Bezárás
Uncategorized

Ez nem sima korrupció, ez maga a feudalizmus

Az állami földvagyon zsírosabb felét kiosztja a kormány a hűbéreseinek és mindenki csak pislog. Ne gondoljuk azt, hogy ez a 300 milliárdos lépés is olyan, mint a többi korrupciós eset. A rendszer hívei és fizetett szolgái migránsoznak, csak nehogy azt nézzük, hogy éppen kirabolnak minket. Két hónap alatt lezavarják, és kiépítenek egy olyan rendszert, ami függésben tudja tartani a magyar vidéket évtizedekig. Láttuk, hogy mekkora csalások voltak a földbérleti pályázatoknál. Ez annak a bebetonozása. Ha most nem lépünk oda, a fiatalok fognak lelépni vidékről, és az országból.

A földrablás, sokkal súlyosabb tünete az Orbán rendszernek, mint a belvárosi ingatlanpanamák, a szerencsejáték- és kaszinókoncessziók, vagy a trafikmutyi. Ezeknél is egy klientúrát hoztak helyzetbe az állami vagyon, illetve az állami monopólium újraosztásával. Ezeknél az eseteknél is voltak vesztesek: lakás nélkül maradó családok, a bezáró falusi kiskocsmák, tönkre vágott egzisztenciák. De a földrablás során az egész magyar vidéket hozzák kiszolgáltatott helyzetbe. A következő két hónapban Magyarország visszarepül időben a feudalizmus korába, amikor a király hűbérbirtokokat (a feudum latin szó jelentése földbirtok) adományozott vazallusainak a hűségükért cserébe. Csakhogy ezek, nem királyi, nem fideszes, hanem állami földek. A mi vagyonunk, a gyermekeink aranytartaléka az élelmiszerválsággal fenyegető 21. században.

Az a kormányzati duma, hogy a gazdálkodókhoz kerül, és elidegeníthetetlen lesz majd a föld, no meg az, hogy nem kerül majd a külföldiek kezébe. Valószínűleg ugyanolyan kérges tenyerű gazdák lesznek majd az új tulajdonosok, mint amiként a földbérleti pályázatoknál is Mészáros Lőrinc és családja lett a nyertes. Hiszen az árverési rendszer, a földforgalmi törvény, és az új állami hitelkonstrukció mind-mind az eddigi bérlőket segíti. Az elidegenítés tilalmát csupán egy kormányrendelet garantálja, amit bármikor megváltoztathat majd a kormány, ha úgy tetszik neki. Ne feledjük, Jakab István a MAGOSZ elnöke azt mondta pár éve, hogy:

„A vidéken élők számára visszafordíthatatlan, végzetes következményekkel járna, ha az állami földeket eladná a kormány.”

Ma pedig azt üzeni, hogy:

„A földeladás az utolsó esély a gazdák helyzetbe hozására”

Ha kiegyenlítődnek a földárak az európai árakkal, akkor 500-1000%-os haszonnal adhatják majd tovább a most helyzetbe kerülő új földbirtokosok, amennyiben bármelyik következő kormány meggondolja magát, és eltörli az elidegenítési tilalmat. Ezzel 3000 milliárd forint, az ország éves össztermelésének közel tizede, ütheti majd a vazallusok markát pár éven belül. Ráadásul ez csak a kezdet. Az EU-s földalapú támogatásokból jól tejelő szántók elrablása után, azt valószínűsítem, hogy az erdők jönnek majd. Nem véletlenül szivárogtatta ki a Miniszterelnökség vezető tisztségviselője, hogy az állami erdőgazdaságok rosszul gazdálkodnak. Lázár is megmondta, hogy a mindenkori kormány emberei lopják szét az állami vagyont. Erre nem az a megoldás, hogy a körmükre nézünk, és börtönbe küldjük a tolvajokat? A Fidesz szerint nem. Egyszer és mindenkorra kell lenyúlni az állami földet.

Sokan azt gondolják, hogy majd Mészáros Lőrinc, meg Csányi viszi el a földeket. Nem. Nagy valószínűséggel ők lesznek a minta. Több ezer hektáros állami földön lévő uradalmuk, pedig a mintagazdaság. Hogy ez milyen előjogokkal jár majd, azt Fazekas miniszter október végén kihirdeti. A földek java részét pedig a helyi Döbrögik környékbeli emberei, az új középbirtokos réteg, viszi el. Amiként az Bábonymegyeren is történt. A kisgazdaságokban dolgozó parasztemberek meg mehetnek zsellérnek a földesúrhoz. Ha a jogtalanul elorozott földjükre mennének vetni, akkor az ököljog erejével elzavarják őket, ahogyan Kishantoson is.

Az ellenzék meg küzd, mint malac a jégen, de érdemben nem lép oda senki. Az állítólag vidéken erős Jobbik miért nem hívja fel Pestre a gazdákat a traktoraikkal? A lengyel barátainknál a napokban több traktoros gazdát csuktak le, mert demonstráltak az állami földek privatizálása ellen. Miért nincsenek polgári engedetlenségi akciók, csak gyenge performanszok? A magyar zöldek nagy barátja, José Bové, bátran vállalt több hónapos börtönbüntetést, ha arról volt szó, hogy tiltakozni kell. Ha a négy legnagyobb ellenzéki párt együtt csak egy pár száz fős tüntetés megszervezésére képes, akkor mit várunk a képviselőinktől? Vitatkozni lehet a Parlamentben vitanapon, de arra már a kivert kutya sem figyel. Miért fél mindenki attól, hogy népszavazást indítson a kérdésben? Miért csak egyetlenegy agrárértelmiségi volt olyan bátor, és adta vissza minisztériumi kitüntetését? Miért lapít mindenki, mint nyúl a fűben? Egy éve tízezrek voltak az utcán. A földjeinket elvehetik, csak a HD pornót nem? Ha szó nélkül hagyjuk, hogy beköszöntsön újra a feudalizmus, akkor nem kell háborogni, hogy a Döbrögik jönnek majd az újabb és újabb dézsmáért. Mert az étvágyuk az kielégíthetetlen.

Vágó Gábor

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom