Miért csak a végén csattan az offshore, amikor mindenki benne van?

offshore1

Magyarországon eddig csak lúzereket hozta felszínre a panamai offshore-botrány. A nagyhalak megúszták. Pedig a legtöbb nagy gazdasági szereplő és az összes politikai párt érintett az offshorozásban.

tamogatoi_rontgen_jav2

Az offshore a társadalmi potyautasság leginkább bicskanyitogató formája. Azok másznak át a kiskapukon nagy pénzeszsákokkal, akiknek igazán volna miből adózni. Egy 2012-es kutatás szerint a világ teljes pénzügyi vagyonának egyötöde offshore számlákon parkol, és ez az arány évről évre csak nő. Ebből a pénzből nem nagyon adózott senki, nem épületek belőle se kórházak, se focistadionok. Becslések szerint elmúlt huszonhat évben Magyarország legalább 242 milliárd dollárnyi adóbevételtől esett el. Ebből az összegből két és félszer ki lehetett volna fizetni az államadósságot. Az offshore vagyonkimentés miatt kieső állami bevételeket meg lehet pótolni a 27%-os ÁFÁ-ból.

Az offshore vállalat egy olyan cég, amely a bejegyzés szerinti székhelyén nem végez valódi tevékenységet, így ott csak pénzforgalmi vagy egyéb kisebb adók terhelik. Két nagy csoport üzemelteti az offshore ipart: a multinacionális vállalatok és a multimilliárdosok. A multik a világ minden táján gyűjtött nyereségeik optimalizálására, a mágnások pedig a vagyonuk elrejtésére is használják. Egy méreten felül a legtöbb gazdasági szereplő azt érzi, hogy élnie kell az offshore adta lehetőségekkel, ha versenyképes akar maradni, hiszen mindenki más is ezt csinálja a piacon. Az offshore számlákon pihenő milliárdok nem feltétlen tisztességtelenül szerzett pénzek, de a legtöbb korrupciós üzletben szerepel offshore szál.

A nagy halak megússzák, mindenki más fizet. Ez mindenhol a világon így megy. A magyar elitben az átlagnál is aktívabb az offshore- lovagrend. A kimentett vagyon méretét nézve benne vagyunk az első húsz országban, miközben a megtermelt GDP tekintetében csak a első hatvanas listára férünk fel. Számos szivárogtatás és tényfeltáró riport jött már ki arról, miként rejtegetik  oligarchák a vagyonukat adóparadicsomokban. Az Európai Bizottság elnökét sem feltette kétvállra a LuxLeaks-botrány, miközben Juncker volt a luxemburgi miniszterelnök az adóelkerülésre szakosodott országban.

slo_offshore_cash

A felső 1% úri huncutsága, amiben mindenki benne van

A legnagyobb mágánások nem itthon adóznak, ez köztudott. Csányi Sándor Szingapúrban, Simicska és Nyerges Svájcban, Simor András Cipruson fialtatta a vagyonát. Panamai botrány magyar érintettjei politikailag már megbukott emberek voltak, amikor kipattant a botrány. Mi van az aktív játékosokkal? Az offshore lovagrend tagjai minden pártban befészkelték magukat. Mert mindenkinek van mit titkolnia. Kinek ezt, kinek azt.

A Fidesz körül egyre csak növő gazdasági pókhálóban számos offshore szál van. A Rogán-Habony féle letelepedési kötvények, Andy Vajna cégbirodalma a legaktuálisabb példák. De volt az Orbán-kormányban is offshorozók, Fellegi Tamás és Seszták Miklós fejlesztési miniszterek személyében. A Matolcsy vezette jegybank is offshore cégekkel megy bele kétes üzletekbe. A kormányzati ellenőrzést folytató hivatal  offshore cégtől bérelt magának irodát. A Questor-botrány mögött is offshore hátterű cég van. Az évi 50 milliárd forintos profitit termelő offshore gázüzlet a legékesebb pédája annak, hogy egy szint fölött nem számít a pártkötődés, csak az offshore lovagok bajtársiassága.

A második Orbán-kormány előbb hangosan ócsárolta az offshore lovagokat, és még hangosabban elzárta az offshore cégeket a közpénzektől. Már amelyiket.  Majd szép csendben eltörölte az eddigi leghatékonyobb offshore-ellenes szabályozást, amit még Oszkó Péter pénzügyminiszterként felállított. A kormánynak sajátos értelmezése van az offshore jelenségről, mert csak azokat a cégeket tekintik offshore vállalatnak, amelyeknek nem tiszta a tulajdonosi háttere, nem pedig az adóelkerülőket.

A szocialista párt körül sem most indult el az offshore üzletág. Simon Gábor afrikai útlevéllel létrehozott bécsi számlái inkább egyszerű pénzmosásnak, mint klasszikus offshore-nak tűnnek. Mégsem érte utol a kemény elszámoltatás. A BKV-botrányban is feltűntek az offshore-lovagok csapatai.. A Magyar Villamos Művek MSZP kormányok alatti vezére, Kocsis István feleségén keresztül az offshore lovagrend középkerszetjével büszkélkedhet. A kormányzás után is megmaradt az offshore vonzalom. Az örök szocialista vezetésű Angyalföld 2014-ben egy offshore hátterű cégnek adta el a bezárt óvodaépületét.

Az ellenzéki pártok mindegyike ki akarja használni a panamai botrány miatt felkorbácsolt elitellenes hangulatot, ám a saját érintettségükről elfelejtkeznek. Gyurcsány Ferenc. a DK elnöknek az Altus nevű cégbirodalmában is volt egy luxemburgi offshore láb. Az Együtt alapítójának, Bajnai Gordon neve is felmerült offshore céggel megspékelt Dataplex-botrányban. Az LMP társelnöke Schiffer András ügyvédként egyengette egy belvárosi ingatlanpanamákban és offshorozásban utazó izraeli üzletember ügyeit. A Párbeszéd Magyarország óbudai képviselője, Béres András is offshore céget tulajdonolt. A Jobbikban közeli kurucinfó  lelkesen reklámozta a nevadai offshore cégalapítást, miközben a párt az offshore ellen harcol a szavak szintjén.

Hogy miért nem buktak ki a mostani botrányokban a magyar oligarchák? Egyrészt mert átalakult a politikai korrupció. Strómanok hálozatán keresztül alakítják át a politikai tőkéjüket gazdasági tőkévé a rendszer haszonélvezői. A korrupciós s pénzeket azonnal beforgatják újabb üzletekbe, így nem kell parkoltatni, csak különleges esetekben. Másrészt azért nem szaporáznak a magyar oligarchák panamái, mert más országok a magyarok kedvelt célpontjai. Ha a pénz eredete tisztázatlan, akkor az a kulcsfontosságú, hogy olyan országokba menekítsék, ahol erős a banktitok, nem pedig az alacsony adókulcs a fő vonzerő. Svájci és libanoni bankárokkal érdemes jóban lenni, ha közvagyonból lopott pénzt akar tisztára mosni valaki.

Mikor áldozik le az offshore lovagrend kora? Ha az adófizetők ráveszik a kormányaikat, hogy a gazdasági elitjük ellenében hozzanak törvényeket. Ez csak egy módon lehetséges: ha a szavazók nem támogatnak olyan pártokat, akik érintettek az offshorozásban. Jelenleg egy ilyen párt sincs a Parlamentben. Mindenkinek csak a másik offshore-ja büdös.

Vágó Gábor

Kép: Fortune

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 • IMOPB

  Orbán sem véletlenül utazik vonaton Svájcba! Repülőn átnézhetik a csomagokat…

 • Vidéki

  Nagyon érdekes a cikk, de talán jobb lett volna, ha Vágó Gábor nem marad meg a felelőtlen pletykálás szintjén, amellyel mindenkit egyformán be akar sározni, hanem abból merít, amit Mossack Fonseca nevezetű panamai ügyvédi iroda egyik tagja (11,5 millió dokumentumot) szivárogtatott ki.

  A Mossack Fonseca egy Panama-székhelyű ügyvédi iroda, amely többek között offshore cégek létrehozásában segédkezik olyan helyszíneken, mint például a Brit Virgin-szigetek. Az iroda egy éves díj fejében vállalja ezeknek az offshore vállalatoknak az adminisztrációját, illetve vagyonkezelését.

  Hol tevékenykedik?

  Az ügyvédi iroda panamai, de tevékenysége az egész világra kiterjed. A weboldalán közzétett adatok alapján globális hálózatában a világ 42 országából 600 ember dolgozik nekik. Franchise hálózatában leányvállalatai keresik a cég leendő ügyfeleit. A Mossack Fonseca adóparadicsomokat működtet többek között Svájcban, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken és a brit korona gyarmatszigetein: Guernseyen, Jerseyn és a Man szigeten.

  A Mossack Fonseca a világ negyedik legnagyobb offshore szolgáltatója. Eddig több mint 300 ezer cég ügyében járt el. Az iroda erősen kötődik az Egyesült Királysághoz, cégeinek több mint a fele brit adóparadicsomokban van regisztrálva.

  Ez a kiszivárogtatás az eddigi legnagyobb a történelemben, nagyobb még az Egyesült Államokban hatalmas vihart kavart Wikileaks-botránynál is. Összesen 11,5 millió dokumentumot, mintegy 2,6 terrabájtnyi adatot hoztak nyilvánosságra a Mossack Fonseca internetes adatbázisából.

 • Vidéki

  Adatok összegzésére, elemzésére, tudományos elméletek adatok segítségével történő igazolására vagy megcáfolására számtalan természet- és társadalomtudománynak szüksége van. A statisztika a valóság számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére és modellezésére irányuló gyakorlati tevékenység és tudomány.

  Vágó Gábor cikkének miére ez a címe: “Miért csak a végén csattan az offshore, amikor mindenki benne van?”

  Sok újságíró már ha kérdez, akkor is hazudik.

  Súlyosabb eset, ha az újságíró már ha kérdez, akkor is rágalmaz.

  Akik nem olyan durván egyszerűsítenek, mint Vágó Gábor azok nem gondolják, hogy ha egy országban előfordulnak gyilkosságok, azok nem gondolják azt, hogy abban az országban mindenki gyilkos.

  Akik nem olyan durván egyszerűsítenek, mint Vágó Gábor azok, ha jobban meg akarják ismerni a valóságot, akkor nem sajnálják a fáradságot és az agymunkát, hanem adatokat gyűjtenek a világ különböző országaiból és azokat elemezve megállapíthatják, hogy a százezer lakosra eső évente elkövetett gyilkosságok száma erősen eltérő. Ennek alapján megállapíthatják, hogy vannak jobb, vagy rosszabb helyzetben lévő országok.

  Talán az is kiderülhet, hogy milliós nagyságrendű társadalmakban a nulla értéket sehol sem sikerült elérni

  • Jake the Dog

   Az, hogy Vágó Gábor a fent felsorolt, személyeket is érintő példáiban mennyire járt közel a valósághoz, az egy jogos kérdés lehet. Én ezeket sem érzem kifejezett rágalmazásnak, de ha az érintetek igen, akkor minden joguk és lehetőségük meg van arra, hogy lépéseket tegyenek ez ügyben. A legjobb talán az lenne, ha távol maradnának minden olyan tevékenységtől, ami ilyen (rosszindulatú) találgatásokhoz vezethet. De ez csak egy naiv ötlet.

   Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a címben mit érzel rágalmazásnak. Azt ugye nem gondolod, hogy a most nyilvánosságra került neveken kívül az igazán gazdagok legnagyobb részének, ne az adóelkerülés lenne az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenysége?

   A társadalmi olló egyre nagyobbra nyílik, nem csak globális szinten, de kis hazánkban is.
   Elég megnézni olyan cégóriásokat, mint az Apple, Google és Facebook, akik akkora pénzösszegeken ülnek bénultan, hogy már az merül fel, hogy országokat vegyenek meg, mintsem kifizessék a bevételüket terhelő adókat.
   Félelmetes belegondolni, hogy mennyi értelmes dologra lehetne költeni ezeket az összegeket, ha a társadalom 1%-át kitevő dúsgazdagok nem akarnának még egy picivel gazdagabbak lenni.

   Az pedig, hogy egy politikus vagy párt igenis magyarázattal tartozzon ilyen információk előkerülése után, minden állampolgár érdeke. Pártszimpátiától függetlenül.

   • Vidéki

    Nem olvashattad el hozzászólásomat, amelynek utolsó mondata így hangzott:

    “Talán az is kiderülhet, hogy milliós nagyságrendű társadalmakban a nulla értéket sehol sem sikerült elérni”.

    Vágó Gábor cikkének mégis ez a címe: “Miért csak a végén csattan az offshore, amikor mindenki benne van?”

    Ez egy durva általánosítás, amit az adatok részletes elemzése nem támaszt alá, és kizárólag Vágó Gábor vad kényszerképzetein alapul.

    A rendelkezésre álló adatok, amit Mossack Fonseca nevezetű panamai ügyvédi iroda egyik tagja (11,5 millió dokumentumot) szivárogtatott ki

    alapján alapos munkával annyit lehet csak megállapítani, hogy vannak jobb, vagy rosszabb helyzetben lévő országok, ami az offshore lovagok tevékenységének volumenét érinti.

    Ehelyett Vágó Gábor mindent egybemos, balhiteiben tévetegen tajtékozva.

    Lehet, hogy Vágó Gábor azt képzeli, hogy ha ők hatalomra kerülnek, akkor ők feltalálják majd a “sohasem nedvesedő puskaport”.

    Addig azt hangoztatja Vágó Gábor, hogy “Mindenki kopasz, mindenki tar, az egész világ egy nagy rakás szar!”

    • Jake the Dog

     Olvastam én, de ahogy jeleztem is nem igazán értem.
     Mármint a jelenlegi vezetők közül csak az offshore-ozik, akik ellen a most kiszivárgott, az esetek kb. 3-4 százalékát kitevő iratok szólnak. A többiekre addig a gyanú árnyéka sem vetődhet, amíg perdöntő bizonyítékot nem szolgáltat ellenük is valaki. DE Vágó Gábor (aki jelenleg egy pártnak sem aktív tagja), ha hatalomra kerül, akkor ő is csalni fog, míg a mostaniak. Akik amúgy nem is csalnak, leszámítva a két hülyét, aki a saját nevén intézte az ügyeit…
     Attól tartok, tényleg nem értem :(

     Az ártatlanság vélelme persze mindenkit megillet, de gyanú esetén igenis fel kell tenni a kényes kérdéseket, és esetleg ki is vizsgálni őket. Ha addig várunk, amíg 100%-os közvetlen bizonyíték nem lesz valami ellen, akkor az gyakorlatilag sohasem fog megszületni, mert a bizonyíték, a mostani kivételes esetet leszámítva, általában nem az égből pottyan az ölünkbe, hanem nyomozás eredménye. A közvetett bizonyítékok esetleges elégségességéről nem is beszélve.

     Az, hogy Vágó a cikkben sok különböző természetű dolgot is felsorolt, “egybemosott”, kicsit valóban eltávolít a témától, de egyben fel is hívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi rendszer ezer sebből vérzik.
     És igen, nem csak itthon, mindenhol. És kicsi a valószínűsége, hogy aki előbb-utóbb odakerül nem fog szintén eltévelyedni, de az egyszerű állampolgárnak igénye azért csak lehessen már az ellenkezőjére.

     • Vidéki

      A többiekre, mindenkire addig a gyanú árnyéka vetődhet, sőt a hazug rágalmazásra is van és volt is lehetőség.

      Régebben, Rossini korában is voltak olyan urak/úrnők akik rágalmak terjesztésében találtak élvezetet csak nem voltak olyan modern eszközeik, mint napjainkban az úgynevezett “Szabad Sajtó”. Az úgynevezett “Szabad Sajtóban” csak a tőkeerős tulajdonos szabad, alkalmazottai tőle függnek egzisztenciálisan.

      Részlet Sevillai borbély: Rágalomáriából

      “Zümmögően, súgva-búgva,

      Zizegően, döngicsélve.

      Háztól fürgén röppen házig,

      Óhatatlan fülbe mászik,

      Agyvelőbe fészkelődik,

      Menthetetlen benne rezg…

      Végre bömböl, zendül, harsog,

      Arad és nem látni partot,

      Dörgő orkán, szörnyű szárnyú,

      Olyat robban, mint az ágyú.

      Irgalmatlan végítélet,

      Mindent végromlásba veszt.

      És e rágalomnak tárgya,

      Ronggyá tépve, elcsigázva,

      Szörnyen össze-vissza törve,

      Pellengéren pusztul el…”

     • Jake the Dog

      Ebben nem tévedsz, rágalmazás van, volt és lesz is.
      Egy része információhiányból, esetleg tévesen levont következtetésekből, egy nagy részük pedig az általad emlegetett egyszerű rosszindulatból, kártékony szándékból ered.

      Az ember, vagy egyszeri sajtótermék-fogyasztó, illetve -szolgáltató fentiek miatt valóban sosem lehet teljesen biztos a dolgában. Amit tehet, az az, hogy megpróbálja a rendelkezésére álló információkat minél nagyobb mértékben és több, általa és a közvélekedés által hitelesnek elfogadott forrásból begyűjteni, majd ezek alapján levonni a saját következeteseit. Amiket alkalomadtán, kész is felülvizsgálni és, ha kell, megváltoztatni.

      Nem vagyok hülye, tudom, hogy az emberek csak bizonyos (kisebb) része viselkedik így, de a kezdő gondolatmenetedet felhasználva, csak mert van, aki nem így tesz, az nem jelenti azt, hogy senki sem tesz így.

      Nem tisztem védeni Vágó Gábort, nem is azért kezdtem leírni ezeket. Lehet, hogy bizonyos állításokban téved, akár az is, hogy direkt túloz, ferdít… rágalmaz.
      Én személy szerint nem vettem készpénznek mindent, amit leírt, mert nem volt időm mindnek utánanézni, de az alapvető jelenség, amiért a cikket írta, igenis létezik. Jellege miatt nagyon nehéz teljesen feltárni és bizonyítani, emiatt vitatni, tagadni is lehet, de ha nem vagy magad is az érintett szűk elit tagja, akkor jó eséllyel te is ennek a levét iszod nap, mint nap.

     • Vidéki

      Ha valaki nem akarna hasra ütés alapján rágalmazni, akkor itt lenne a ragyogó alkalom és közvetlenül az offshore front mélyéről származó forrásokhoz lehet hozzá férni (amit Mossack Fonseca nevezetű panamai ügyvédi iroda egyik tagja (11,5 millió dokumentumot) szivárogtatott ki.)

      A Mossack Fonseca egy Panama-székhelyű ügyvédi iroda offshore cégek létrehozásában segédkezik olyan helyszíneken, mint például a Brit Virgin-szigetek. Az iroda egy éves díj fejében vállalja ezeknek az offshore vállalatoknak az adminisztrációját, illetve vagyonkezelését is.

      A Mossack Fonseca a világ negyedik legnagyobb offshore szolgáltatója.

      Vágó Gábornak esze ágában sincsen, hogy ezeket az adatokat fáradságos agymunkával elemezze, ehelyett megmarad tajtékzó balhiteiben és vad kényszerképzeteiben és ezeket a gondolatait terjeszti cikkében is, azzal a meggondolással, hogy “Egy bolond százat csinál!”

     • Jake the Dog

      Az lehet, hogy a Mossack Fonseca a negyedik legnagyobb offshore szolgáltató, de egymaga az ilyen jellegű tevékenységek 3-4%-át fedte le.

      Ez a mostani eset, ahogy feljebb valaki más is említette, csak a jéghegy csúcsa. Nem ez alapján lesz megtisztítva a világgazdaság.
      Arra jó, hogy felhívja a figyelmet, egy nagyon komoly társadalmi problémára.

      Az állampolgárok dolga jelenleg nem az, hogy ezen adatok alapján fellógassák a maroknyi lebukott személyt, aztán dolguk végeztével elégedetten dőljenek hátra, hogy mostantól minden szép és jó lesz. Hanem az, hogy megkövetelik választott vezetőiktől, akiknek, ha neked van igazad, semmi félnivalójuk sincs, hogy ássanak a dolog mélyére, a cikkben is említett gyanús eseteket is kivizsgálva, az említett személyeket felelősségre vonva vagy adott esetben tisztázva. Továbbá igyekezzenek olyan törvényeket hozni (bármennyire nehéz is), amik a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák a hasonló esetek előfordulását.

      Persze Vágó tehette volna azt, hogy egymaga nekiáll és kibogarássza a 11 millió iratot, majd 47 év múlva, mikor végzett, ír egy leleplező cikket, az addigra rég halott 13 bugris magyar politikusról, akik pechesek voltak és pont a M. F.-val dolgoztattak.
      Ez a tevékenység ráadásul már zajlik egy ideje, több százan dolgoznak rajta világszerte, nap nap után jönnek az új adatok és nevek. Amit aztán még mindig lehet tagadni, és rágalmazásnak beállítani, hogy például a fedhetetlent Putyin is teszi.

      Ezzel szemben én azt hiszem, hogy Vágó Gábor abból a megfontolásból írta a cikket, hogy kerítsen legalább 100 “bolondot”, akik igénylik a fent említett ilyesfajta társadalmi fellépést.
      Vagy legalább részben emiatt írhatta. Lehet, hogy közben jól is esett neki odamondani az egyes politikai személyeknek, szervezeteknek, de engem ez a része például teljesen hidegen hagyott. Nem lettem ettől a cikktől Vágó Gábor rajongó és a többiekkel szemben sem változott a meglévő véleményem. Viszont a cikket egy, a problémakört jól megragadó, hasznos írásnak érzem.

      Jake OUT

 • transformer

  Bármilyen furcsa, de ez csak a jéghegy csúcsa, rengeteg az offshore hely. Addig, amíg lehetőség van bármilyen “adóoptimalizálásra”, addig ez az üzletág működni fog, és addig ezekre a helyekre áramlanak azok a pénzek, amelyek a közszolgáltatásainkból hiányzanak – persze nemcsak a magyarból. Az adóparadicsomok azért léteznek, mert nincs valódi politikai akarat a megszüntetésükre. Pedig valószínűleg olcsóbb lenne a “bezárásuk”, mint akár az afgán, akár az iraki “demokrácia-építés”…
  Az Európai Uniónak pedig saját magán kellene kezdenie a rendcsinálást, akkor lenne alapja számonkérni a többit. Minden tevékenységet ott kellene adóztatni, ahol történt, nem megengedni a céghálózatokon belüli ide-oda pénzcsúsztatásokat.
  Addig csámcsoghatunk azon, melyik politikai párt klientúrájában van több adócsaló, csak ettől még ugyanolyan pofátlanul – és legalizálva ! – folytatják, ahogy eddig.

  • Vidéki

   Talán ezért is olyan nehéz az offshore lovagok elleni küzdelem!

   “John Podesta jelenleg Hillary Clinton kampányfőnöke, korábban pedig az Obama-kormány tanácsadója volt.”

   • transformer

    Ez egy konkrét példa. Az a nagyobb baj, hogy százasával lehet sorolni. A korrupciót nagy hanggal üldöző USA-ban közismert a “revolving door” jelenség, amikor a “szakértők” 4-5 évenként váltanak a magánszféra és az állami adminisztráció között. Az utóbbinál eltöltött idő alatt pedig olyan szabályozásokat fogadtatnak el, amelyek volt és leendő cégeiknek egyengetik az utat. Többek között az adóelkerülésekhez is. És azt mondani sem kell, hogy mindez nem Obamával vagy a Clinton-klánnal kezdődött…
    A jelenség már külön Wikipédia-szócikket is “kiérdemelt”: https://en.wikipedia.org/wiki/Revolving_door_%28politics%29#Overview
    De söpörjünk egy kicsit az európai uniós portán: Juncker EB-elnök Luxemburg miniszterelnökeként adminisztrált egy adóparadicsomot, a botrány után csak azért maradt a helyén, mert az EPP és a szocialista frakció megkötötte a maga szokásos elvtelen paktumát. Mario Draghi EKB elnök ingázott a Világbank, különböző olasz cégek/bankok, majd a Goldman Sachs (mint tudjuk, ők segítettek a görög oligarchiának csalni az euróövezetbe való belépéskor), majd a Banca d’Italia között. Miguel Arias Canete spanyol klímavédelmi biztos korábban jelentős olajipari érdekeltséggel rendelkezett, mellékesen ugyancsak érintett a Panama Papers-ügyben (az Avvaz félmillió aláírást gyűjtött össze ellene, de ekkor sem mondott le.

    De azok a politikusok sem jobbak, akiknek nincsenek ilyen ügyeik: pozíciójukhoz a globális és helyi nagytőke támogatása kell, ezzel pedig eleve korlátozott lehetőségük van tenni valamit, különben kiveti őket magából a rendszer.

 • gmihaly

  Már megint mit sikerült kierőlködnötök magatokból, firkászok?

  • zsíroskenyér

   A cikk arról szól, hogy a Fidesz alelnöke ordasat hazudott. Gyurcsány idején ilyenkor már lángoltak az autók, emlékszel?

   • gmihaly

    Tévesen fogalmazott a hivatkozásában. Nem kellene ennyire intoleráns módon hazugságot mondani.

    • http://flashpoint.blog.hu/ Ryšavý Pál

     A tényeket és számokat nem lehet félremagyarázni, vagyis de ezt tette Németh Szilárd. Ha az emberek nem a nekik tetsző információt olvasnák, hanem a tényken alapuló valóságot, akkor, mint ahogy a zsíroskenyér nevű hozzászóló írta, már autók lángolnának pest utcáin. Egy Fideszes őszödi beszédre ma őn is azt mndja lári fári, badarság, akkor most melyik valóságban élünk,kérdem én?

     • gmihaly

      Benesországi kémek, ti csak ne beszéljetek!

     • http://flashpoint.blog.hu/ Ryšavý Pál

      Na ilyen véglények miatt nem veszem fel a magyar állampolgárságot? Most egy országról adtál bizonyítványt.

     • gmihaly

      Miért, tán bizony fel akartad venni? Inkább tanulmányozd Benes életét és munkásságát, mondjuk 1915-től kezdve. Ausztria-Magyarország szétzúzására tett javaslat? Kisantant? Elnöki dekrétumok és lakosságcsere? Magyarország, mint a háború fő okozója szerinte, 1915-ben is, 1945-ben is…Majd rájössz, hogy mire utaltam. És miért van az első mondat végén kérdőjel?

  • https://lumixchallenge.jux.com/ kesztió

   Ha ennyire nem mennek a hosszabb szövegek, megpróbálhatod úgy beosztani, hogy például minden nap csak egy bekezdéssel birkózol meg. És ha bár két hét alatt sikerül majd elolvasnod az egészet, nem kell majd hozzászólásban rákérdezned, hogy mit írtak a cikkben.

   • gmihaly

    A tücsök-bogár összehordása, ami itt történt, kontraproduktív és többnyire inadekvát.

 • Tibor Sea L Schmidt

  Mihály,bohóc vagy ,ès az is maradsz

 • Tibor Sea L Schmidt

  Gpont mihàly🤡

 • Tibor Sea L Schmidt

  Nézd az “nemzeti ” hazugság műsorait,ott nem fogsz csalódni,te èszember…👀🐖🐖🐖🐖

 • István Mózes

  A 20-30 Egyesület közleménye: “Ez teremt valódi esélyt arra, hogy egy civil szférából érkező, párton kívüli jelölt, dr. Csőzik László” … na, neeee!

 • Vidéki

  Egy SZDSZ-es Csőzik űberel egy MSZP-s Okos Tóbiást?

 • Zoltan Patai

  A Polt Péteres rész jobb, szvsz. Csak az ott felsoroltakért járna pár embernek fejenként 2000 év börtön.

 • Natrix12

  No meg ezen helyen a “hétvége” inkább két szó, mint egy.