Bezárás
Uncategorized

Nem sunyíthatnak tovább! Ha te sem leszel rest.

Egy dologra volt jó csupán a közérdekű adatigénylés fizetőssé tétele. Kiderült, hogy már ők is szégyenlik , hogy mennyit lopnak. Az alaptörvény kimondja: „A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.” A bíróságokon úgyis az átláthatóság fog nyerni a sunnyogással szemben. Mint amiként nyert az Átlátszó, a K-monitor, a Transparency és a TASZ is hosszas huzavona után, amikor kiperelte a 2014-es választásokon induló képviselőjelöltek kampányköltéseit.

parttamogatas_cikkbe1

Az átláthatóság még önmagában nem szünteti meg a korrupciót, de láthatóvá teszi azt. A bonyolult összefüggések hálóját ki is kell bogozni ahhoz, hogy tudjuk hová is vezetnek a szálak. A 2014-es választásokon induló kampánytámogatási rendszer rengeteg olyan kamupártot szült, amik gyaníthatóan a járadékvadászat miatt jöttek létre, mert az érdemi politikai teljesítményük hiányzik. Kinek lehetett az érdeke volt a létrejöttük, az csupán akkor tudható, ha látjuk kinek is adták a kamupártok a közpénzt a kampányban. De bevett pártok kampányköltései is rejtegetnek sok érdekességet. Volt aki hétszázezret költött golyóstollra, más nyolcszázezret autózott el egy hónap alatt. Hogy mindezen számlák mögött milyen gazdasági csoportok is állnak, erre fogunk most rájönni.

Most neked is lehetőséged van kideríteni azt, hogy kik és mire is költötték el a pénzünket a kampány során. Az átláthatósági szervezetek kiperelték az elszámolásokat, amelyek legtöbbször tollal kitöltött űrlapok. Ezek feldolgozására lesz egy adatsprint nevű esemény, ahol közösen jó hangulatban bepötyögjük ezeket az adatokat, hogy utána szakértő adatbányászok, hálózatkutatók, tényfeltárók számukra is feldolgozható formában tudjanak dolgozni a kampányelszámolásokkal. Jelentkezz te is egy kétórás digitalizálásra! Az Átlátszó szülinap mellett futó eseménnyel párhuzamosan lesz virtuális tüntetés, sociopoly társas az Átlátszó Oktatásosokkal, kétfarkú kutyás kampányplakátok, és korrupciós koktélok a Kőleves kertben.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom