Bezárás
Uncategorized

Ellenzéki erőválasztás kérdései

Az együttműködésre kárhoztatott baloldali ellenzék keresi az eszközöket a NER kibillentésére. Az innovációs kényszerre a Republikon intézet egy vitaindító tanulmánnyal reagált, ami a szabályozott, nyitott előválasztási szisztémában történő indulásról szól. A választás előtt valamifajta helyosztó küzdelem a baloldalon így is, úgy is lesz. Tavaly a hátsó szobás és folyosói tárgyalásos módszerrel már kipróbálták a közös indulást (országgyűlési), a koordináltat (önkormányzati) és a külön indulást is (EP választások). Az eredmény köztudott. Miért ne próbálnák meg most nyíltan összemérni az erejüket a választások előtt a pártok és más politikai csoportok?

Tóth Csaba a Republikon igazgatója mutatta be az ötletet, ami szerint az amerikai caucus gyűlések mintájára lenne a szavazás a regisztrált támogatóknak az EVK jelöltekre és a miniszterelnök jelöltekre. A párton kívüliek számára is ugyanúgy nyitott az előválasztási küzdelem. Kérdés, hogy hány olyan figura van, mint Kész Zoltán, és közülük is mennyien közösködnének a jelenlegi baloldallal? Egy közös értékvállalásról szól nyilatkozat lehet a garanciája annak, hogy nem a teljes politikai spektrumból jönnének a jelöltek, hanem egy minimális közös értékalapon állnának. Ezen öndefinícióban Tóth szerint sokat segít Orbán rendszere.

kép: marabu nol.hu

kép: marabu nol.hu

A szakértők lelkesen támogatóként indult eszmecseréje később kritikai hangra váltott, és addig a kérdésig is eljutott, hogy „Kell-e egyáltalán összefogás?”. Lakner Zoltán szerint közös politikai tartalmi célok, és közös öndefiníció nélkül nem működne egy ilyen kampány. Az előválasztás a pártrendszer átrajzolásának, és a politikai elit felfrissítésének kísérlete. „Ki kell szellőztetni az áporodott levegőt,”- mondta a politológus. A Political Capital elemzője, László Róbert, azért támogatja az előválasztást, mert a baloldalon el kellene kezdeniük végre dolgozni. Szerinte az ötlet gyenge pontjai a jelenlegi politikai kínálat, a forrás megteremtése, és a rendszer biztonsága.

Boros Tamás a Policy Solution-től szebben megfogalmazva, de végül is arra jutott, hogy 2008 óta a baloldal szopóágon van. Ami nem választástechnikai kérdés, hanem azért van, mert a társadalomban nincs meg a baloldali értékeknek többsége. Rámutatott, hogy a társadalmi olló kinyílása okozta feszültségek miatt, az már egy nemzetközi trend, hogy a baloldali és a liberális politikai erők értékalapon nehezebben működnek együtt, az eltérő gazdasági érdekek okán. Európában csak a zárt, párton belüli előválasztásnak van hagyománya, mondja Unger Anna politológus. Az USA-ában, ahol nyílt előválasztás van a regisztrált szavazók részvételével, ott több alkalommal került kijátszásra a rendszer úgy, hogy az ellenérdekelt párt támogatói szavaztak. Az amerikai előválasztások 90%-a lejárató kampány Unger szerint. Tóth Csaba erre azzal replikázott, hogy az előválasztáson legalább eldől, hogy ki állja a sarat a Fidesz karaktergyilkos gépezetével szemben.

Az előválasztás legnagyobb kérdése az, hogy az apátiában vergődő baloldali ellenzék valóban ki tud-e nyitni új szereplők és választók irányába kapukat, vagy csak a jelenlegi bázisának egy részét tudja aktivizálni? Egyik esetben lehet egy sokszínű kormánytöbbsége, a másik esetben ismét ellenzékbe szorul, csak újraosztja a gyenge lapokat egymás között. Ha az előválasztás a meglévő baloldal vezető ereje címért való küzdelem lesz csupán, akkor nincs kétségem, hogy az nyer, akinek a legtöbb mozgósítható embere van, és a leghangosabban tudja harsogni az Orbántakarodj!-ot? Jelesül Gyurcsány Ferenc. Ami a Fidesznek egy lottóötös. Ha pedig nem lesz előválasztás, akkor marad a lassú agónia, ami mindegyik jelenlegi baloldali párt vezetésének a ki nem mondott érdeke.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom