Bezárás
Uncategorized

Ki a méltatlan a képviseletre?

Méltatlanná tesz-e a köz képviseletére pár tízezer forint már befizetett köztartozás? Esetleg az állásért hisztiző haverok közpénzen foglalkoztatása? Vagy a legelesettebbek kunyhóinak jogtalan eldózerolása? Zugló önkormányzata nagykoalícióban hozott döntéssel méltatlannak találta Várnai Lászlót a képviselőségre. Az ügy üzenete az, hogy a politikai elit kiveti magából azokat, akik az átláthatóságért küzdenek.

kép forrása: varanus.blog.hu

kép forrása: varanus.blog.hu

Várnai nem egy pihekönnyű figura, sem politikai sem emberi értelemben. Rákérdez, szembesít, utánajár, nem hagyja magát lerázni. Ki teszi a nyilvánosságba a háttéralkuk végeredményét, ami sokakat zavarhat. Van, hogy a kákán is a csomót keresi. Amikor a hatalmasságok elpofátlanodnak, csak az ilyen habitusú emberek kitartó munkája tudja a dölyfösséget megállítani. Saját civil szervezete listájáról került be szép eredménnyel. Senki nem mondhatja rá, hogy különböző pártok közötti, vagy pártokon belüli kamarillapolitika repítette a képviselői székbe. Épített közösséget, kint volt az utcán. Elhiszem, hogy mennyire kellemetlen lehet a formálódó zuglói nagykoalíció tagjai számára az aktivitása.

Várnai László sem egy szent, de a munkája erősíti a zuglói nyilvánosságot. A gyáva, név nélküli titkos szavazáson való, eltávolítása viszont gyengíti a helyi demokráciát. Az MSZP-vel és a Fidesz-szel alkalmi koalíciókat kötő PM-es városvezetés morális legitimitását ássák alá az olyan tettek, amikor a harcos ellenzékit némítják el. Lehet a mögé bújni, hogy rossz a törvény, mert tényleg az. Ám azon is érdemes volna elgondolkodni, hogy jó-e az a hatalmi konstrukció, ami az első adandó alkalommal kicsinálja a saját ellenfelét. Miként lesz így Zugló erős bástya a magát „demokratikusnak” nevező oldalon? Öröm volt olvasni a bejegyzés megjelenése után, hogy Karácsony polgármester vétózta a döntést, mert annak látszatát is el kívánja kerülni, hogy politikai vitáikat így intézzék el a zuglói képviselők.

A kipenderített képviselő most perre megy, amit valószínűleg meg is fog nyerni. Egyébként meg semmilyen törvényi akadálya nincs, hogy listás helyére ismét őt delegálja az általa vezetett civil egyesület. Biztos vagyok benne, hogy politikailag megerősödve fog visszatérni a helyi testületbe. Munkájával bizonyítva azt, hogy azok a méltatlanok a közérdek képviseletére, akik őt kiszavazták a testületből.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom