Bezárás
Uncategorized

Nemzeti Bankrablás

Ismert tettesek kirabolták a Nemzeti Bankot. A kár 260 milliárd forint. A pénzből a bankrablók luxusingatlanokat és műkincseket vásároltak. Az elkövetők tettüket azzal indokolták, hogy törvényi védelmet élveznek.

A tegnapi napon a gyors lefolyású törvényalkotás során 260 milliárd forint elvesztette közvagyon jellegét. Ez a pénz a magyar költségvetés 1,5%-a, közel százötvenezer ember egyéves minimálbérére lenne elegendő összeg. Minden magyar dolgozónak közel 60 ezer forintja bánja a közvagyontalanítási trükköt.

A magyar gazdaságpolitika Zeuszának, Matolcsy Györgynek fejéből pattant ki a Pallasz Athéné alapítványok ötlete. Egy éve az unortodoxia guruja még azt mondta, hogy az alapítványokkal közpénzből épít közvagyont. Mára ez elvesztette közvagyon jellegét. De mint tudjuk, közvagyon nem vész el, csak átalakul. Például luxusingatlanná. Egy kastély itt, néhány budai luxusvilla ott. Simán lehet parlagoltatni egy 2,7 milliárdos rózsadombi ingatlankomplexumot. Ha már annyira jól megy, bőven áron felül is lehet luxusirodaházat venni. Úgysem tudja senki, kinek is megy haszon, mert offshore cégekkel megy a business. Akkora a habzsidőzsi, hogy kell a Várban egy saját borétterem is, ahol méltó módon mulathat a műkincsvásárlási lázban égő  úri közönség.

A közvagyontalanítás kemény munka. Az mégse járja, hogy a vezető jegybankárok ne kapjanak 5 milliót havonta, mint a beosztottak, köztük a főügyész felesége. Kell az a 100% fizetésemelés. Eddig sem mehetett túl rosszul a jegybanki elnökségnek, ha kifelejtették a vagyonnyilatkozatukból a Pallas közvagyon „fekete lyuk” alapítványokból jövő százezreket.

Éveken át felügyelőbizottsági ellenőrzés nélkül pörgött a közvagyontalanítás az MNB-ben. De nem kell aggódnunk, az ex-közpénzünk sorsát most már a leginkább hozzáértők ügyelik. Papcsák MNB felügyelő bizottsági elnök úrnak annyira jól ment az elszámoltatás még pár éve, hogy egyetlenegy hétpróbás korrupt szocialistát sem sikerült elszámoltatnia. A sajátjaival bizonyára szigorúbban fog bánni.

Azt megszoktuk már, hogy lopnak. Az új jelenség, hogy már ők is szégyellik. Ezért titkolóznak. Félnek, hogy ha elvesztik a közhatalmat, elveszítik a közszereplő jellegüket is.

Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom