Bezárás
Uncategorized

Legújabb őrület a törvénygyárból: bármikor, bármennyit költhetnek bármire

Annyit lopnának, hogy az már nem fér bele a költségvetésbe. Mi erre a NER megoldása? Kiüresítik a költségvetés intézményét.

Lázár János új törvénymódosítása felhatalmazza a kormányt, hogy az állami költségvetés fejezetei között szabadon garázdálkodjon. Bármikor költhessen a kormány bármire, a Parlament megkérdezése nélkül. Szabad a rablás. Miként is juthatott ilyen abszurd, példa nélküli javaslat az eszükbe?

– Misi! Kellene még egymilliárd a balmazújvárosi arénára! Olvastam a Népsportban, hogy nagyon tehetséges a bal összekötőjük. Jövő héten már kezdhetnék is Istvánék az építkezést.

– Főnök! A költségvetésben már nincs szabad keret. A kozármislenyi stadionra épp, hogy volt pénz a kórházi étkezésre fordítandó keretből.

– Akkor adjatok be új költségvetést, majd bezárunk pár iskolát.

– Az még legalább egy hónap!

– Nem érhet rá! A következő szezonban már NBII-es lesz a csapat, és megyünk mi is a Felcsút ifivel.

– Nem tudok több pénzt előtúrni, a törvény köti a kezünket.

– Minek kormányzunk akkor, ha nem juthat pénz stadionra?! János! Beadsz egy törvénymódosítást, hogy bármikor bármennyit költhetek bármire!

Az államháztartási törvény azért szabályozza az állami költségvetés működését, hogy kiszámítható legyen az állam működése. Az eddigi toldozott-foldozott költségvetések is nagyban gyengítették a kiszámíthatóságot, de ezzel a lépésével a kormány két lépéssel messzebb kerül a régóta várt felminősítéstől. Hiába kedvezőek a makrogazdasági számok: szép a növekedés, alacsony a hiány és az infláció, ha nem érzik magukat biztonságban a gazdasági szereplők. A költségvetés rángatásából fakadó gazdasági bizalmatlanságnak ára van. Ezt az árat a piaci szereplők és az adózók fizetik meg. De legalább bármikor juthat bármennyi stadionra.

Felvet egy súlyos politikai kérdést is a javaslat. Minek működik egyáltalán az Országgyűlés? Rendben, szép az épület, ne kongjon üresen. De érdemi politikai tevékenység már nem folyik benne, ezen törvény után még kevésbé fog. Ha a Parlamentnek nincs valós beleszólása abba, hogy az állam legfontosabb funkcióját, a közpénzünk újraosztását meghatározza, akkor minek fizetjük a képviselőket? Elég volna, ha Rezsi Szilárd minden héten kidobolná Felcsúton az aktuális törvényeket, és azt, hogy ezen héten milyen stadion épül az adónkból.

Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom