Bezárás
Uncategorized

Tetszettek volna forradalmat csinálni?!

A Parlament igazságügyi bizottsága bemutatta, hogy miért is buta, cinikus és velejéig rohadt a NER. Korrupció a NAV-ban? Majd az ÁSZ-os embereink vizsgálják! Ügynökakták nyilvánossága? Ezzel csínyján kell bánni! Kommunista titkosszolgák vannak a kormányban? Na és!? Látványosabban vagyonosodnak a politikusok, mint azt a fizetésük megengedné? Majd az ÁSZ-os embereink vizsgálják! Nőket vezető pozícióba? Áh.. Lehet-e igazságügyinek nevezni egyáltalán egy ilyen bizottságot?

Volt néhány javaslat a Parlament igazságügyi(?) bizottsága előtt, ami egy cseppnyit érdekessé tette a színházat, ahol az állítólag a demokrácia nevű darabot játsszák. Az LMP-s és DK-s javaslatok többségével nem először foglalkozott már a bizottság, de eddig mindig elvéreztek a Fideszen. Azért is lett érdekes a mai ülés, mivel újabb érvekre lehetett számítani NAV, ügynök és politikusi vagyonosodás ügyekben.

forr

A NAV botrányt vizsgáló bizottság felállítása már másfél éve húzódik. A legutóbbi érv az volt, hogy folyamatban lévő ügyben nem vizsgálódhat a Parlament. Erre most csak a rendszerszintű áfacsalásokat tette fókuszba az indítvány, azt is 2007-től vizsgálná, megadva az „elmúltnyolcévezés” lehetőségét. Fél éve még gondolkodási időt kért a Fidesz. Vas Imre fél év kemény gondolkozást követően felolvasta ugyanazon testtartásban, ugyanazon a hanghordozással, ugyanazon a számítógépről, ugyanazon törvényi passzusokat, pont mint egy éve az Alkotmányügyi bizottságon. Amelyekből azt a következtetést vonta le: az adóhatóságot az ÁSZ vizsgálhatja senki más. Az egy másik kérdés, hogy az ÁSZ elnöke nem jelent meg a NAV vizsgálatokat számon kérő bizottsági ülésen, illetve az ellenőrzési tervben lévő vizsgálatok jelentéseit mindmáig várjuk. Bárándy az MSZP-ből próbálta megőrizni a komolyságát, de diszkréten kiröhögte Vast. Feltette azt a költői kérdést, hogyha folyamatban lévő bűnügyben nem lehet vizsgálóbizottságot felállítani, akkor miért akar Rogán a brókerügybe vizsgálóbizottságot. Válasz nem érkezett. A kezdeményezést ismét leverte a Fidesz, mint a babkarót.

Az ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó törvényjavaslatot Schiffer nyolcadik alkalommal adta be. Az állambiztonsági dolgozók kormányzati pozícióból való kizárására vonatkozó indítvány kiegészítette a Lex Zoltai Gusztávval, hogy a miniszterelnökséggel se tudjon szerződést kötni egy exkomcsi ügynök. Volt egy határozati javaslata is, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kezdjen el végre dolgozni. Ezt a bizottságot a Fidesz hozta létre a saját embereiből, hogy az ügynökügyet elkenje. Valamint az volt a javaslatban, hogy a magyar kormány tegyen lépéseket azért, hogy az Oroszországban lévő magyar vonatkozású NKVD és KGB iratok kutathatóak legyenek. A kommunista állambiztonsági embereket államtitkári rangra emelő Fidesz kormánytól nem várhattunk sokat, de Simicska hétvégi interjúja, melyben leügynöközte Orbánt pikánssá tette az ülést.

Schiffer azzal kezdte, hogy 25 éve politikusi játszmák része ez ügynökvád. Bárki megvádolhat bárkit, ahogy Simicska Orbánt. Nemcsak a múlt feltárása, hanem a jelen feltárása a cél. A jobbikos Szávay nem felejtette el megemlíteni, hogy odajutottunk a rendszerváltás után, hogy az utódpárt képviselői követelik a Fideszen az előző rendszer bűnöseinek a névsorát. Nem akar fideszes politikusok és a komcsi állambiztonság között kapcsolatot keresni. De elég kellemetlen lehet a kormánypárti képviselőknek, hogy Orbánt is megvádolták, és Orbán apósáról megbizonyosodott az ügynök múltja. van egy belügyminisztériumi államtitkár, aki III/III-as volt. Nem tudni ki zsarolható a múltjával, ez nemzetbiztonsági kockázat. Az csak a Fidesz felelőssége, hogy a kérdésben nem látunk tisztán.

Papcsák szerint nyilván a 90-es évek elején nem volt a parlament tagja Szávay, ezért nem is tudja milyen menetrendje volt az ügynek. Volt az átvilágítói bírói intézmény, ha érintettek voltak, nyilvánosságra hozták az érintettséget. Ő maga is volt átvilágító bíró előtt, valamint van a történeti hivatal, a magára vonatkozó kérdésekre mindenki kutathat. Egyébként meg a kurucinfó hoz időről időre hoz dokumentumokat. Bárándy elmondta miniszterelnök ügye nemzetbiztonsági kérdés, az eddigi hét ilyen lmp-s javaslatot is támogatta az mszp.

A show akkor indult el, amikor Budai Gyula szót kapott. Szerinte az a bulvárhírek kategória, hogy ki kit szervezett be. Ő még volt sorkatona. Ott ez bevett dolog volt, ezért ezzel a kérdéssel csínyján kell bánni. Egyébként is a d-209 ügyében miért nem voltak ilyen határozottak? Ekkor elpattant valami Apáti jobbikos képviselőnél:

Apáti:„Mi volt bevett dolog? Mivel kell csínyján bánni? Most meg vagy Gyula!”

Budai: „A médiahírekkel kell csínyján bánni”

Apáti: „Nekem kuvasz volt a jelem óvodában, most már ráakaszkodok!”

„Az én értelmezésemben a bevett dolog az volt, hogy sokakat akartak beszervezni besúgónak. Lehet magyarázkodni, kutyaszorítóba kerültek. Akinek nincs félni valója az kiteríti az abroszt!”

Ezek után Budai elhallgatott, és visszatért a vita a normál mederbe. Még Papcsák megvallotta, hogy ’87-ben Egereszegen volt előfelvételisként katona, az épp a teremben lévő dékás Oláh Lajossal, és Papcsákot is próbálták beszervezni. Jött a bekiabálás: „Ki jelentett akkor kiről?” Végül az ezerszer lejátszott párbeszédek zajlottak le az átvilágító bírákról, és a többi töketlenkedésről.

A politikusok kötelező évenkénti vagyonosodási vizsgálata egy érdekes felvetés a magától növő luxus-lakóparki lakások, és a családi összefogásből épült kastélyok világában. De erre is az volt Vas Imre válasza, hogy majd az ÁSZ vizsgál. Apáti replikázott egyből, hogy az ÁSZ elnök nem tudott elszámolni képviselőként a lakhatási támogatásával, majd pont ő fogja a volt frakciótársait ellenőrizni?

Ezek után nem volt kérdés, hogy a nőnapi nagy csokor virágok és giccses köszöntőlapok posztolgatásában megfáradt fideszes képviselők leszavazzák-e a DK indítványát arról, hogy a részvénytársaságok igazgatóságaiban legyen női kvóta.

Bizottsági ülésen kiviláglott, hogy igaza volt Antallnak, amikor az ügynökügyre kérdeztek rá: Tetszettek volna forradalmat csinálni!

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom