utazó izraeli üzletember ügyeit. A Párbeszéd Magyarország óbudai képviselője, Béres András is offshore céget tulajdonolt. A Jobbikban közeli kurucinfó  lelkesen reklámozta a nevadai offshore cégalapítást, miközben a párt az offshore ellen harcol a szavak szintjén.

Hogy miért nem buktak ki a mostani botrányokban a magyar oligarchák? Egyrészt mert átalakult a politikai korrupció. Strómanok hálozatán keresztül alakítják át a politikai tőkéjüket gazdasági tőkévé a rendszer haszonélvezői. A korrupciós s pénzeket azonnal beforgatják újabb üzletekbe, így nem kell parkoltatni, csak különleges esetekben. Másrészt azért nem szaporáznak a magyar oligarchák panamái, mert más országok a magyarok kedvelt célpontjai. Ha a pénz eredete tisztázatlan, akkor az a kulcsfontosságú, hogy olyan országokba menekítsék, ahol erős a banktitok, nem pedig az alacsony adókulcs a fő vonzerő. Svájci és libanoni bankárokkal érdemes jóban lenni, ha közvagyonból lopott pénzt akar tisztára mosni valaki.

Mikor áldozik le az offshore lovagrend kora? Ha az adófizetők ráveszik a kormányaikat, hogy a gazdasági elitjük ellenében hozzanak törvényeket. Ez csak egy módon lehetséges: ha a szavazók nem támogatnak olyan pártokat, akik érintettek az offshorozásban. Jelenleg egy ilyen párt sincs a Parlamentben. Mindenkinek csak a másik offshore-ja büdös.

Vágó Gábor

Kép: Fortune

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom