Bezárás
Uncategorized

Titkokkal terhelt rendszerváltás

Simicska odaszúrt, ahol az a legfájóbb a jobboldalon. A kommunista rendszerhez való viszonya a Fidesznek egyre kérdésesebb. Az ügynökkérdés 25 éven át tartó elmismásolása mindig is azt a látszatott tartotta fent, hogy a rendszerváltásban minden pártnál vaskosan benne voltak titkosszolgálatok. A Simicska-Orbán tandem közös piszkos ügyleteiről az oligarcha nem beszélhet, hiszen a közös bili borítása után rá is visszafröccsenhet a fekália. Viszont a kommunistázás még mindig hatni tud. Nemcsak a jobbos közegben hangsúlyos az ügynökkérdés, hanem a rendszerváltás utáni időszak egészével kritikus oldalon is.

ügynök

A harmadik Orbán kormánynak a kommunista titkosszolgálatokhoz való viszonyát semmi sem írja le jobban, minthogy államtitkári rangban van egy egykori III/II-es titkosszolga. Miközben Alaptörvénybe foglalták az MSZMP bűnösségét, a régi MSZMP és csatolt részeinek vezetői tobzódnak a Fidesz körül, Pozsgaytól kezdve Szűrös Mátyáson át Stumpf Istvánig. De mit is várunk egy olyan kormánytól, aki az „elmúlt nyolc év” elszámoltatását sem tudta elvégezni. Hogyan is gondoljuk azt, hogy a rendszerváltás előtti világ elszámoltatása végre előkerülhet?

Lehet tovább védeni a rendszerváltás közös bűnös titkait, de akkor még nagyobb lesz a gyanú, hogy akkor és ott minden hangsúlyos szereplő benne volt a Rendszerben. Lehet azt mondani, hogy azóta széthordták az aktákat, úgyse juthatunk vele semmire. De az is szembeötlő hazugság. Valójában nem akarnak szembe nézni a jelenlegi szereplők a saját titkokkal terhelt múltjukkal. Illetve a mindenkori belső háborúkban kiváló fegyver belső ellenfél ügynökmúltjával való zsarolás. Az egyetlen releváns politikai válasz most az ügynökakták nyilvánosságra hozatala lehet. Moszkva a náluk lévő iratokkal, akiket tud, úgy is zsarolni fog majd. A nyilvánosság ezt a zsarolási potenciált csökkentheti. Ha tudjuk kik voltak az ügynökök, nemcsak egy régi elgennyesedett sebet zárhatunk le végre, hanem teszünk egy lépést a felé, hogy kevésbé legyünk gyarmat.

Ha lesz újra rendszerváltás, az nem alapulhat a közös bűnök rejtegetésén.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom