Bezárás
Uncategorized

Nehogy már a jobbikos nyuszika vigye a gumilövedékes puskát!

Gumilövedék 2006-2015

2006 őszén a magyar rendőrök gumilövedékkel lőttek emberekre a budapesti utcákon. Ezek után a Fidesz az Európai Bizottság vezető tisztségviselőjére hivatkozva küzdött azért, hogy a legálisan alkalmazható rendőri eszközök közül töröljék a gumilövedéket. 2007 nyarán az akkori ellenzéki párt kitartó politikai munkával eléri, hogy törvényi szinten tiltva legyen a gumilövedékes fegyverek rendfenntartó erők általi alkalmazása. 2014 őszén a büntetésvégrehajtásban dolgozók fegyvertárába bekerülnek az ún. traumatikus lőfegyverek. A törvényszövegben kínosan ügyelnek, hogy ne kelljen nevén nevezni a gumilövedéket. 2015 nyarán szélsőjobboldali önkéntes határvadász csapatok alakulnak. Egy menekültkérdésben aktív „2006-os utcai veterán” gumilövedékes fegyvereket reklámoz. 2015 őszén a Fidesz által beadott törvényjavaslatban már nem minősül katonai lőszerhasználatnak a gumilövedék.

Továbbra sem tiszta ki adott tűzparancsot 2006 őszén

Továbbra sem tiszta ki adott tűzparancsot 2006 őszén Fotó: index.hu

Megállítja-e a gumilövedék a menekültáradatot? Nem. Amiként a kerítés sem. Az afrikai spanyol enklávéban már próbálkoztak gumilövedékkel visszarettenteni a menekülőket. Az eredmény tizenöt halott, és azóta is folyamatosan tömegek próbálnak átjutni azon a ponton Európába. Akkor mire jó a gumilövedék? Keménykedésre a Jobbikkal szemben.

A 2006-os események után lendületet vett Jobbik sem volt nagy barátja évekig a gumilövedéknek. Morvai Krisztina, a szemkilövetőközés nagyasszonya, ezt számos alkalommal kinyilvánította az Európai Parlamentben. A Toroczkai László Baráti Kör testközelből tapasztalta meg 2006-ban, hogy milyen is az, amikor gumilövedékek süvítenek el az ember mellett. Az nem játékfegyver, maradandó károsodást okoz, szerencsétlen esetben akár halált is. Mégis az ásotthalmi szélsőjobbos polgármester a facebookra kitett egy gumilövedékes puskáról készült videót, hogy ilyeneket lehet használni a menekültek ellen. Az azóta törölt poszt alatti hozzászólásokban arról kerekedett „emelkedett” vita, hogy nőket és gyerekeket is le lehet vele puffantani, vagy sem. A fegyvergyári eladások ebben a kategóriában elkezdtek nőni a „reklám hatására”. Vona Gábor a legutóbbi videós hétértékelőjében azt mondja, hogy a gumilövedék majd megállítja a menekülteket. A Jobbik középre húzódása jól sikerül, mert vannak olyan szélsőségesek, akik szerint a gumilövedék sem elég.

Révész Máriusz megszavazza-e a gumilövedék használatát?

Révész Máriusz megszavazza-e a gumilövedék használatát? fotó: Mark H. Milstein

A Fidesz folyamatosan a Jobbikot tromfolja, hogy ki tud keményebb lenni a menekültkérdésben. Ebben a licitálásban elfelejtik, hogy milyen volt a gumilövedékes puska csövének a másik oldalán lenni 2006-ban. Az ostromlott erőd képét igyekeznek kialakítani, mert a hatalmat a legkönnyebb a félelemre alapozni.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom