Bezárás
Uncategorized

A farkast kiáltók esete a diktatúrával

A legújabb alaptörvény módosítással a Fidesz olyan jogosultságokat akar magának, amivel csak a nyílt diktatúrák rendelkeznek. Mindezt a pontosabban meg nem határozott terrorveszélyhelyzetekre hivatkozva. Bokros tüntet egyedül. Még sincsenek tömegek a Kossuth téren. Talán nem kellett volna évek óta diktatúrát kiabálni úton-útfélen, akkor most felkapnák a fejüket az emberek.

Kétségtelen, hogy a világban növekedett a terrorfenyegetettség. Erre a Fidesz, szokásához híven, túlzott reakciót ad. Sokan megírták már, hogy miért is übergáz a gránitszilárdságú alaptörvény újabb módosítása. Korlátozhatják a média működését, betilthatnak tömegrendezvényeket, fokozottan ellenőrizhetik a kommunikációt, kitelepíthetnek embereket a lakóhelyükről. Mindezt olyan gumifogalmakra alapozhatják, hogy a terrorveszélyhelyzetbe simán beleférhet az, hogy ha aktivisták zászló lopósat játszanak a Sándor-palotánál. Az is jogalap lehet a rendkívüli helyzet kihirdetésére, ha egy politikus háza előtt bomba robban, mint Torgyánnál? Mert akkor nem kell vad összeesküvés-elmélet hívőnek lenni, hogy elképzeljük, milyen könnyen is lehet terrorveszélyhelyzetet teremteni, bárkinek is álljon érdekében. Arról nem is beszélve, hogy már most is van minősített időszakokról szóló szabályozás rendkívüli helyzetekre.

Hiába valós a veszély, hogy minden korlátot levetkőzhessen magáról a túlzottan koncentrált teljhatalom. Hiába zengi a magát demokratikusnak valló kórus kánonban, hogy ITT A DIKTATÚRA! Valamiért jobban érdekli az embereket a taxisok és az Uber közötti viaskodás. Lehet, hogy ha az elmúlt hat évben nem kiáltatottak volna minden jogkorlátozásra diktatúrát, akkor most többen odafigyelnének rájuk.

Bokros Lajos a MoMa nevű mikropárt elnöke, ennek a kórusnak az egyik karmestere, tüntetést szervezett ma a Kossuth tére. A hallgatóság ezer körül létszámát elnézve lehet, hogy jobban járt volna és megfogadja a Kétfarkúkutya javaslatát, és zárt térben szervez rendezvényt, vagy miként a legutóbbi „tüntetésén”, marad demokrata és marad otthon. Ne érje szó a ház elejét, én kimentem a tüntetésre, mert fontos az ügy, és nem érdekel az, hogy ki szervezi a demonstrációt. Számomra az volt a záróakkord, amikor a szónok arra kérte a tüntetőket, hogy skandálják, hogy: “Nem fázunk!”. Erre a tüntetők rákezdtek az unalomig ismert orbántakarodj rigmusra. Megint úgy éreztem, akárcsak 2015 elején, hogy vannak akiknek, fontosabb, hogy ők legyenek a rivaldafényben az orbántakarodjozós tömeg előtt, mint maga az ügy.

Bokros maga a ’90-es évek. Baloldaliaknak játszik neoliberális programmal. Stílusa és a hatdiplomás közgazdász nimbusza a poszt-kádárista elit legunottabb kliséit idézi. Akárcsak Kozsó, neki is volt egy jó időszaka, azóta pedig a nosztalgiapartik jelentik az önkifejezési lehetőséget. A következetességről csak annyit, hogy most a lengyel jogkorlátozások miatt azokat diktatúrázza Bokros, akikkel egy frakcióban ült az Európai Parlamentben. Varsóban ezrek tüntettek Bokros volt frakciótársai ellen, pedig ahogyan a MoMa elnök mondta, ott is hideg van.

Bokros közgazdászként jól érti a kereslet-kínálat törvényét. Egy szűk piacon lévő keresletre ő adja ma, Gyurcsány után, a legjobb kínálatot. Ha megoszt egy diktatúrázós Facebook-posztot, azt bizonyára többen lájkolják, mintha egy jövőbe mutató programot vázolna fel. Mert van párszázezer ember, akit a diktatúrázással tűzbe lehet hozni a net előtt, de a térre már ők sem mennek ki. Miközben ott vannak milliók, akik nem öklöt rázni akarnak, csak európai módon élni, békében és fejlődésben. Ők megunták már a diktatúrázást, konkrét kérdésekre konkrét válaszokat várnak. Számukra senki nem mutat alternatívát.

Vágó Gábor

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom