Bezárás
Uncategorized

Mészáros Lőrinc nem létezik

A felcsúti polgármester csak egy fantom, Orbán Viktor kicsi énje. Mindent Mészáros testesít meg a külvilág számára, ami a miniszterelnöknek kedves, de rangon aluli vele foglalkozni: Felcsút, a foci, a föld, és legfőképpen a pénz.

tamogatoi_rontgen_jav2

A miniszterelnök vidéki rezidenciájának székhelye, Felcsút ,kiemelt politikai súlyt és rengeteg pénzt kapott az utóbbi időben. Kellett a közvetlen irányítás helyben is, ezért az Orbánnal ellenkező polgármestert méltatlanságra hivatkozva lemondatták. Mészáros be is ülhetett a polgármesteri székbe. A következő választások előtt az egyetlen potens ellenzéki a környéken tisztázatlan körülmények között meghal. Felcsút Mészáros kezében marad.

felcsut

A foci mindenek előtt. Orbán a gyerekkori cimborájával, Vörös Jánossal és Mészáros Lőrinccel vette át furcsa módon a focicsapatot az alapítótól, amikor az üzleti kérdéseken összekülönbözött a Felcsút SE befolyásos játékosával. Fociakadémiát is hárman együtt alapították Mészáros Lőrinc lett az elnök. Ha van csapat, kell csili-vili stadion is a kertvégébe. Feljutott a csapat az NBI-be. Pénzköltésben dobogósok, csak éppen a kiesés ellen küzdenek. Ám a VIP páholy jobban teljesít. A magyar oligarchák díszszemléjének a helyszíne fordulóról-fordulóra a Pancho Aréna.

vip

A felcsúti kisgömböc csillapíthatatlan a közpénzétvágya nemzetgazdaságilag is számottevő méretűre hizlalta a Mészáros Lőrinc nevén futó vállalatbirodalmat. Közpénz milliárdokat nyel el minden héten, amiből újabb és újabb nagyvállalatot vásárol minden hónapban. Ott vannak minden stadionépítésénél, és nagyobb EU-s építkezéseknél, teljes termelési és értékesítési láncot üzemeltetnek az agráriumban. A földárveréseken eddig egy rekord lottónyeremény méretű vagyonért vásároltak annyi földet, mint tizenötször a Margit-sziget. Ők adják a mindennapi kenyeret a Felcsút körüli tájon. A szó szoros és átvitt értelmében is.


kenyer

De ezt a gazdasági erőt valójában nem a felcsúti polgármester irányítja. Ő csupán az uradalmi intéző. Képben van, a kisebb ügyeket menedzseli, de a fő döntéseket nem ő hozza. Ezt eddig mindenki sejtette. De a hatvanpusztai majorság ügye elég nyilvánvalóvá tette, hogy Mészáros Lőrinc csak egy név, ami Orbán Viktort takarja.

Nehezen lehet elképzelni egy önálló dinamikusan fejlődő gazdasági szereplőről azt, hogy olyan bérleti konstrukcióba száll bele, mint Mészáros Hatvanpusztán. Olyan birtokért fizet tíz évre 155 millió forint bérleti díjat, amelyet ugyan ilyen feltételekkel lízingel a tulajdonosa, Orbán apjának a cége.  Azt is nehezen magyarázná el egy egyszeri vállalkozó a NAV ellenőrnek, hogy a telephelyként megadott címen a cége traktorai helyett, miért a barátja felesége a leggyakoribb vendég, és miért a barátja fiának kutyája őrzi a kúriának felturbózott majorsági épületet. Szerencséjükre a NAV nem kérdez ilyet. Vagyonosodási vizsgálatról szó sem lehet. Amúgy sincsen semmi látnivaló.

A Hatvanpuszta körüli földekért licitáló ügyvéd dr. Vörös József ügyvéd az árverés után azt mondta a kamerák vallatófényeinél, hogy Mészáros a megbízója. Az ügyvédet Felcsúton, úgy ismerik, mint Orbán Viktor gyermekkori barátja. Ki küldhette oda, hogy a rezidenciája körüli földek ügyét rendezze, az uraság, vagy az uradalmi intéző?

orban_meszaros_lorinc-1024x576

„Ha miniszterelnök leszek, itt minden az enyém lesz. A földek, a falu, minden. Lesz egy saját csapatunk, rendes stadionunk, és gazdaggá teszlek titeket.„

Ez pár maszatos kamasz között elég vagányul hangzik egy faluszéli grundfoci utáni beszélgetésen. De a valóságban elég rémisztő, hogy valaki a gyermekkori álmaiért feláldozza az országát.

Vágó Gábor

Borítókép: droidok országa

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom