Bezárás
Uncategorized

A kormány megpuccsolta az Országgyűlést a hadsereg határon való bevetésével

Amit Orbán akar, azt megcsinálja. Általában az akaratához igazítja a törvényeket, de most inkább csak átlépett a törvényesség felett. Két hétig ex-lex állapotban voltak a magyar honvédek a határ őrizeténél, és a holnap ismételten beterjesztett törvénymódosítás várhatóan szeptember 25-ei elfogadásáig ez így is marad.

Nem hiába akarták a honvédelmi törvényt megváltoztatni a kormánypártiak a haderő bevetésével kapcsolatban, de ez most a Jobbikkal szoros szövetségben sem jött össze. A szeptember eleji rendkívüli ülésnapon a parlamenti baloldali ellenzék élni tudott az egyetlen kicsinyke lehetőségével, és megakadályozta, hogy 4/5-del a napirendre vegyék a sokak szerint alaptörvény-ellenes menekültügyi törvénycsomagot, ami felhatalmazást adott volna a honvédség határőrizetre való mozgósítására is.

Hende Csabának is többek között azért kellett mennie, mert akadékoskodott a honvédség bevetésével kapcsolatban. Kimondta, hogy jogszabályokat kell módosítani. Az új miniszter egyből belement a törvénysértésbe. A kerítésépítésre, és más logisztikai feladatokra minden mozgósítható katona már a határon van hetek óta a törvényi szabályozással összhangban. (Az egy másik kérdés, hogy alig van bevethető katona, így a tartalékos állományt is mozgósítani kellett.)

Ám arra nem volt törvényi passzus, hogy ezek a honvédek határőrizeti tevékenységet is végezzenek, nem véletlenül akarta a Gulyás Gergely által vezetett fideszes jogi kommandó a honvédelemről szóló törvényt is átírni. Ott voltak a határon a katonák rendészeti feladatokat végezni? A képek szerint igen. Járőröztek, igazoltattak, fegyveresen őrt álltak. Volt rá törvényi felhatalmazásuk? Nem. Mi következik ebből?

Röszke, 2015. szeptember 15. Katonák és rendõrök három elfogott illegális bevándorlót õriznek a biztonsági határzár mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Szeptember 15-én hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Röszke, 2015. szeptember 15.
Katonák és rendõrök három elfogott illegális bevándorlót õriznek a biztonsági határzár mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Szeptember 15-én hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Járőröznek a katonák a kerítés mellett fotó: hir24.hu

Járőröznek a katonák a kerítés mellett fotó: hir24.hu

Határt őriznek a katonák Röszkénél fotó: origo.hu

Határt őriznek a katonák Röszkénél fotó: origo.hu

A Fideszre eddig is jellemző volt, hogy az aktuális érdekeihez módosítja törvényeket, az alkotmányt, és bármit, amire épp szükségük volt. Szép példa rá a reklámtörvény. Amikor Simicska piaci ellenfelét kellett kicsinálni, betiltották az út menti reklámtáblákat, ám amikor Garancsi vette meg a céget módosították a szabályozást. Most a haderő bevetésénél nem tudták a törvényeket módosítani, ezért simán átléptek a törvények fölött.

Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a Parlament megkerülésével bármit, értsd: BÁRMIT megtehet a kormány. Elméletileg egy parlamentáris demokráciában élünk, ahol a nép az általa választott képviselők útján gyakorolja a hatalmat. Ha képviselők akadékoskodnak, a kormány átlép rajtuk, egyszerűen megpuccsolja az Országgyűlést, és az azt megválasztó népet.

Vágó Gábor

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 983 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom