Bezárás
Uncategorized

Újfajta urak basáskodnak a pénzünkből

Simicska és Mészáros Lőrinc ugyanaz a kategória? Hasonló motiváció mozgatja őket? Jobb-e az egyik a másiknál?

A demokrácia válsága mindenütt kitermelte azokat a befolyásos gazdasági szereplőket, akik pénzüket a politikában hatalomra váltják, őket nevezzük oligarcháknak. A mai Magyarországon viszont a politikához közel állók kezdték el gyarmatosítani a gazdaságot, ők a poligarchák. A hatalmi képlet hasonló: az oligarcha pénzből csinál hatalmat, és abból szerez még több pénzt; a poligarcha pedig a hatalmát konvertálja át pénzre, hogy nagyobb hatalomra tegyen szert. De miért is kell nekünk ezekkel a nagyhalakkal foglalkozni? Mert a mi adónkból hízik mindkét fajta, és ha ennek véget akarunk vetni, ismernünk kell a működésüket.

Ha jobban érdekel, hogy miként úsznak meg mindent a nagyhalak, és hogyan kergethetik meg őket az önszerveződő kishalak, akkor gyere el október 30-án este 8-ra az Aurórába! Az Áll az Alku! – A Nagy Oligarchahatározó című beszélgetésen Rényi Pál Dániellel és Füzessi Károllyal járjuk körül a témát.

A képviseleti demokrácia súlyos bajainak egyik oka, hogy a valódi hatalom nem egészében a nép által választott képviselők kezében van. A képviselők kampányait finanszírozó gazdasági csoportok vették át az irányítást, hol több, hol kevesebb sikerrel. Az állam foglyul ejtése, a ”state capture” fogalma arról szól, hogy a politikával összefonódott gazdasági érdekcsoportok, lobbikon keresztül befolyásolják a törvényhozást, és a gazdasági szabályzókat, a saját embereiket ültetik a különböző hatóságok vezetői pozícióiba. Így a szabályok képükre formálásával, és az állami ellenőrző funkció kiiktatásával busás profitra tudnak szert tenni, még stagnáló piacokon is. Ezek az oligarchák a legfejlettebb demokráciákban is előfordulnak, csak sokkal finomabban jelennek meg. A bonyolult mechanizmusokkal az államot manipuláló érdekcsoportok vizsgálatát végzi a lobbi kutatás.

Az Áltátszó kis oligarchahatározó című portré sorozatából megismerhetsz számos régi vágású oligarchát.

1994-től 2014 egyre erősebbé vált az oligarchák uralma Magyarországon is. Demján Sándor, Csányi Sándor, Leisztinger Tamás, Simicska Lajos mind-mind olyan nagyvállalkozók, akik előszeretettel üzleteltek az állammal, és amíg ez a kapcsolat gyümölcsöző volt, a politikusok is örültek. A forgóajtó effektus révén az embereik, hol az anyacégnél dolgoztak, hol a céget szabályzó állami szervezetnél, és fordítva. Közös bennük, hogy az önálló gazdasági tevékenységen volt a fókusz, a politikát csak az ügymenetek zsírozására használták. Kivéve Simicskát, aki az egész portfólióját politikai célzattal építette fel. Néha-néha összekaptak üzleti ügyeken, de a 70-30 szabálya működött, és mindenkinek megvolt a saját fenségterülete. 2010-ben fordult a kocka, és már csak Simicska üzletelhetett nagyban a magyar állammal. Az emberei bent voltak a legfontosabb pontokon, ahol az állami pénz folyását lehetett irányítani. A kedvéért (üzleti érdekéért) törvényeket is módosítottak bármikor sec-perc alatt. A gecizős nap végérvényesen rámutatott, hogy minden megváltozott. A régi vágású oligarchák a stadionok VIP páholyába még bejuthatnak, de a nagy közbeszerzések és az állami funkciók közelébe már nem.

Egyszer minden, máskor semmi sem jut az oigarcháknak

Orbán Viktornak új gazdasági háttér után kellett néznie, és megbízható, nem önjáró szereplőket talált a céljaihoz. Így ívelt fel 2014-től Andy Vajna, Garancsi István és Mészáros Lőrinc csillaga. A rendszer új kegyeltjei már nem önálló szereplők, hanem a politika alárendeltjei. Nem ők mozgatnak, őket mozgatják. Ők azok a kevesek, akiknek lehetőség adatott, hogy az állam segítségével degeszre tömjék a zsebüket. A logikai láncból az következik, hogy segítenek a politikai szereplőknek. Ám oknyomozó legyen a talpán, aki lefüleli Andy Vajnát, hogy az ellenőrizetlen kaszinóinak bevételét Gucci táskában adja oda Rogán Antalnak. Nem, nincs ilyen. Inkább vesz neki egy TV csatornát, ahol bármikor beleírják egy szappanoperába. A stadionépítésben jeleskedő Garancsi Zoltán nem kertvégi focipályával fog hálát adni a megrendelésekért a miniszterelnöknek. Az új felcsúti földesúr Mészáros Lőrinc sem egy fél mangalicát küld disznótorosként tisztelete jeleként. Akkor lesz szükség az ő vagyonukra, amikor politikus mozgatóik kikerültek a hatalomból és majd vissza akarják szerezni azt.

A napi.hu 100 leggazdagabb embert rangsorolta a befolyásuk alapján. Poligarchák az élen, az oligarchák csúsznak lefelé

A napi.hu 100 leggazdagabb embert rangsorolta a befolyásuk alapján. A poligarchák az élen, az oligarchák csúsznak lefelé

Az új poligarchikus rendszer sokkal gyengébb és egyenesebb, mint az oligarchák által működtetett kusza érdekháló. Van egy hatalom, a hizlalja a kegyeltjeit, azok meg szükség esetén segítenek neki. Ha leváltod a hatalmat, a gazdasági szereplők is elsorvadnak idővel, mert nem a piaci körülmények edzették a hatékonyságra az üzletet. Ha piszkos pártfinanszírozást keresel, tudod hol találod. A régi vágású oligarchák az embereikkel a forgóajtókban, és minden politikai erőt támogató stratégiájukkal sokkal szívósabbak voltak. Bármelyik pártod is választod, mindig az oligarchát választod, mert ott van a háttérben, mint a rulett játékos, aki több számra tesz. Örülhetünk, hogy Orbán megtette a szívességet, hogy az old-school oligarchák háttérbe szorításával egyértelművé tette a képet. Innentől a feladat is egyértelmű.

Vágó Gábor

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom