Bezárás
Uncategorized

Bábcsere vagy megtisztulás?

Elfogyott a bizalom Vida Ildikó felé, ezért lemondott a NAV elnöke. Ha ezt a hírt másfél éve, a NAV botrány kirobbanásakor olvastam volna, akkor azt gondolnám, hogy Magyarország egy jól működő demokrácia, ahol a tetteknek következménye van, és a közéleti szereplők vállalják a felelősséget a hibáikért. De nem így történt. Kellett hozzá köldöknéző önvizsgálat kétszer, ami persze mindent rendben talált. Kellett az, hogy diplomáciai hajcihő kavarodjon a kitiltási botrány miatt. Kellett több Vida lemondását követelő tízezres tüntetés. Legfőképpen pedig az kellett a lemondáshoz, hogy a miniszterelnök összerúgja a port Vida mentorával, az egykor legerősebb oligarchával: Simicska Lajossal.

fejetol buzlik

Vida a lemondását indokoló levélben azt írja, hogy: „szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta.”A botránykövet jelentő ÁFA-csalásokkal kapcsolatban eléggé mélyreható vizsgálatot végzett az Állami Számvevőszék, és alig valamit talált rendben a NAV működése kapcsán. Számos törvénysértésre, rossz munkafolyamatokra, és az adóhatóság hatékonytalanságra hívta fel a figyelmet az ÁSZ. Arról is értekezik még Vida, hogy: „a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan.” Érthetetlen miért érezte magát védtelenül, miközben a kormányzat másfél évig falazott neki. Számos újságírói és képviselői kérdésre mindig azt válaszolták az illetékes nertársak, hogy a bizalom töretlen, Horváth András egy paranoiás futóbolond, a kitiltási botrány csak egy nemzetközi összeesküvés része, és egyébként is minden rendben a NAV háza táján. Az elmúlt két hónapban miután benyújtotta a lemondását, hiába pletykálta mindenki azt, hogy Vida menni fog, minden kormányzati szereplő úgy tett, mintha minden maradt volna a régiben. Időközben megszaporodtak a lebukott áfacsalókról szóló hírek, sőt kiderült, hogy adóhatósági dolgozók is segítették a láncolatos áfacsalásokban utazó hálózatokat. Ezekre persze nem volt semmilyen reakció.

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy valódi megtisztulás és átalakulás jön-e a NAV-nál, vagy csupán annyi történt, hogy Simicska Lajos elvesztette az utolsó hídfőállását az államapparátusban, és Vida helyett jön egy Orbán hű végrehajtó. Az elmúlt fél évben végrehajtott személycserék ezt a forgatókönyvet erősítik. Az is meghúzódhat a lemond(at)ás mögött, hogy a kormány potenciális külföldi beruházókkal történő tárgyalásai során visszatérő elem lehetett az a kérdés, hogy “Miként is lett kitiltva az USÁ-ból az adóhatóságotok elnöke korrupció miatt”? Ahhoz, hogy érdemi változásról beszéljünk, hozzáállásbeli változás is szükséges. Milyen szép is lenne, ha a Vida időszaka alatt elvetett hatékony módszertan alapján göngyölítenék fel az áfacsaló láncokat, pláne, ha az orgazdaként üzemelő cégek polcaira is ránéznének az ellenőrök. De jó is volna, ha a valódi áfacsaló bűnözők üldözésére szakosodott KÜIG-et visszaállítanák a profi szakembergárdájával együtt. Az már végképp a vágyálom kategória, hogy ne nézze a NAV alapból bűnözőnek az összes adófizetőt.

Engem személyesen azért még érdekel, hogy ezek után is folytatja-e Vida az ellenem irányuló perét, mert korruptnak neveztem? Mindenesetre egy összegző ünneplést megér a lemondás ténye. Gyere el te is csütörtökön az Aurórába!

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom